Vi som slår i hjel

AFGHANISTAN

 toje

Asle Toje, forsker og kommentator

Faremos harmdirrende reaksjon på Afghanstan-soldatenes uttalelser har et påtagelig innslag av klasseforakt.

Frontsoldater forventes å snakke som om de var i Hakkebakkeskogen.

Afghanistan-generasjonen kommer til å prege Norge og offiserene må få delta i det offentlige ordskiftet.

faremo

HONNØR: Forsvarsminister Grete ,,,,Faremo fulgte kistene med de døde norske soldatene i Afghanistan hjem tidligere i sommer.Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

 Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) reagerer sterkt på norske soldaters beskrivelse av krigen i Afghanistan som «bedre enn sex». I stedet for å tone ned sitatet som utslag av flåkjeftet kampvilje, forstørret hun det ut av alle proporsjoner. Enkelte – mange – stusset over den respektløse tonen forsvarsministeren omtalte soldater som hun har kommandert til Afghanistan – og mangelen på forståelse for militært sinnelag.

Faremo hevder at episoden peker hen på et dypere problem. Det stemmer, men problemet er et annet enn hva hun selv hevder. Det handler om ansvarsforholdet mellom forsvar og samfunn.

Ur-teksten på dette temaet er «The Soldier and the State». I boken argumenterer Samuel Huntington for at liberale samfunn må beskyttes av et militærvesen gjennomsyret av konservativ realisme. Liberale friheter må vernes av soldater motivert av plikt, ære og offervilje. «De militære idealer er på sitt beste», skriver Huntington, «en bit av Sparta midt i Babylon».

Klasseforakt

Huntington minner oss om, at den moderne offiser er en fagmann, hvis jobb er forvaltningen av vold på vegne av staten. Krig er ikke nobelt.

Hovedregelen er at militære gjør det som trengs for å vinne, som oppsummert i tittelen på Lars Møllers bok «Vi slår i hjel og vi lever med det». Siden jobben er så farlig er det viktig å forsvare militære verdier fra dem som ønsker å undergrave dem. Det må være en balanse. Militæret skal ikke gripe inn i samfunnet, men sivilsamfunnet skal heller ikke forsøke å trekke ut klørne på militæret.

Soldaten og Staten er ikke noe forsvarsskrift for militarisme, men snarere en analyse av militærets rolle i et demokrati. Huntington skriver at målet «er å maksimere militær sikkerhet, med minst mulig offer av andre verdier i samfunnet».

I USA har fagdebatten fokusert på farene ved utidig militær innblanding. Men Huntingon advarte også mot overdrevet innflytelse den andre veien: «Sivil kontroll» av det militære har blitt et omkved i munnen på politikere som er flinke til å gjenta, men som mangler forståelse».

Militære ledere, sier Huntington, må være helt profesjonell hvis de skal maksimere nasjonal sikkerhet. Soldatens ansvar ligger i å erkjenne at hans voldsmakt skal være en tjener for statsmakten.

Hans lojalitet overfor sine våpenbrødre gir evne til å beskytte seg mot utenforstående som hevder kompetanse på hans felt, eller som prøver å overbevise ham om sine egne ideologiske konsepter og dermed etablere en «subjektiv» form for sivil kontroll hvor forsvaret. Ingen ønsker et politisert forsvar.

I Norge har sivilsamfunn, forskningsinstitutter og politisk elite knyttet seg sammen et kompleks som systematisk overvurderer relevansen av sivile virkemidler og en generell tendens til å ignorere funksjonelle betydningen av krigerkultur, som de finner usmakelig, og til hangen til å anta at offiserskorpset er et intellektuelt vakuum. Faremos harmdirrende reaksjon har et påtagelig innslag av klasseforakt. Hun ble støtt av den grove tonen og den usjenerte stoltheten over å være norske.

Vekslende regjeringer har presset på med reformer som alle har til felles at målet var et annet enn å styrke forsvarsevnen. Når startet dette? Et mulig startpunkt var da Forsvarsminister Bjørn Tore Godal i 2001 erklærte at hans fremste mål som forsvarsminister ville være å øke kvinneandelen.

soldattrener

Sodat trener i Armadillo leiren. Foto: Harald Henden.

Kunst som hån

Forsvaret brukes som tavle og kritt for politikernes kommunikasjon med velgerne – som eksemplifiser ved innkjøp av ’kunst’ som håner militære idealer.

Morten Traaviks ’kondom-på-missil’ er ikke bare infantilt, det er også et slag i ansiktet på de som tjener landet. De senere år har sett en bevisst sammenblanding av utenlandsoppdragenes militære og sivile sider, under slagordet ’integrated missions’ og hvor militæret – dersom rådende språkbruk er noe å gå etter – har blitt underordnet de sivilsamfunnets logikk.

Konsekvensen er at frontsoldater forventes å snakke som om de var i hakkebakkeskogen.

Ny generasjon

Under en serie svake forsvarsministere, trakk det norske militæret seg inn i seg selv. Desentraliseringen av forsvarsledelsen svekket samholdet i offiserskorpset.

Rollen som forsvarssjef ble tømt for uavhengighet. 2005 var et vendepunkt.

Det året la forsvarssjef Sverre Diesen ned en forordning hvor offiserer i forsvaret «ikke skal uttale seg om politiske spørsmål, men kun om rent faktiske, fagmilitære forhold i kraft av sin stilling». Dette eliminerte effektivt offiserene fra forsvarsdebatten.

Politikerne har sluttet å spille rollen som tolk mellom soldaten og det Norske samfunn. Norge har en unik mulighet når en ny generasjon kamperfarne lavere offiserer erstatter kaldkrigerne. Afghanistan-generasjonen vil prege det norske forsvaret i årene som kommer.

 Disse må selv ta større ansvar for å frembringe den nødvendige støtte for et sterkt forsvar i befolkningen, og det kan bare gjøre dette hvis de klart formulerer sin relevans til den nasjonale sikkerhet.

I klartekst betyr dette at det er ønskelig at offiserene gis tillatelse til å vende tilbake til det offentlige ordskiftet.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

43 kommentarer

 1. Godt skrevet. “The Soldier and the State” virker å være en god kandidat til bokhyllen.

  Samtidig får det meg til å tenke litt på A few Good men. Forsvaret må ikke bli handlingsutilitaristen som alltid lar mål helliggjøre midlene.

  http://www.youtube.com/watch?v=5j2F4VcBmeo

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Vidar Daatland - september 30, 2010 at 10:47 am
 2. Klasseforakt
  Javel
  Arbeiderbevegelsen er en bevegelse som alltid har stått for pasifisme og fred. Da svenske og norske stod mot hverandre og yppet til strid var det den norske og svenske arbeiderbevegelsen som mante til fred og forsoning.
  Og hvor var det man nektet å plassere ut utgaven av VG der norske soldater mente det var bedre å drepe enn å elske Det var ikke i Bærum men et lite lokalsamfunn i Hedmark.

  Når man snakker om en elite som reagerer på uttalelsene: Jeg synes det er motsatt Det er jo en elite som synes dette er helt greit: Fra deg med tittelen forsker, til tidligere forsvarssjef Diesen til profilert rikskjendis Johnny Brenna til Partileder Siv Jensen og Erna Solberg til Aslak Nore redaktør Jeg kan ikke slå på tv før jeg ser en eller annen rikskjendis og meningsorakel (her glemte jeg eli Ørjasenter)som søker å legitimere norske soldaters dehumanisering av fienden.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Brumle - september 30, 2010 at 11:18 am
 3. Godt sagt. Endelig et fornuftig innlegg i denne debatten. Har selv tjenestegjort utenlands, men ikke i A-stan. Det er ikke noen lek å være i krig og det virker det som om poltikere og kontorkrigere ikke fostår. Som du sier, her må offiserer av høyere og lavere grad på banen og bidra til en fornuftig diskusjon. Takk igjen for et godt innlegg

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Eks-soldat - september 30, 2010 at 11:28 am
 4. Spot on! Dette er det mest fornuftige jeg har lest om denne saken. men siden det er fornuftig, kan vi ikke vente at våre politikere og nikkedukkene i forsvarsledelsen skal forstå. Dessverre. Når en pressetalsmann for forsvaret presterer å si at kampsoldatene ikke har forståelse for det harde arbeidet våre kontoroffiserer bedriver, sier det alt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  ludde - september 30, 2010 at 11:29 am
 5. Det mest skremmende med denne saken er ikke uttalelsene fra soldatene, selv om de isolert sett er forkastelige, men at vi lar oss overaske.
  http://fhjpeder43.wordpress.com/2010/09/30/den-naive-krigen/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Finn Hjalmar - september 30, 2010 at 11:36 am
 6. Hmm ikke værst observert. Enig i mye. Det som ihvertfall er sikkert er at media og synsere i politikken ikke aner hva som foregår i en krigssituasjon og hva slags følger det får for de som er i en slik situasjon. Selv har jeg aldri vært det men jeg har hørt om de som har vært det og det er et enormt adrenalinkick – det samme som å hoppe ut av et fly med fallskjerm. Dvs. det banker ganske heftig for de aller fleste av oss. Dette spenningsnivået kombinert med overlevelsesinstinkter fordrer selvsagt noe mer enn det en politiker eller en eller flere raddis journalister.
  Uttalelsen forteller jo egentlig hvor tøft det faktisk er. Hvor nærme liv og død man opererer hver dag. Hvordan beskytter man seg selv i en slik situasjon? Dette er komplekse psykologiske spørsmål som garantert kan diskuteres i det vide og det brede. Det er som du sier; Krig er ikke nobelt. At man girer seg opp før man skal opp på et livsfarlig oppdrag – vel er ikke det ganske naturlig egentlig.. det er en prosess ift overlevelsesinstinkt. Skal du vinne eller overleve må du være 100 % skjerpet. Tipper de aller fleste politikere og journalister hadde vært de første som bukker under om og hvis de hadde vært i slike situasjoner. De har nemlig trolig ikke samme evner som de som kriger for Norge. Det er på tide at vi verdsetter de /soldatene som ofrer livet uten bare å rakke ned på disse og deres “ritualer”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sverre - september 30, 2010 at 11:49 am
 7. Jeg takker for et reflektert og godt innlegg om forsvaret og forsvarets plass i verden. Paradokset “en bit av Sparta midt i Babylon”, er et meget godt bilde.
  I kampen mot krefter som ønsker å ødelegge det samfunnet vi tror på, må det brukes midler som samfunnsdebatten ikke aksepterer. Konsekvensen er enten at vi mister vår evne til å beskytte oss, eller at det ikke kan skje i åpenhet. Det siste er ikke å foretrekke da ukultur lettere oppstår i det som må foregå i det skjulte.
  Jeg håper ditt innlegg fører til at den nødvendige maktbruk aksepteres, og at de som er satt til å utøve denne makten åpen kan snakke om utfordringene dette innebærer.
  Til slutt er det fristende å sitere;
  Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stein - september 30, 2010 at 11:59 am
 8. Helt riktig! Forsvarministeren blåser dette helt ut av proposisjoner og viser at hun kunne trengt seg en tur selv i vernepliktig uniform. FÅ HENNE FJERNET!!!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heavy B - september 30, 2010 at 12:10 pm
 9. …Frontsoldater forventes å snakke som om de var i Hakkebakkeskogen.

  Det er det vel ingen som mener. Men det er enorm avstand mellom:«Vi slår i hjel og vi lever med det» Fra Møller til “Vi som slår ihjel og nyter det mer enn å knulle” fra norske soldater.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tore Mikkelsen - september 30, 2010 at 12:19 pm
 10. Krystallklare poenger, og meget velskrevet. Du trekker frem de essensielle faktorene i problemstillingen.

  Kjære offiserer, ta del i debatten!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole Jensen - september 30, 2010 at 12:32 pm
 11. Et veldig bra og relevant innlegg. Den klasseforakten som du beskriver tror jeg har preget en del av det politiske Norge helt fra før siste verdenskrig. Om du ser på forholdet mellom forsvarsledelsen og politikerne under og etter krigen vil du vel finne røttene. Kanskje du kan identifisere en ukultur og?

  Når en utnevner til forsvarsminister et menneske som har vært fengslet for sine anti-forsvars holdninger og deretter opplever at en meget kompetent øverstkommanderende for de norske styrker får en slik behandling at han tar sitt eget liv så blir vår nåværende forsvarsminister og håndteringen av styrkene i utlandet bare blåbær.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ole - september 30, 2010 at 12:34 pm
 12. [...] This post was mentioned on Twitter by Pål Hivand, Ken-Tore and Halvor N, Lisa. Lisa said: "Vi som slår i hjel" v Asle Toje: http://vgdebatt.vgb.no/2010/09/30/vi-som-slar-i-hjel/ [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. Fint å se en forsker og kommentator ikke være et verktøy for tidsånden og ufryktig tale slik det tales bør.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Andreas M - september 30, 2010 at 12:56 pm
 14. Krig er ikke politikk- krig er drep eller bli drept. Det er en hverdag ingen norske” politikere har noe kompetanse rundt. La de som deltar ha sin sjargong og sin omgangsform – vi er avhenging av slike mennekser da vi lever i en verden hvor politikere starter kriger. Slutt med tullet Faremo – dette er storm i et vannglass

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Per Arne - september 30, 2010 at 1:07 pm
 15. Takk for en velskrevet innlegg. På høy tid med et vel fundert svar til de av våre politikere som ikke egentlig har tenkt igjennom hva det innebærer å sende soldater ut i tjeneste.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  morten - september 30, 2010 at 1:23 pm
 16. En flokk leiesoldater er den mest treffende betegnelsen på de soldatene og offiserene som selv har valgt å reise til Afghanistan. De fører en okkupasjonskrig uansett hvilke fagre ord den militære ledelsen i Norge og NATO bruker om konflikten. Dette er en verre hengemyr en Vietnam-krigen. Dessverre.

  At Grete Faremo henger seg opp i flåkjeftete utsagn fra soldater som, uklokt nok, har uttalt seg til media, viser vel egentlig at hun har et problem som forsvarsminister. Dessverre.

  Allmennheten i Norge har stort sett liten forståelse for nødvendigheten av å sende kampsoldater til land som Afghanistan. Så langt har innsatsen ikke båret andre frukter enn mange døde og sårete på begge sier og stor profitt for det militærindustrielle kompleks. Det siste skal ikke undervurderes. Dessverre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Atle Zeiner - september 30, 2010 at 1:25 pm
 17. Vi har kommet langt etter 10 år med meningsløs krig i afghanistan, svært langt.
  Denne “kommentator” toje gjør en viktig jobb mht å legitimere fascismens vekst. Med spissfindige formuleringer hvor rett snus til galt ønsker han å legitimere voldsforherligelsen. Han forsøker ikke en gang bortforklaringer når SS-symbolikken blant krigerne er åpenbar. Frontkjemperne har vi jo allerede trukket inn i varmen.
  Hva i all verden har vi i afghanistan å gjøre?
  Dette spørsmålet er uinteressant, for MAKTA setter rammene for tojes engasjement.
  “Leve døden” var frankofascistenes slagord. Toje stiller seg bak.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Dr x - september 30, 2010 at 1:36 pm
 18. Det beste innlegget i denne debatten!

  Det mest overraskende i denne debatten er at forsvarsledelsen virker overrasket over disse tingene, det vitner om en ledelse som er så distansert fra sine egne at det vitner om tilstanden under 1. verdenskrig der generalene satt 5 mil bak fronten, spiste gåselever og drakk chauteu lafit og ikke ante noe om soldatenes situasjon.

  At den ubrukelige strøm-eriksen svarer som hun gjør overrasker ingen, som alle andre i den “rød/grønne” regjeringen er hun utelukkende opptatt av å tekkes en opinion blendet av sensasjonspressen anført av vg, dagbladet og ikke minst tv2.

  ‘Semper fidelis’

  Norbatt XXX

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  FxHummel - september 30, 2010 at 1:53 pm
 19. Jeg antar flertallet av det norske folk forstår denne saken utmerket godt, vi er ikke idioter. Og vil også anta at det vil være stor demokratisk oppbacking under et krav om at bla Faremo må ta sin hatt og gå.!

  Så kanskje vi kan få se et FRP med litt guts i denne saken?

  For saken er enkel. Raddisser i media har kjør en splitt og hersk kampanje. Grunnlagt på bagateller, men vektlagt fordi det er nettop media som definerer “virkeligheten”.

  Forsvarsledelsen bet rett på, og har nettopp gjort seg skyldige i tjenesteforsømmelse. Målet var å svekke innsatsen i Afganistan innad i Forsvaret, og er antaglig oppnådd når forsvarets ledelse dolker sine soldater i ryggen på denne måten for alle å se.Basert på absolutt INGEN sakelig relevans!

  Har dere ikke en etterretningstjeneste som kunne fortalt dere dette??

  Vårt engasjement i Afganistan er helt og holdent en politisk avgjørelse, den skal verken oppildnes eller saboteres av en liten mediaelite. Dette burde forsvaret vist, og dermed sett dette oppstyret som det er, et førsøk på splitt og hersk, en eldgammel taktikk fra en fiende.

  Sammen med ønsket om å ødelegge Afganistaninnsatsen ligger et ønske om å “dekonstruere det norske”. Dette ser vi en lang rekke eksempler på, og ligger høyt oppe på agendaen til “multikulturalistene” på ytterste venstreside. Hvis forsvaret viser seg så ynkelige at de ser seg nødt til å slutte tradisjoner med bruk av norrønne navn etc vil dette smelle tilbake på de rett i fleisen. Nordmenn har fått mer en nok av dissrespekten for vår kultur, rettigheter og opphav. Nazikortet, denne patetiske hersketeknikken har utspillt sin rolle, vi lar oss ikke lengre dupere!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Piezo - september 30, 2010 at 2:10 pm
 20. “Et mulig startpunkt var da Forsvarsminister Bjørn Tore Godal i 2001 erklærte at hans fremste mål som forsvarsminister ville være å øke kvinneandelen”

  Javel? Skal vi se på russiske kvinner som tjenestegjorde i militæret under andre verdenskrig så var det ikke noe hakkebakkeskogen der. Som om det er noe poeng. Poeng er det at en militær leder hevder han disponerer sine styrker for å drepe, og det er poenget. Poenget for en leder av en militær styrke er å oppnå et mål. Og som Toje selv nevner, men ikke tar konsekvensen av, når disse om 20,30 eller 40 år er dagens generaler som da skulle ha samme syn for hele den norske militærmakt at de skal ut på tokt, bare for å drepe litt. Om man vil ha en brutal, beregnende krigsmaskin vet man utmerket godt hva som skal til. Historien har mye å lære bort på den biten. Dog, moralsk kan det vel sies at de allierte vant overlegent under den siste verdenskrig. Ikke ved at de lot sine soldater nedslakte, eller slakte sivilie, eller ha noe håp om å drepe flest mulig. Men at tapene under deres kamparenaer soldater (egne og fiendens) og sivile himmelhøyt lavere enn der to brutale og drapsmaskiner braket sammen lengre øst.

  Asle Toje, gjør akkurat det som han forakter sine motstandere for. Diskuterer plastikkhjelmer med horn på.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  norskgoy - september 30, 2010 at 2:47 pm
 21. For det første så overdriver du, Toje, ved å konstruere stråmenn. Om man ikke får bruke voldsforherligende og dubiøse uttaleser uten få kritikk, da har man bare lov til å “snakke som man er i hakkebakkeskogen”. Jeg trenger vel ikke å utdype mer enn at dette er en falsk logikk. Vi må kunne stille krav til et ordentlig ordskifte i en debatt.

  Nr.2: At du prøver å få dette til å bli om klasseforakt er også en tvilsom retorikk. Du antar at alle som støtter voldsforherligende uttalelser blant norske soldater er av lavere klasse og de som er imot av høyere (og kan man ikke si at du er av høyere klasse?). Jeg er enig i at Norske soldater må få være med i ordskifte, men jeg mener også at man som ansatt og profesjonell ikke kan forvente å kunne si hva som helst uten konsekvenser. Men jeg ser ingen grunn til å trekke inn klasse i denne saken.

  At du anklager Faremo for å blåse ting ut av proporsjoner, må jeg også si at du kaster stein i glasshus i din overdrivelse: ” Faremos harmdirrende reaksjon har et påtagelig innslag av klasseforakt. Hun ble støtt av den grove tonen og den usjenerte stoltheten over å være norske.” Det at du kaller det usjenert stolthet over å være norsk er også en forvrenging. Kan man ikke si det samme om nazister? Stolt over sin arv og stolt over å være tysk?

  Der er som du sier en dissonans mellom militæret og en pasifistisk nasjon. Jeg tror ikke de ignorerer funksjonaliteten av krigerkultur, men man må ha klare linjer. Dette er viktig pga folket og statens tillit til sine soldater. Vi må ha full tillit til at det som blir gjort er etisk riktig og da må man ofte moderere sin krigslingo. Der er et samspill mellom sivile og soldater og det må du anerkjenne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik Vågnes - september 30, 2010 at 3:08 pm
 22. Det er rett og slett patetisk å se hvordan en barnslig og naiv venstreradikal gruppe av mediafolk og politikere (og kommentatorer som Dr x) blåser opp fillesaker som dette i et forsøk på å dolke forsvaret i ryggen.

  Det er selvsagt lett for bortskjemte kontorrotter som aldri har vært utsatt for større fare enn å skli i sine egne skolisser å leke fordømmende moralist.

  At noen overdrevne enkeltuttalelser skal skape så stort oppstyr er åpenbart et utslag av media’s skitne politiske agenda. Det har jo skjedd flere ganger før allerede.
  Mange husker sikkert oppstyret da Norske soldater skjøt villhunder som plagde lokalbefolkningen i Afghanistan og dette ble vridd om av media til å handle om drapslystne soldater som lekte seg med å skyte på husdyr.

  Men spikeren i kista for min del må være medias uforståelig barnslige Hitling, når de forsøker å skitne til Norsk kulturarv med Nazi tematikk bare for å bruke dette som argument i sin kamp mot sine egne landsmenn i forsvaret. Om dette vitner om komplett ignoranse for Norsk historie eller en kynisk “anything goes” tankegang i deres politiske propaganda er vanskelig å si, og forkastelig uansett hva svaret hadde blitt.

  Dersom noen er imot innblandingen i Afghanistan får de se til å sutre til politikerene som har started hele smørja, og ikke spytte på soldaten som gjør en innsats for landet sitt.
  Det er rett og slett skammelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Grotskrag - september 30, 2010 at 3:11 pm
 23. “Den usjenerte stoltheten over å være norsk.” Ja, kjenner meg igjen i det. De som er rekruttert til politikken, og særlig de på venstresiden har nok lite til felles med oss som har vært – eller er i Afghanistan. Det er ikke rart at Faremo forakter sånne som oss. Hun kjenner oss ikke, deler hverken vår bakgrunn eller erfaringer. Vi venter ikke noe annet av henne heller, eller noen av de andre i sjiktet av yrkespolitikere/kommentatorer/mediemennesker. Det bare er sånn, og vi må ta høyde for et sett av lite realistiske påfunn som berører Forsvaret. Arbeiderpartiet har til og med en slags historisk tradisjon for stemoderlig behandling av Forsvaret.

  Verre er det med våre militære ledertopper. Dolkingen av TMBN-offiserene i dag følger et vel etablert mønster. Da skarpskytterne fra 2BN brukte MP-ammunisjon i Harekate Yolo II (2007), ble de oppringt av en oberst i FOHK da de var hjemme på permisjon. Obersten skulle vite hvem som hadde autorisert bruk av ammunisjonstypen for å plassere ansvar, i tilfelle det avstedkom politisk støy ifm dette. Oberstens adferd er illustrerende ift hvilke “kontoroffiserer” som ender opp øverst i det militære hierarkiet.

  General Sunde og GIH Opedal er også representanter for denne typen toppledere. De har gjort alt det som politisk korrekt, men har absolutt ingen felterfaring. Slike militære ledere paret med politikere som Faremo er en ulykke, men det er de som gjør karriere. General Sunde nyter i dag ikke overdrevent mye respekt hos soldater og offiserer i Hæren. Hans behandling og dolking av personell i TMBN er lagt merke til, for å si det mildt.

  Ledere som Wenneberg, Solberg, Bækken og major Simonsen – folk som går i krigen med sine folk, vil aldri nå toppen. Ved å ha krigserfaring og solidarisere seg med sine soldater har de gjort seg kontroversielle, politisk upålitelige og spedalske. I tillegg lever de opp til de påståtte kjerneverdiene i Forsvaret; Respekt, Ansvar, Mot.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  afghvet - september 30, 2010 at 3:45 pm
 24. “Hakkebakkeskogen”???

  De som har snakket om “Hakkebakkeskogen” er de som legitimerer soldatenes uttalelser – ingen andre. Det er ganske enkelt ingen som forventer at soldater snakker som om de var i Hakkebakkeskogen. Hvis du virkelig mener at noen forventer det – gi meg et navn på en person som forventer det!

  Som vanlig må FrP-tilhengerne ty til overdrivelsesretorikk for å forsvare sine standpunkter. Så tillat meg i retorikkens navn å gjøre det samme tilbake:

  For enkelte – mange – spiller det ingen rolle om de norske soldatene sprenger hodeskallene til afghanere med grovkalibrede automatvåpen mens de tar griper seg i underlivet og remjer ut “Til Valhall”. De stakkars soldatene som ikke har fått knulla på tre måneder må jo ta ut frustrasjonen sin et sted, og da er som kjent ingen problemer med å blåse et par afghanere til småbiter. Er dette dere forsvarer?

  La meg vende tilbake til seriøsiteten og sitere en politiker du/dere muligens kjenner igjen: “Men selvfølgelig er det slik at vi ikke ønsker ”rambosoldater” ute i felten med norsk flagg på skuldrene – det vil gi feil assosiasjoner”.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kommentatoren - september 30, 2010 at 6:41 pm
 25. Mente selvfølgelig Faremo men same shit, different wrapping…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  FxHummel - september 30, 2010 at 7:15 pm
 26. ja sånn blir det jo

  når vi lar feministene gjøre forsvarsministerposten til en av sine mange symboltaburetter. Vi husker vel knapt sist vi hadde en mannlig forsvarsminister og da blir det selvsagt mer fokus på jenter i forsvaret en landets forsvarsevne – et nynnende ruggeri i ulidelig harmoni – og ingen empatievne eller forståelse for mannekultur.

  Mor Staten krever at lillesøster skal være med der guttene er – og selvsagt bestyrtes fruentimmerne av gutters ubehøvlethet og den enerverende mangelen på lydig underkastelse og høvelig innestemme…

  Nei, nei gutt dette må ta slutt…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  EnMann - september 30, 2010 at 7:48 pm
 27. kjempebra inlegg, norske politikere og norsk media blåser dette til himmels, å så spytter de på minnet over de som har falt i afghanistan med å trekke paraleller mellom tmbn, vikinger og nazister/nynazister? men de har jo blitt fy fy å være stolt av å være norsk, å norsk historie og.
  hvis de ikke vil at soldatene skal ta liv eller kjempe så få de ut av afghanistan og ikke send de ut igjen, legg ned forsvaret å vent på 9 april 1940 på nytt…

  trener du en soldat for krig så vil han krige, trener en boksing vil du selvsagt bokse, skjønner ikke offiserer og politikere dette bør de finne seg en annen jobb å lese litt lekser så de vet hva de gjør….

  men dette er bare min mening…

  stå på, dere gjør en flott jobb i afghanistan, synd at dere konstant blir pissa på av presse, politikere å visse personer innen forsvaret…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lars ole - september 30, 2010 at 8:10 pm
 28. Er det bare meg som er skeptisk til utdanningen/erfaringen de forskjellige ministrene har? Kunne det ikke vært greit å sette de best kvalifiserte til de forskjellige jobbene? Dermed sette en som har utført minimum førstegangstjenesten som forsvarsminister? Men det blir vel ikke politisk korrekt i et land hvor likestilling står høyere enn kompetanse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Espen - september 30, 2010 at 8:42 pm
 29. Grete Faremo fikk sparken som justisminister i regjeringen Jagland.

  Nå har dama har nok en gang nådd sitt inkompetansenivå, som forsvarminister i regjeringen Stoltenberg.

  Hvis Arbeiderpartiet på død og liv må bruke henne som minister, hvorfor ikke da heller som bistandsminister. Det er jo det hun har både utdannelse og yrkesbakgrunn for å sysle med.

  Det militære skjønner hun åpenbart ingenting av. Som forsvarsminister (krigsminister!) er hun ubrukelig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Odin - september 30, 2010 at 9:24 pm
 30. Bra jobba av media og forsvarsledelsen. Nå føler vel hele bataljonen seg kjempeverdsatt. Fytte rakkern for en feig forsvarsledelse. Kanskje de burde få refs og fyken for maken til å dolke krigerne sine i ryggen har jeg aldri sett maken til. Det er jo klart at denne kommentaren er svært uheldig, men slikt kan vel skje i kampens hete uten at det er representativt for hele bataljonen. Media kan jo vinkle alle nyheter som de vil, og her har de jo virkelig truffet spikern på hode når det gjelder den jevne soldat i telemarksbataljonen. (ironisk)
  Kan ikke journalistene slå opp en kommentar fra en Talibankriger som jubler av glede av å ha steinet en kvinne eller skjært av hode på en soldat, ingeniører osv.. eller står for produksjon og export av enorme kvantum herion, men det er liksom ikke det raddiser skriver om eller bryr seg om. Skal du lese slike typer nyheter får vg det fra andre hold enn seg selv og kvaliteten på informasjonen synker.

  Men norske soldater er sikkert MYE værre.. de stiller jo i vikinghjem på fotografi. (ikke smart, men du verden det er vel ikke så fælt heller.

  Det som er fælt er at kvinner ikke har rettigheter i dette landet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sverre - oktober 1, 2010 at 12:41 am
 31. Denne kjerringa er en fallittærklæring som forsvarsminiter. HÅPLØ og innkompetent så det griner. Finn gitaren og ta et par folkesanger så tar du med deg gitaren og går av. Det beste for alle.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ernst Thomas - oktober 1, 2010 at 2:35 am
 32. Vi trenger soldater. Om ikke for noen annen årsak enn å få fjernet slike som Faremo og hennes lavpannede kolleger. Feite og feige idioter som kaller seg offiserer kan gå med i samme rennet.
  AP er et quislingparti og vil aldri noen gang komme til å være noe annet.
  De forrådte Norge i mellomkrigstiden. De saboterte alt som hadde med forsvar å gjøre.
  Norge ble tatt av 12000 tyske soldater og etter de var dratt, overtok Gerhardsen makter ved statskupp. Han var ikke valgt til statsminister og eksilregjeringen var enda ikke kommet hjem fra London.
  Den samme trenden ser vi med forsvaret i dag. Nedleggelser, inskrenkninger. De raserer landets forsvarsevne. En dag smeller det og da håper jeg folket vil både huske og forstå. Huske hva de har gjort, forstå hva som må gjøres og sørge for at ikke en eneste av dem for leve videre. Den røde pesten må vekk!
  Om ikke Ola og Kari DUM våkner før og får gjort noe med dette vil dette folket få oppleve lidelser uten sidestykke i delle landets historie.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tjodlev - oktober 1, 2010 at 6:38 am
 33. [...] øvrig har både Asle Toje og Minervas Fredrik Gierløff skrevet gode betraktninger om [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 34. De som kaster seg over de norske soldatene med blodig kritikk burde gjøre følgende:
  Gå på Joker og benytte seg av bleietilbudet der
  Bli med de norske soldatene på et skarpt oppdrag
  Fornye bleiebeholdningen hvis de overlever og vil være med på flere.
  Gi Faremo et strikketøy samt munnkurv.
  Hvilken ukritisk hån av de soldatene hun har sendt ut på Norges vegne til et livsfarlig oppdrag.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kåre - oktober 1, 2010 at 8:21 am
 35. “Stor misnøye i den norske leiren” skriver VG i dag. Hva hadde vi ventet, at soldatene er takknemlig for all den kritikken de har måtte oppleve de siste dagene? Grete Faremo burde gå av som forsvarsminister og noen av forsvarstoppene med henne. De fleste av oss her i Norge vet hva som skjer i Afghanistan, vi vet at det er en krig og ikke noe annet, vi vet at soldater dør og blir skadet, og nå vet vi også at politikerene, forsvarsministeren, og forsvarsledelsen faller disse soldatene i ryggen pga noen dumme ord i mediene. Stoltenberg er som alltid feig og taus, istedet burde han nå ta konsekvensene og avskjedige Grete Faremo. Ved neste valg er det sikkert mange som husker denne saken og vet at Norge ikke er tjent med politikere som Stoltenberg og co.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jens - oktober 1, 2010 at 9:07 am
 36. Så er vi der igjen. Venstrepolitikerene klarer nok en gang å desauere Norsk innsats hvor de selv har vært med på å vedta at innsats skal gjøres. De rødgrønne har alltid snudd kappen ettter vinden i den fattige tro at det vil skaffe dem mer tilslutning. Man må jo forstå at i en såvidt vanskelig krig som føres der nede, uten fronter, er det helt avgjørende at man får pumpet opp adrenalinet før man skal ut på patrulje. Husk at der nede er det som i Vietnam. Fienden er overalt og i tusen forskjellige forkledninger. Jeg er stolt av den innsatsen våre tropper gjør der nede og våre tropper generelt ute i verden. Vi må ikke lage vårt eget Vietnam av dette hvor soldatene ble spyttet på da de kom hjem til USA. De fortjener all vår støtte og all vår oppmerksomhet. Husk de er sendt dit av våre politikere. Ikke glem hva utenriksminister Halvdan Koth sa i 1938 “den politiske himmel over europa er skyfri” Jaggu sa jeg smør. Nei Faremo. Hvis du ikke har styrketil å stå bak våre tropper – trekk deg. ta med hele nissjengen i regjeringen og gå hjem. Dere vil ikke bli savnet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Refseren - oktober 1, 2010 at 9:28 am
 37. Godt innlegg.
  Vi som ikke er i krigen bør forstå at soldatene har behov for å “utagere” på måter noen kan se på som galskap.
  Jeg har ingen problemer med utagerende oppførsel, så lenge det ikke går utover 3. person (og da tenker jeg ikke på fienden). Men håper selvsagt soldatene klarer å legge det fra seg når de returnerer til det sivile liv.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  HOBBYTENKEREN - oktober 1, 2010 at 10:31 am
 38. Jeg har ikke tjenestegjort i militæret, men erklærte meg som pasifist for å få siviltjeneste på slutten av 90-tallet. Siden den gang har jeg endret mitt syn på militæret. Det er Regjeringen som må ta stilling til om vi skal krige i Afghanistan eller ikke. Det er ikke Regjeringens oppgave gi retningslinjer for YTRINGSFRIHET under krig. Hvis menneskerettighetene etter Genevekonvensjonen blir brutt er det en helt annen sak. Jeg har sett mange, mange filmer om krig og lest bøker. Jobben deres er å følge ordre. De lever under disse forholdene hver dag mens de er i tjeneste. De må ha rett til å bearbeide sine opplevelser på sin måte. Språkbruken i militæret – særlig under krig – har ALLTID vært grov. De fleste kriger i historien har blitt utkjempet av menn. Faremo vet ikke hva hun snakker om. Og hun vet ikke hvor mye stress og traumatiske ting disse soldatene lever med hver eneste dag. Jeg uttrykker min respekt for soldatene som har fått i oppgave å krige i dette landet. Jeg liker ikke at Norge har sendt tropper dit, men slik blir det bare.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ketil - oktober 1, 2010 at 11:57 am
 39. [...] Ørjasæter og Asle Toje har skrevet gode kronikker om hvordan forsvarsministeren og forsvarsledelsen reagerte med å skyte [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 40. [...] i Norge og nærområdene, og kunne settes inn i konflikter på den internasjonale arena. Asle Tojes hovedbudskap i VG 30. september synes enkelt: Norske kvinner og menn i uniform kues av politikere og sivilsamfunn. Dette gjør at [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hva vil Norge ha? | VG Debatt - oktober 6, 2010 at 2:45 pm
 41. “«synes ikke for meg å samsvare med realitetene av den amerikanske livsstilen, slik jeg opplever dem”.”

  Dette er jo bare vås: her reduserer man igjen virkeligheten til isolerte subjektive forhold umulig å sammenligne.

  Om alt reduseres til “opplevelse” er alt enten like sant eller like galt. Man kan ikke si at andre tar feil selvom de opplever en virkelighet man ikke engang kan si er den samme, annerledes enn man selv gjør.

  Dette forstår jo selv en blind mann.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Relay - oktober 9, 2010 at 10:40 pm
 42. I liked this post very much as it has helped me a lot in my research and is quite interesting as well. Thank you for sharing this information with us.
  Argumentative Essay Topics Help

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Argumentative Essay Writing - desember 30, 2010 at 11:09 am
 43. I liked this post very much as it has helped me a lot in my research and is quite interesting as well. Thank you for sharing this information with us.
  Persuasive Essay Topics

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Persuasive Essay Writing - januar 1, 2011 at 11:01 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00