Frihet eller «Frihet»

PAPPAPERM
Gaas Kjetil Gaasemyr Staalesen, er bankmann i pappapermisjon og aktiv i Oslo Ap.
Høyrepartiene virker blindet av ideologi og prinsipper.
Er det tvang å tilby norske fedre fri med lønn for å være sammen med sitt barn?
Det er ikke en selvfølge at far er hjemme med små barn.
I forbindelse med Høyres vedtak om å avskaffe fedrekvoten ser jeg det hevdes at det norske samfunnet har kommet så langt i sin utvikling at det ikke er behov for noen egen pappaperm. Her er et knippe selvopplevde situasjoner fra Norge 2010. Listen er skrevet ned etter seks uker i pappapermisjon og jeg antar dessverre at den blir lenger i løpet av sommeren.
Alltid en kvinne
Mens jeg sto med ryggen til barnevogna kom en kvinne bort og tok sokker på barnet mitt. «Barnet fryser» kunne hun fortelle meg.
Flere ganger mens jeg har holdt og trøstet barnet mitt har det hendt at en kvinne (alltid en kvinne) kommer og «krever» å få holde barnet.
Situasjonen ender på en av to måter. Hvis barnet roer seg er det underforstått at det er Det Kvinnelige som gjorde utslaget. Hvis det ikke blir stille får jeg ungen tilbake med beskjed om at hun «sikkert er sulten eller trøtt». (Les: Jeg burde matet eller lagt henne)
Jeg har opplevd mødre som skråsikkert konstaterer at sykepleiere som ikke har ammet barn selv, ikke kan uttale seg med autoritet om barnas spisemønster. Vi fedre (og alle andre mannfolk) må jo antas å falle i samme kategori, selv om dette ikke sies rett ut.
Kvinner som duller og koseprater med barnet mitt sier slikt som: «Nommen, stakkars søte deg, har mammaen din dratt på jobben allerede».
Pappaperm allerede?
I butikken der jeg går med handlekurven i den ene armen og barnet på den andre kommer en kvinne bort til meg og sier: «Det kan umulig være noe behagelig for barnet å henge slik og dingle.»
En fremstående mannlig Ap-politiker jeg møtte mens jeg trillet barnevogn stilte meg følgende talende spørsmål, sitat: «Men du har vel ikke begynt pappapermen allerede?». Jeg hadde nettopp fortalt ham at min datter var seks måneder gammel.
To mer anonyme bidragsytere fortjener også å nevnes som eksempler på at far ikke sees på som fullverdig og selvfølgelig omsorgsperson i Norge:
Personen som har bestemt at stellerommet på kjøpesenteret «Paleet» på Karl Johan i Oslo skal være en del av dametoalettet. Han eller hun er dessuten ansvarlig for ansiktsuttrykket den eldre kvinnen som kom ut etter et svært støyende opphold på do fikk, da hun så en 37 år gammel mann stå der og skifte bleier.
Videre har vi personen som har bestemt at jeg som mann skal få to brev fra NAV i forbindelse med permisjonen min. Ett brev der jeg innvilges permisjon og et annet der jeg innvilges fedrekvote. Barnets mor fikk da vitterlig bare ett brev, selv om også hun valgte å ta ut mer enn mødrekvoten (som for tiden er på ni uker).
I dette klimaet er det med undring jeg ser høyrepartiene gå inn for å fjerne bestemmelsen om permisjonsuker forbeholdt far. Begrunnelsen skal være at tiden er moden. Norge er så likestilt, sier de, at det er en selvfølge at fedrene er hjemme med barn. Vi må gi familiene «frihet», og avskaffe «tvang».
Det er jo så en må gni seg i ørene. Vel er det norske språket rikt, men at det skal kunne kalles tvang å tilby norske fedre fri med lønn for å være sammen med sine egne barn? Hvilke andre former for tvang og begrensning av familienes frihet er det Høyre vil fjerne? Studielån og stipender? Barnetannlegetjenesten? Kjære alle sammen. Hvis dere ikke vil ha ukene kan dere bare takke nei.
Da sitter dere igjen med 35 til 45 uker mor kan ta ut. Ingen dårlig ordning det heller. Tar jeg ikke feil har USA et tilbud om totalt seks uker uten lønn.
B-stempel
Språkforvirringen i Høyre beskrives godt av stortingsrepresentant Linda Helleland som i et intervju i VG tidligere i år i en og samme setning presterte å si både at «Menn i dag har et B-stempel som omsorgsperson» og at «Samfunnet har forandret seg». Som jeg mener mine egne eksempler viser har Helleland helt rett i at vi menn har et slikt B-stempel. Hvordan hun klarer å få det til å bli pappapermisjonens skyld «Slik ordningen er i dag er det en mistenkeliggjøring av far som omsorgsperson. Menn i dag har et B-stempel som omsorgsperson» (Helleland til VG 19 / 01-10) er meg en gåte. Mener hun det var bedre før fedrekvoten ble innført i 1993? Er det til det verre hun mener at samfunnet har forandret seg?
Basert på min erfaring som trebarnsfar mener jeg at det norske samfunnet ikke har kommet dit at det er en selvfølge at far er hjemme med små barn. Vil vi dit, bør vi se etter praktiske virkemidler. Høyrepartiene virker blindet av ideologi og prinsipper.
Istedenfor å tukle med dagens svært fleksible ordning, burde de se på hvilke praktiske utfordringer det er mulig å gjøre noe med for å lette småbarnas og familienes situasjon. Lag en ordning som gjør det mulig for selvstendig næringsdrivende å ta permisjon for å delta i barnas oppvekst. (Hvem vet, kanskje det bidrar til at flere kvinner starter egne bedrifter også?)
Bidra til full barnehagedekning der folk bor slik at vi unngår timevis med bilkjøring morgen og kveld.
Gi fedre selvstendig opptjeningsrett uavhengig av mor. Fortsett den fine utviklingen vi har hatt i Norge med å gi far reelle, ikke ideelle, muligheter til å være sammen med barna og jeg garanterer at det vil bli flere av oss som tar lengre permisjoner.
Det er bra for barna, det er bra for far og jeg ser ikke bort fra at det er bra for mor også. 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. Takk for fint innlegg. Som småbarns far kan jeg underskrive, har hatt liknende opplevelser selv. Ikke minst da jeg fikk beskjed da jeg kom ut fra stellerommet på en norsk flyplass med en liten datter på armen – at jeg ikke hadde noe der å gjøre. Av en kvinne, selvfølgelig.
  Til Høyre: Bedriftsstyrer tvinges til å ha en andel kvinner på minst 40 %. Fint det, men en slik streng ordning bør vel også avvikles? Eller kanskje ikke – da dette dreier seg om kvinners privilegier. Når likestilling “rammer” kvinner, ser det ut som en regel at likestillingen ikke nødvendigvis da skal håndheves – og privilegier skal fordeles likt. For det er nemlig et privilegium å kunne være sammen med sine barn.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Far Theresa - mai 31, 2010 at 1:33 pm
 2. [...] This post was mentioned on Twitter by Yngve Engkvist, ElisabethSkarsbøMoen. ElisabethSkarsbøMoen said: Vi har klart å opprette en side for VGsdebattinnlegg og Staalesen er den første som legges ut. Velkommen! http://tiny.cc/fzqgv #pappaperm [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Jeg vet ikke helt hvor du vil hen med de fortellingene om hva kvinner gjør mot dere fedre.Men tror ikke kvinner flest går rundt og irettesetter en far.Dessuten har jeg som mor opplevd det samme, men det blir vel noe helt annet.

  Jeg synes det er fint med pappaperm men ikke på bekostning av mammapermen.
  Da pappaen til mine 3 barn hadde pappaperm jobbet jeg rævva av meg. Fordi pappa benyttet “ferien” til å pusse båt m.m.. Trodde dette var et enestående tilfelle men alle jeg kjenner sier det samme. Så kanskje det er kulturelt betinget?

  Nå er det engang slik at vi ikke har likestilling. Når det i dag 2010 er snakk om likestilling er det utelukket menn/fedrenes rettigheter og aldri motsatt.
  Hvorfor det mon tro?
  For å kunne i det hele tatt begynne å være i nærheten av likestilling så burde man gjøre noe med lønningene til kvinner. Slik AP har lovet og forpliktet seg til via Soria Moria erklæringen.
  Men det viste seg å være et eventyr…dessverre.

  For å si det som det er…jeg driter i fedrenes rettigheter. Nå er det jaggu på tide at man begynner å vise i handling at man vil ha likestilling og ikke bare flere rettigheter til fedre.
  Dere menn er helt like. Så lenge det angår deres retter slåss dere for likestilling, men gjelder det kvinners retter, så er dere tause.
  Dere vil ikke ha likestilling men flere retter.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Amazing_Grace - mai 31, 2010 at 2:39 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00