Politisk melodifestival

GRAND PRIX

boris

Boris Maksimovic, serbisk forening “Kosovo og Methohija”

NRK fornærmet og ydmyket Serbia under Melodi Grand Prix.
Da Serbia vant melodifestivalen i Helsinki i 2007, klarte norske medier å ødelegge serbisk feiring ved å videreformidle rykter om den serbiske sangen og om artisten Marija Serifovic. I år gjentok ydmykelsen seg.
Hvert land ble innledningsvis presentert med et kart fulgt av en jublende gjeng av ungdom og landets flagg til slutt. Alle land var presentert med kart over sitt hele territorium – alle bortsett fra Serbia! Serbias kart var bare kartet over den østlige delen av landet, som grenser mot Romania og som utgjør ikke mer en 15 prosent av Serbias territorium. Det er også under enhver kritikk at NRK etter det serbiske bidraget valgte å vise publikum som viftet med kroatiske og slovenske flagg.
Klager til EBU
Serbisk riksforbund i Norge vurderer nå en offisiell klage til den europeiske kringkastingsunionen, EBU.
Vi er klare over at NRK prøvde å finne en salomonisk løsning og ikke vise Serbias territorium hverken med eller uten Kosovo provinsen, men det er en forskjellsbehandling som gir serbere bitter smak etter årets MGP. Kosovos uavhengighetserklæring har delt verden i to: En mindre del som har anerkjent Kosovo som stat (NATO-landene pluss noen udemokratiske regimer og karibiske øyer) og en stor flertall som respekterer folkeretten. Beklagelig, havnet Norge i den første gruppen.
Hvis Kosovos løsrivelse fra Serbia var lovlig, ville Kosovo hatt sin representant i melodifestivalen. Men reglene, som EBU har laget, er klare på hvem som kan delta, uansett om Kosovo sendte sin søknad allerede i 2008. Hvis det en dag blir anarki i verden slik at hvert lille område kan erklære seg som stat, kunne vi se et MGP med representanter fra Kosovo, Catalonia, Baskerland, Korsika, Tyrol, kanskje enda Gudbrandsdalen.
Enn så lenge må folkeretten respekteres, og det gjelder også for NRK!

debatt 2 1. juni

Unnskyldning
I årets MPG var Makedonerne heller ikke lykkelige over å se landet sitt klumsete presentert som «Former Yugoslav Republic of Macedonia».
De vil heller høre bare Macedonia eller Republic of Macedonia. Men, FYRM, er navnet som er registrert i FN og som skal brukes ved alle offisielle arrangementer. Der kom ikke NRK men noen salomonisk løsning og ikke heller i saker med Kypros, Georgia og Moldova som alle har ulovlig erklærte stater på sitt territorium. Israel var heller ikke vist uten palestinske områder og det kom ikke salomonisk løsning for Aserbajdsjan og Armenia som har kranglet lenge over Nagorno-Karabakh området. I MGP var begge landene vist med klare grenser som landene har anerkjent i FN.
Så hvorfor bare Serbia? Hvis dette bare var et engangstilfelle kunne vi ha sluppet å bråke, men dette er en politikk i norske medier som har pågått i over 15 år. Det minste vi serbere kan gjøre er å kreve at prosjektleder Jon Ola Sand og NRK kommer med en unnskyldning.
Til slutt vil jeg gratulere Tyskland med seieren – selv om serbernes favoritt var Danmark. Norge anerkjenner Kosovo som stat etter at landet erklærte ensidig uavhengighet fra Serbia i 2008.
Da NRK viste kartet over Serbia under MGP, var Kosovo ikke inkludert.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00