Ordenes makt

SENABORTER

skjegg

Liv Kjersti Skjeggestad

Generalsekretær i Menneskeverd

 

Er det behovet for å distansere seg fra hva som gjøres med barnet i mors liv som får oss til å omdefinere det lille mennesket? Er det for å skåne foreldre og helsepersonell fra å ta innover seg hva som virkelig skjer?
Som jordmor gjennom flere år vet jeg hvor vanlig det er å omskrive det som skjer i forbindelse med abort. Ved senabort beskrives barnet som dødfødt, selv om hjertet banker når det blir født. Det er dødskramper, ikke livstegn. En overlevelsesstrategi for oss i helsevesenet, kaller overlege Salvelsen ordvalgene i VG Helg 21 / 8.
«Usynlig» barn
Det er lettere å distansere seg fra det vi ikke ser og så lenge barnet er ufødt er det «usynlig». Samtidig kan vi ved hjelp av ultralyd fascineres av hvordan barnet lever sitt liv inne i livmoren. Men om det er snakk om abort, snus ultralydsskjermen bort fra kvinnen. Da skal hun skånes for å se det bankende hjertet.
«Fosterreduksjon» er en annen omskriving av en sjokkerende praksis som foregår i Norge og som er innenfor loven. Ordet benyttes f.eks. hvis man er gravid med tvillinger, men det ene barnet kanskje er sykt eller man rett og slett bare vil ha ett barn – ikke to.
Frykter for jobben
Legen avliver så det ene barnet ved å injisere kalium i hjertet, slik at det stopper. Man har dermed «redusert» antall levende foster i magen.
Det er fortsatt mye taushet rundt abort, og selv på kvinneklinikkene snakker man lite om temaet. Helsepersonell tar kontakt med Menneskeverd, og forteller om hendelser og praksiser de opplever som etisk problematiske. For de våger ikke å si noe på arbeidsplassen. Flere ringer oss og har behov for å diskutere det de er vitne til. Noen ganger ønsker de ikke å oppgi navn eller hvilket sykehus de arbeider ved i frykt for konsekvensene. De er redde for å bli fryst ut eller miste jobben. Ingen våger å stå fram og fortelle hva som skjer, ikke engang anonymt til journalister.
Det gjelder også historier om svært sene aborter de har vært vitne til og som de er usikre på om er lovlige. Det er tilfeller i gråsonen der det synes som om loven i beste fall tøyes. Det kan gjelde hvor alvorlig barnets sykdom er eller hvor sent avbruddet skjer. Etter 18. svangerskapsuke kan nemlig ikke et svangerskap avbrytes med mindre det er særlig tungtveiende grunner for det, sier loven. Er det grunn til å anta at fosteret er levedyktig, normalt ved 22 uker, skal abort ikke innvilges. Mange senaborter foretas på grunnlag av diagnoser som ikke er forenlig med liv. Jeg har imidlertid fått vite at det har blitt utført senabort i 23. uke på grunn av Downs syndrom, men også på grunn av morens livssituasjon, såkalt sosial indikasjon. Er slik praksis virkelig i overensstemmelse med loven?
Det er på tide å bryte tausheten, snakke ærlig om norsk abortpraksis og bruke ord som ikke fordekker hva som virkelig skjer.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

4 kommentarer

 1. Takk for et viktig og reflektert innlegg. Dersom man ikke våger eller vil snakke ærlig om hva en abort er, tar man verken barnet, foreldre eller helsearbeidere på alvor. Aller mest barnet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jarle - august 27, 2010 at 3:29 pm
 2. Bra skrevet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knert - august 28, 2010 at 12:08 am
 3. er det virkelig lov å “drepe” det ene barnet vis man ikke vil ha tvillinger??? selvom begge to er friske… nå ble jeg litt sjokkert.. åssen klarer foreldre å bestemme hvem som skal leve og hvem ska dø.. og sier de noe til barnet når det blir større? hmmm.. jeg har full forståelse for det vis barnet er sykt,men friske barn??

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lise - august 28, 2010 at 8:32 am
 4. [...] Ordenes makt Vurdert til: av 6 lesere [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Abort eller fødsel | VG Debatt - august 31, 2010 at 3:12 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00