Nykommerne og vi

Av Åse Thomassen, statsviter og forfatter

Nimmo1

Nimmo er studerer på universitetet og snakker norsk, her deltar hun på SOS rasisme sitt 17. mai arrangement. Hun er en av innvandrerne VG har fotalt om i serien Nye Norge.

Norsk politikk preges av stor grad av nøkternhet. Norsk politikk om innvandring er unntaket.

Der er fraværet av nøkternhet ofte det som er fellesnevneren, enten det handler om de innvandringsfiendtlige eller de innvandringsvennlige.

Det er lett å undervurdere den norske nøkternheten. Selv vil jeg mene at det er vårt lands viktigste politisk kapital. I Norge er vi opptatt av å finne løsninger på politiske spørsmål. Selv om forskning vil kunne vise at vi ikke alltid er så rasjonelle, er fornuften allikevel den røde tråden tvers gjennom det politiske landskapet i Norge. Men så var det innvandringsdebatten da. Der er nøkternheten ofte mangelvare.

Skambelagt

Rasismekortet har blitt brukt – både med rette og urette – altfor mange ganger. Det har gjort noe med selvsensuren. Innen forskning og politiske partier er det ofte tabu å si det som kan virke kritisk mot gjeldende innvandringspolitikk eller nykommerne.

Da Saera Khan ble nominert til sikker plass foran kommunevalget i Oslo i 2003, sa en annen bystyrekandidat: «Da har de fått en». Og hvem er egentlig de – som har fått en? Egentlig burde det forbause flere at norskpakistanere representerer innvandringsbefolkningen i så stor grad.

To problemer

Dette er egentlig spørsmål om organisering i minoritetsbefolkningen, men mon om ikke en del også skyldes politisk latskap. Hvorfor lete etter en med bakgrunn i Afrika eller Polen når en rekke norsk pakistanere allerede har posisjonert seg?

Deltagelse er viktig for integrering i samfunnet. Men hvorfor skal ikke innvandrere kunne melde seg ut og se på TV istedenfor å delta? Mange nordmenn velger fjernsynet før deltagelse i politiske partier.

Det er to problemer med innvandringen. Det ene er at vi får stadig flere nykommere som ikke aksepterer sentrale verdier som demokrati, religionsfrihet, likestilling og ytringsfrihet. Dette kan selvsagt på sikt bli et problem dersom vi ikke tar for gitt at etterkommerne sosialiseres til å verdsette sentrale verdier i Norge. Det andre problemet er grupper som ikke forstår forutsetningen for velferdsstaten. Der har forvaltningen en formidabel oppgave med å sørge for at grupper som tror velferdsordninger er en evig pensjon, blir aktive deltagere i det norske samfunnet. Og politikere må tørre å diskutere velferdsordninger som er så sjenerøse at det ikke ligger en tilstrekkelig stor oppfordring til å søke arbeid. Her vil lett et mindretall av innvandrere kunne ødelegge det positive bildet som andre nykommere faktisk gir. Innvandringen kan være positivt for Norge, men bare om vi tør å diskutere baksiden av medaljen

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

 1. Og hva vet hun om SOS Rasisme? Vet hun f.eks. at organisasjonen er kuppet av radikale kommunister (Tjen Folket) og er under etterforskning for økonomisk svindel?

  Er det noen som forteller henne at dette kanskje ikke er så lurt i disse dager hvor man kan miste sin oppholdstillatelse ved å feiltolke er arbeidstillatelse?

  Det har forøvrig intet med innvandreres status i folket, graden av integrering e.a., men jeg tror det hadde vært en fordel om innvgandrere parallelt fikk språkundervisning på kveldstid og en tidsbegrenset arbeidstillatelse (maks 6 mnd av gangen) mens søknaden ble behandlet.
  Da hadde de i større grad beholdt sitt menneskeverd og kanskje følt at de var et positivt innslag i befolkningen?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ARGUS37 - juni 8, 2010 at 5:11 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00