HVA MENER HØYRE?

IDEOLOGIDEBATT: VELFERDSSTATEN

Snorre-Valen-Sor-Trondelag-SV_TrykkGina-Barstad_TrykkOlav-Magnus-Linge_Trykk

Snorre Valen                   Gina Barstad                   Olav Magnus Linge

*Tre unge SV-politikere tar i denne kronikken et oppgjør med de tre unge Høyre-politikerne Søreide, Isaksen og Astrup.

*De tre Høyre-politikerne har tatt til orde for kutt i sjukelønn, trygder og sosiale ordninger, og lavere og flatere skatter.

*Disse forslagene står i kontrast til Erna Solbergs omtale av Høyre som et velferdsparti, mener SV-erne.

Ønsker Høyres ideologiske garde, Ine Marie Eriksen Søreide, Torbjørn Røe Isaksen og Nikolai Astrup fremdeles å legge ned velferdsstaten? Eller har finanskrise og rødgrønne valgseiere gjort at Høyres unge representanter har mistet troen på sine prinsipper?
«Høyres sjel ligger i velferdspolitikken», hevdet Høyre-leder Erna Solberg nylig. Hun vil dyrke Høyre som velferdsparti fram mot valget i 2013. Dette står i skarp kontrast til hennes unge ideologisk orienterte partifeller.
Grenser for politikk
Når Høyre svinger høyt på meningsmålingene og snakker varmt om velferdsstaten, spør vi oss ironisk nok hva partiet egentlig står for i dag. Ett år før kommunevalget kan det jo være greit å vite hva slags endringer man eventuelt står ovenfor om Høyre tar over rådhuset i hjemkommunen din og setter omsorgen ut på anbud, og selger kommunens arvesølv.
På Stortinget har vi to tidligere Unge Høyre-ledere og en viktig våpendrager, henholdsvis Ine Marie Eriksen Søreide, Torbjørn Røe Isaksen og Nikolai Astrup. De to sistnevnte skrev for få år siden boken «Velferd etter velferdsstaten», et kampskrift mot Norges sosiale sikkerhetsnett. De kalte «ideen om den vellykkede velferdsstaten» for «en luftspeiling», og skrev ut en hard resept for å hindre staten i å kollapse under egen vekt: Kutt i sjukelønn, trygder og sosiale ordninger, og lavere og flatere skatter så de velbemidlede fikk mer penger å rutte med.
«Grenser for politikk» var den unge, ideologiske høyregarden sitt slagord. I praksis gikk dette ut på at demokratiet må slutte å legge seg oppi ting som markedet «ordner selv». Faktisk var demokratiet tilfeldig og urettferdig:
Sparer på sykdom
«Vi har et politisk system som gir et tilfeldig, skiftende flertall nærmest ubegrenset rett til å bevilge seg goder på fellesskapets bekostning», skrev de to forfatterne. Et annet ord for systemet Astrup og Røe Isaksen kritiserte så hardt er demokrati. De to var befriende ærlige: Om demokratiet favner for vidt, blir markedet lei seg.
Mye tyder på at Høyres unge ideologiske garde ikke står ensomme opp mot partilederen, men har solid forankring i partiet. For selv om Solberg ønsker å skape et inntrykk av Høyre som et velferdsparti om dagen, kom det mange nye og ideologisk orienterte Høyre-representanter på Stortinget ved sist valg.
Velferdsparti
En av dem er Michael Tetzschner. Han vil frata folk sykelønnen med innføring av karensdager. Du sparer jo penger på å være syk (!), for eksempel til lunsj og transport, var hans argumenter i valgkampen.
Når Høyre-leder Erna Solberg smykker Høyre med begrepet velferdsparti, er det grunn til å spørre: Står de unge Høyre-representantene fortsatt for ei slik linje? Vi hører nemlig ikke Høyre messe om skattelette, kutt i sjukelønna og innføring av skolepenger lenger. Erna Solberg er mest opptatt av å fremstå som sosialdemokrat, og skjuler godt at partiet hun leder har kjempet mot nær sagt enhver velferdsreform i Norge, fra stemmerett for kvinner, via lånekassen og uføretrygd, til SFO og gratis læremateriell i skolen. Høyre har alltid motsatt seg sosiale fremskritt. Men nå tør ikke engang Unge Høyre fremme velferdskutt og sosiale nedskjæringer. Under Henrik Asheims ledelse har høyreungdommen redusert parolen om grenser for politikk, til kamp for lengre skjenketider og mot nynorsk i skolen.
 

ine og torbjørn

Er det disse unge Høre-ideologiene som bestemmer i Høre – eller er det Erna Solberg? Foto: VG.

 

Høyre-ideologene
Men ønsker ikke i det minste Astrup, Eriksen Søreide og Isaksen fortsatt flat skatt, som innebærer store omfordelinger fra fattig til rik, og skatteletter i milliardklassen til landets rikeste? Torbjørn Røe Isaksen har tidligere skrytt over at han aldri har lovt landets skoleelever gratis læremateriell. Det har SV nå fått på plass. Kan landets skoleelever forvente en regning på tusenvis av kroner fra Høyre om de tar over? Kan vi forvente innføring av karensdager og kutt i syke- og arbeidsledighetstrygd? Vil de unge Høyre-ideologene fortsatt gjeninnføre 13 timers arbeidsdag, slik Bondevik-regjeringen forsøkte seg på forrige gang Høyre styrte? Og skal de mest verdifulle eiendommene kommunene ofte har, kraften, nok en gang ut på skandaløse billigsalg, som i Trondheim for syv år siden?
Vi er sikre på at svaret i alle tilfeller er ja. Men Høyre vet så altfor godt at folk ikke vil ha politikken deres. Da er det bedre å snakke så mye som mulig om velferd, og så lite som mulig om egen høyrepolitikk.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Sosialistisk Ungdom, ElisabethSkarsbøMoen. ElisabethSkarsbøMoen said: Tre unge SVere ønsker ideologidebatt med Høre-ideologene Astrup, Søreide og @konservativ http://tiny.cc/2xkp8 [...]

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00