Hvite løgner

NYE NORGEN

Iffit

 Iffit Qureshi, frilansjournalist, mener:

 
* VG bommer når fokuset utelukkende er på norske muslimer og kvinnens klesvalg.
* Reportasjene skaper steile fronter og et
inntrykk av at hijab og muslimer er et fremmedlegeme i det norske hus.

VGs reportasjeserie om det «Nye Norge» har skapt mye debatt på Facebook og VGs nettsider. Serien skal ifølge avisen nyansere debatten om det flerkulturelle Norge og ta opp tabubelagte temaer. Avisen har helt sikkert en ektefølt interesse i å balansere og påvirke storsamfunnets oppfatning av det ukjente, men de bommer når fokuset den første uken er utelukkende på norske muslimer og kvinnens klesvalg.
Fordommer
Hanne Skartveits kronikk «Norge for nordmenn» (VG, 5 / 6-2010) vipper mellom et forsøke på å være åpen og tolerant til senere å avsløre journalistens og tegnerens fordommer overfor dem som oppfattes som fremmed og annerledes. Skartveits kommentarer: «hverken storsamfunnet eller mennene deres dytter dem ut i verden» og at sammensetningen av det nye Norge har «bare blitt sånn» mangler kontekst og innsikt. Tegningen som hun og VG tegneren har lagd viser sure «muslimske» menn med skjegg og kvinner i hijab utenfor Grønlands billigste fruktbutikk.
Det er ingen spørsmål rundt hvorfor disse menneskene velger nettopp denne grønnsaksbutikken. Kan det være at deres dårlige økonomi ikke gir dem muligheten til å velge produkter av beste kvalitet på Meny som er litt lengre ned i gata? Kan det være at når de plukker halvråtne frukt og grønt så er det fordi de forsørger seg selv og slektningene i hjemlandet?
Disse er viktige spørsmål som nyanserer historiene som altfor ofte blir borte i medias polariserte dekning av innvandrersaker.
VGs reportasje den 5. juni 2010 var balansert, men senere i uken endret den nyanserte dekningen om muslimske minoriteter seg til å være full av stereotyper og klisjeer. Plutselig dreier serien seg om muslimske kvinners oppdragelsesmetoder som hindrer barn like muligheter i samfunnet. Reportasjene skaper steile fronter og et inntrykk av at hijab og muslimer generelt er et fremmedlegeme i det norske hus. Som den avdøde og høyt respekterte antropologen Marianne Gullestad så godt analyserte i sin bok «Det norske sett med nye øyne», er medias dekning av innvandrersaker definert ut fra journalistenes fortolkning. Den er med på å «forsterke utbredte negative fortolkningsrammer snarere enn å analysere dem». «Det er slik media er med på og fremme og befeste stereotyper». Som vi stadig ser er muslimer som intervjuobjekt ofte redusert til sin kulturelle og religiøs praksis, og deres personlige historier forsvinner i grumset av hatefulle ytringer som florerer som et resultat av unyansert mediedekning

Nimmo

VG har de siste ukene satt fokus på integrering blant annet gjennom møter med Nimmo Elmi og hennes fire år gamle datter. Foto: VG.
Krig og okkupasjon
Som alle oppegående mennesker bør være klar over så ble ikke Norge «bare sånn». Endringene har ikke skjedd over natten.
Afghanistan og Somalia har de siste 30 årene opplevd krig og okkupasjon. Mange har mistet familiemedlemmer, naboer og alt de eide. De har sett sine kjære bli drept, henrettet, kvinner og barn voldtatt.
For media er det kanskje uinteressant å gi et ansikt til disse menneskene, gi dem en historie som vil få enhver til å grøsse, men disse historiene er ekte og er med på forme menneskene som kommer til Europa.
Når media skriver så hyppig om muslimske kvinner som dekker seg til så er det verdt å spør hva har hun opplevd. Er det så vanskelig å forstå at kvinner som har sett blod flyte i gatene i Mogadishu eller begravd det ene familiemedlem etter det andre, at religion gir henne mening? Er det rart at hun ønsker å beskytte ungene sine når hun har mistet slektninger i hjemlandet og sett den ondskapen mennesker kan påføre hverandre? Det er vår vestlig skapte krig som har ført til at flere millioner mennesker har mistet alt, vi burde derfor ikke bli overrasket når de kommer «her» fordi vi er «der». Denne delen er også en del av historiene media har et ansvar å fortelle.
Fremmedfiendlighet
Det nye Norge som bør dekkes er den økende fremmedfiendtlighet som florer blant etniske nordmenn. Det rasistiske grumset som kommer til overflaten under og etter en innvandringsdebatt er bevis på denne nye trenden som får lov å vokse uimotsagt. Den er beskyttet under fanen av «ytringsfrihet» og gis spalteplass for å skape debatt. Øivind Østbergs debattinnlegg (VG 5 / 6-2010) er et eksempel på grumset jeg nevner over. Han skriver at han ble skeptisk til at hans datter skulle bli trøstet av en barnehagetante med hijab. Det er da Østberg  burde oppsøke hjelp for sine fremmedfiendtlige holdninger og snevre verdenssyn.
På 1980- og 90-tallet var flyktninger og asylsøkere beskyttet i Norge. I dag blir de forfulgt, skutt på mens de ligger på asylmottak, mobbet og bedt om å dra tilbake fra der de kommer fra.
Kvinner med hijab blir spyttet på, niqabkledde kvinner blir enten verbalt eller fysisk angrepet av fremmede, mens små barn blir påført statens smertefulle og nedverdigende underlivsundersøkelse.
Dette er ikke enkeltepisoder men en trend i Norge. Når samfunnet legaliserer mobbing av minoriteter og driver systematisk forskjellsbehandling burde det ikke overraske.
Norge en gang stolt av sin nestekjærlighet og medmenneskelighet, men har endret seg til å være intolerant og fremmedfiendtlig. Det er denne delen av «Nye Norge» som burde være i søkelyset.
Spørsmålet er om media er modig nok til å dekke denne endring

 
 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

6 kommentarer

 1. VG har en facebook sida som heter Nye Norge.
  Många har blivit slettet, kommentarer är borta och de kan inte längre skriva inlägg.
  Jag har hört andra skriva om samma sak, och har personligen vänner som också blivit slettet, inkludert mig själv.
  Som det är nu så är det mest muslimer i andra generation som skriver där.
  Ska det vara en debatt, när de som kristiserar Islam, eller som ifrågasätter om religion är så bra, blir slettet!
  Jag tror att det är muslimer som har anmält kritik, för de tåler inte kritik, de tror att kritiker vill få dem att tvivla, så de ser all kritik som ett hot. Så illa är det.

  http://www.facebook.com/nyenorge?v=wall

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sam - juni 14, 2010 at 11:30 am
 2. Iffit, varför tål inte muslimer kritik, det är ett genomgående problem. Bara att se hur personer får sina kommentarer slettet på Facebook Nye Norge. Nu målas Islam upp som en fredens religion där, när mycket kan bli sagt om muslimer, om att barn bär Hijab, om att tro på en död Muhammed som bar svärd och mörda människor. Kritik måste man tåla Iffit!
  Ni själva är inte speciellt bra på att ha en kritisk syn, så då måste andra få ha det.
  Om du tror att tysta debatten är rätt väg att gå, då har du fel. Det kommer bara öka förakt mot muslimer som inte tål kritik eller som kan inse att andra hyser oro, rädsla eller som menar att muslimsk barnuppfostran inte hör hem i Norden.
  Om Västvärlden har lämnat medeltiden, så verkar de flesta troende muslimer fortfarande vara kvar i den.
  Hijab är bara en ting av många Iffit. När även andra och tredje generationen muslimer tror på Koranen och Muhammed, då har Norge ett problem. Norge går från att varar kristet under medeltiden till att många nu har släppt det religiösa. Att nu fler och fler med invandrarbakgrund öppet tar plats i samhället med en att dyrka en död profet och en gammal bok, det har nog många i Norge inte räknat med. De har nog trott att ni ska släppa slöjan och Koranen.
  Denna debatt tar inte slut här och nu. Det kommer vara konfliktbetonat så länge en grupp har benet i medeltiden och de andra har foten i 2000-talet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sam - juni 14, 2010 at 11:44 am
 3. “Norge en gang stolt av sin nestekjærlighet og medmenneskelighet, men har endret seg til å være intolerant og fremmedfiendtlig.”

  Ja nettopp her ligger mye å tenke på. Hvorfor har et land som ikke visste hva rasisme var blitt et land med masse fordommer. Jeg hevder at dette ikke er nordmenns skyld men innvandrernes egen feil. Etter innvandringen har f.eks kriminaliteten øket med flere hundre prosent i Norge, og bevislig er mesteparten gjort av innvandrere. Noen som til og med sitter i asylmottak og venter på å få bli i Norge! Norske fengsler er overfylt og overrepresentert med fanger fra utlandet!
  Det MÅ bli fordommer av slikt. Det som også er beklagelig og som kanskje kunne forhindrett mye av dette, er innvandrerne selv som ikke rydder opp i egne rekker. F.eks Imamene blandt muhammedanere burde ta opp dette i sine moskeer, og forklare at dette er ikke veien til inntegrering og aksept blandt nordmenn.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut B. - juni 14, 2010 at 1:11 pm
 4. A) Amerika krävde, och kräver, assimilation av sina invandrare. “Inget är gratis, kavla upp armarna och börja jobba för brödfödan, och fan ta dig om du spottar på våra amerikanska ideal och sedvänjor” – d.v.s. precis som Norge på 1960-70-talet, men i bjärt kontrast till dagens Norge.

  B) Amerika, i betydelsen USA, har under ett sekel valt att välkomna invandrare där de ser att individens potential att redan i ett tidigt skede bidra till samhällets positiva utveckling är stor – därför är de väldigt restriktiva med att ta in analfabeter som tuggar khat, men välkomnar högutbildade, sekulariserade iranier – precis som arbetskraftsinvandringen till Norge på 1960-70-talet, men i bjärt kontrast till dagens Norge.

  C) Amerika är stort, och i dagsläget bor det över 300 miljoner i landet. Dock har de ständigt varit noga med att endast ta en så pass stor tugga av invandringskakan som de kan svälja – precis som Norge på 1960-70-talet, men i bjärt kontrast till dagens Norge. Visst har USA problem med ‘chicanofieringen’ i södra Kalifornien och Florida, men det är ett resultat av illegal invandring – ett gissel som amerikanarna nu tar itu med.

  Om jag skulle koka ner skillnaden mellan USA’s och Norge’s invandringspolitik låter det ungefär så här:

  När amerikanen funderar på “hur denna invandrare ska kunna bidra till mitt lands välstånd” så säger den aningslösa norrmannen “hur ska mitt land kunna bidra till denna invandrares välstånd”.

  Det är en milsvid skillnad i synsätt, och denna skillnad har nu visat sig skapa segregation, ökad kriminalitet, utanförskap, bidragstagande, åsiktsskillnader i så viktiga saker som religion och i de mest fundamentala värderingar (basic values).
  På sikt kan detta föra ner Norge’s position i välståndsligan.

  Kom inte med snyfthistorier om att invandrare är offer eller att norrmän är främlingsfientliga eller rasister – det är inte rätt att ge dem inte skuldkänsla! Jag har hört det så många gånger för, det är känd härskarteknik att skuldbelägga någon, speciellt när kritik mot misslyckad integrering kommer till tals.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sam - juni 14, 2010 at 1:51 pm
 5. Sam mener du at å nyansere VGs debatt er å gå i forsvar? Eller å forsøke å gi etnsike minoriteter (som tilfeldig er muslimer) et ansikt, en forhistorie som preger deres liv og deres valg, så skaper jeg større splidd? Forstår ikke tankegangen din. Det verste vi kan gjøre er å være taus når media og politikere sprer løgner på grunn av deres uvitenhet om minoritetsgrupper (religiøse og etniske).

  Mener du virkelig at det er et problem for Norge at vi tror på Koranen som Allahs ord og gave til menneskeheten? Sam da har du liklinje med tusenvis av andre blitt hjernevasket av medias fremstilling av muslimer og deres religion. Det som er skremmende er at du ikke ser likhetstegn mellom dine holdninger og kritikken jødene måtte tåle før de ble henrettet. Din og flere andres klassifisering av muslimer kan absolutt være en parallell til antisemitism på 1930-tallet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Iffit Q - juni 14, 2010 at 11:57 pm
 6. Det er jo nettopp slike holdninger som du (svensken) har som gjør at man blir oppgitt. Muslimer har da måttet tåle kritikk i mange år, ja siden 9/11 faktisk og “kritikken” blir bare styggere og styggere. Det er faktisk måte på hva hver enkelt muslim må gå ut og forsvare dersom det er en muslim eller en muslimsk gruppe som har gjort noe forferdelig. Alle muslimer representerer ikke disse. Muslimer er også enkelt mennesker slik som alle andre, selv om mange av dem går med hijab, eller har skjegg.

  Du sier at det ikke er rart at folk “kritiserer” islam når til og med 2 og 3 generasjon tror på Koranen og tilber Profeten (til opplysning Profeten tilbes ikke men det gjør Allah). Det er jo dine egne Fordommer og meninger som kommer fram her, mener du det samme om buddister, hinduer, katolikker osv? Selv om de ikke er så synlige så er det veldig mange som praktiserer sin tro like alvorlig som mange muslimer gjør det. Shikene har jo til og med turban.

  Er det fordi muslimer ikke vil gå kledd slik “norske” folk gjør at de er så færle? Hva skade gjør enn hijab på hodet? Dersom fler tok seg tid til å bli mer kjent med folkene de kritiserte så ville de nok blitt meget overrasket over at bak sløret og skjeggert er det helt vanlige perosner bak slik som ellers blandt den norske befolkningen.

  Man trenger ikke gjøre de samme tingene eller like de samme tingene men man må respektere hverandre (dette gjelder begge veier selvsagt), det er faktisk mange ting man er enige om også man er bare redd for finne det ut.

  Jeg snakket med en gammel venn av meg og han mente at disse utlendingene jammen måtte integrere seg, ja ta av hijaben også og gå i riktige klær. Jeg spurte han om han selv ville hilst på naoen dersom det flyttet inn “utlendinger” i nabohuset, og han sa at nei det hadde han da ingen interessa av for han gadd ikke blande seg med dem. Jammen er det lett å integreres da.

  Og kritikk, jo da er det noen som har måttet tåle det så er det vel muslimer som alltid må ta avstand til ting som andre muslimer ute i verden har gjort, i tillegg blir man snakket til på gaten, spyttet på, kastet steiner på (ja i norge), dratt av hijaben, blir forfulgt i buttikker og de får drapstrusler osv veldig ofte. Hvor mye skal de måtte tåle da?

  Er Nordmenn nå fritatt fra å vise god oppførsel overfor muslimer?

  Jeg var en gang veldig stolt av Norge og at jeg er Norsk, den gang da det norske folk visste å ta i mot mennesker og utviste en meget god oppførsel, nå er det bare syting og klaging over disse færle muslimene som kommer og overtar Norge (desverre ser de ikke at de bare er sauer som blindt tror på det medis fremmstiller muslimene som). Jeg er ikke lenger stolt av Norge, desverre for jeg har ikke sett maken til arroganse og selvhøytidelighet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trude - juni 15, 2010 at 9:56 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00