Hvorfor edder og galle Kari Jaquesson?

FEDME

fedon

Fedon Lindberg svarer Kari Jaquesson.

Følg fedmedebatten på www.facedbook.com/vgdebatt.

Kari Jaquesson kommer 19.10 med svar på min kronikk i VG søndag 17.10., hvor jeg argumenterte for min uenighet med henne i forhold til om fedme er en sykdom eller ren latskap og bevisstløs fråtsing i mat. Jeg var påpasselig å komme med saklig og faglig argumentasjon. Ikke på noe tidspunkt forsøkte jeg å tillegge henne uetiske motiver for sitt utspill, som jeg for øvrig berømmet på flere punkt, ikke minst fordi det satte i gang en viktig debatt.

Det er derfor overraskende og trist at Kari Jaquesson velger å gå til personlig angrep mot meg i sitt tilsvar. Hun anklager meg for bare å være interessert i å tjene penger på folks fedme og tipper at bare 1-2 prosenter av våre pasienter lykkes. Nå visste jeg ikke at Kari Jaquesson hadde slike tippe- og spåevner. Jeg har heller ikke sett noen statistikk over hvor stor prosent av dem som hun selv veileder som lykkes. For den saks skyld vet ingen hvor stor andel av pasienter med høyt blodtrykk eller astma som får det bedre hos sin fastlege.

Jaquesson

Tegning: Roar Hagen.

Men fastlegen gjør sitt beste for å hjelpe dem. Fastlegen tjener for øvrig også penger på å behandle sine pasienter, men det betyr ikke at vedkommende skal angripes for det. Kari Jaquesson kaster stein, når hun selv bor i et glasshus. Tjener ikke hun selv penger på å vise seg på reality serier på TV med fedmekriger, utgi bøker og DVDer eller holde foredrag? Det er ikke galt å tjene penger på noe som er både lovlig og som attpåtil hjelper individer og samfunnet. Det nytter ikke bare med gode råd, vi må legge til rette for folk ut i fra den virkeligheten vi lever i.  Jeg er faktisk stolt av å tilby matvareprodukter som gjør det lettere å ta de sunne valgene!

I tillegg til dårlige spåevner, ser det ut til at Kari Jaquesson heller ikke har god hukommelse. For jeg har ALDRI selv eller gjennom medarbeider (det hun kaller ”kompanjong”) tatt kontakt med henne verken på nittitallet eller senere med ønske om å samarbeide med henne. Men det hadde kanskje ikke vært noen dårlig idé? Jeg mener nemlig at Kari Jaquesson har ment godt, men nå er hun imidlertid på ville veier.
Problemet er at hun kommer med råd som personer med fedme vet er nærmest umulig å følge opp. Det er det samme som en rik person skulle si til en fattig at han bare må jobbe mer.

 Hvorfor skal fedme (igjen påpeker jeg at vi her snakker om fedme og ikke lett overvekt) behandles annerledes enn diabetes, hjertesykdom eller kreft? Er ikke alle disse sykdommene i svært stor grad et resultat av en livsstil som ikke passer med ens genetikk?  De er selvpåført, ja, men ikke nødvendigvis selvforskyldt. Før i tiden måtte man være fysisk aktiv, men i dag kreves det mye ekstrainnsats for å få det til. Jaquesson burde kanskje sette seg inn i hvordan folk har det i et travelt hverdagsliv, heller enn å påstå at det er latskap som er årsaken til overvekt.

FØLG VG DEBATT PÅ FACEBOOK. www.facebook.com/vgdebatt

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

57 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Sara Johannessen, ElisabethSkarsbøMoen. ElisabethSkarsbøMoen said: Fedon og Jaquesson i fedmekrangel – igjen! http://tiny.cc/bvf73 [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Flott og saklig skrevet, Fedon!
  :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristine - oktober 20, 2010 at 12:28 pm
 3. Flott, Lindberg! Velbalansert og respektfullt.

  Jeg har selv levd med et lavkarbokosthold i fire år, om enn noe strengere enn den filosofien du fordrer fordi det har passet meg best. Som følge av dette har jeg ikke bare tapt over tjue kilo overvekt, men jeg er også frisk fra migrene og allergier, jeg har også unngått å utvilkle diabetes, som jeg var spådd, jeg har et mer normalisert stoffskifte, cystefri fra pcos og allment sett er jeg i langt bedre forfatning, med overskudd og humør.

  Jeg er utrolig takknemlig for hva du har gjort for helsenorge, med opplysning og oppstart av Kos og at du har stått foran i kampen om å få folk til å tørre å tenke litt annerledes og se på individet i stedet for å tro at kalori inn-kalori ut-teorien og hvitknokeslanking med harde treningsregimer er det eneste som fungerer for absolutt alle.

  Å si at alle fete mennesker er late og udisiplinerte er like saklig som å si at alle tynne mennesker er aktive og disiplinerte.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jorun - oktober 20, 2010 at 12:52 pm
 4. Merkelig nok er det som oftest mennesker som aldrig har slitt med overvekt som mener att fete er late. Som ung var jeg topptrent og sunn i matveien.Etter en födsel fikk jeg lavt stoffskifte og har till tider virkelig jobbet med trening og kosthold for å få en slank kropp. Selv om jeg aldrig har hatt ett problem med og holde vekten tidligere er det nå
  veldig vanskelig selv med hard trening og diabetikerkosthold.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Maya Boman - oktober 20, 2010 at 2:32 pm
 5. Dette er tullprat Fedon. Du kan umulig forsvare fete menneskers overvekt, som i 95% av tilfellene kun skyldes for lite mosjon og for mye mat, med dette: “Er ikke alle disse sykdommene i svært stor grad et resultat av en livsstil som ikke passer med ens genetikk? De er selvpåført, ja, men ikke nødvendigvis selvforskyldt.”
  Du er uærlig med dette forsvaret for de fete fordi du bare vil tjene penger på dem.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gaute Magnussen - oktober 20, 2010 at 2:40 pm
 6. jeg vil bare takke deg så mye for at du prøver å lage litt balanse i debatten :)

  har prøvd jaquessons teorier i mange år – inkludert trening og lavkcalori – men jeg er så karbohydratsensitiv at først når jeg begynte med lavkarbo og spiste mye grønnsaker og “ren” mat går vekta ned – og det ganske så enkelt siden jeg ikke er sulten lengre :)

  Glad jeg ikke lenger trenger å bruke viljestyrke for å spise boring, tørr og smakløs mat og trene vettet av meg hver ledige time – UTEN resultat – men istedet kan spise god mat med mye fett og proteiner som gjør meg mett. Blodprøvene mine viser ikke lengre mangler – stoffskiftet mitt har gått kraftig opp – og jeg har blitt kvitt 95% av chrons-symptomene mine :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nerthus - oktober 20, 2010 at 2:42 pm
 7. Alle som er godt trente er det fordi de har god tid, eller har det noe med prioriteringer å gjøre? Når man vet at mengde tid brukt på trening også er høyere jo lengre opp i den sosiale rangstigen over “vellykkethet” forteller det meg en ting: det er snakk om mestring.

  Hvis noe er selvpåført, hvordan skal det da ikke være selvforskyldt? Høres ut som “skyld på alle andre enn deg selv” leken det her.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  fjompen - oktober 20, 2010 at 3:23 pm
 8. Hvis fedon tjener penger på fedme, hva gjør da trimdronninga kari? lever på sosialen? hmmmmm

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pillan - oktober 20, 2010 at 3:46 pm
 9. Hva er dine tall, Fedon? Hvor mange prosent av dem du behandler og/eller veileder er sunne etter to år?

  Og jeg synes det er uetisk av deg å stakkarsliggjøre de fete til å tro at livet er i mot dem og det ikke er noen vits i å gjøre noe på egen hånd.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  J-P - oktober 20, 2010 at 3:59 pm
 10. Fru Jaquesson er mer aggressiv enn tidligere. Det kan være mange årsaker til alle disse utspillene men det er vel hevet over enhver tvil at dama har lite faglig kunnskap for å uttale seg.
  Merkelig nok er det de som oftest uttaler seg.
  Men burde ikke media vise ansvar å beskytte Jaquesson og oss andre?
  Jeg synes det er bare pinlig

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Eli - oktober 20, 2010 at 4:03 pm
 11. Hei Fedon – har full respekt for deg og vet at du er superdedikert. Det kommer en kommentar på dette på TV2 God Kveld sine sider. Jeg ble gjort oppmerksom på at du hadde snakket med dem, leste innlegget og ga kommentarer – visste ikk eda at du hadde lagt igjen svar her. Vi er på samme lag! Det er helt ok å tjene penger på å jobbe med helse, vektopplegg osv, ingen problemer med det, det jeg mente var at for å kunne foreskrive medisiner & medisinsk behandling må man ha en diagnose. (reductil osv) . Det er klart at det har vært lobbet for det ight WHO osv. Å få medisinsk oppfølging til adrferd, mønstre & vaner, og annen sykdom som gjør det vanskelig å leve et “lettere” liv er noe helt annet enn å definere selve fedmen som en sykdom. Å hjelpe mennesker slik at de slipper å bli syke av den overvektige livsstilen er jo bare helt topp. Men, som vi begge vet, suksessraten er lav på sikt (over 2 år) så vi etterlyser begge mer ansvarlige ledere i samfunnet som kan gjøre noe med strukturen.
  Vi snakkes! :-) Kari

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  kari jaquesson - oktober 20, 2010 at 4:06 pm
 12. Wow Fedon. Dette er HELT absurd.

  ” Hvorfor skal fedme (igjen påpeker jeg at vi her snakker om fedme og ikke lett overvekt) behandles annerledes enn diabetes, hjertesykdom eller kreft?”

  Og der avslørte du deg selv som en komplett sjarlatan. Svaret er strålende opplagt: fordi fedme skyldes kalorioverskudd i 99,99999999% av tilfellene. Årsakssammenhengen er LATTERLIG enkel. For mye kalorier —> overvekt. THAT’S IT.

  Selvsagt finnes det unntak fra denne regelen, men for den monstrøst største majoriteten av befolkningen er det SÅ ENKELT. Skal vi ta utgangspunkt i majoriteten eller de få unntakstilfellene når man skal foreslå tiltak for å forebygge/redusere fedme? Hmmm, vanskelig spørsmål ja!

  Kreft, derimot, har jo et _mye_ mer sammensatt årsaksregister. At det overhodet er mulig å sammenligne fedme med kreft er bare så absurd at jeg er målløs.

  Jeg unngår gjerne å bruke CAPS LOCK og mange utropstegn, men det du sier her er så latterlig at jeg har lyst til å brøle ut hvor feil du tar fra fjelltoppene. Jeg regner med at du egentlig vet det, som gjør det enda mye verre.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - oktober 20, 2010 at 4:13 pm
 13. Fedon, ikke si at du IKKE vil oppgi hvor mange av dine pasienter som lykkes på basis av din “behandling”? Da blir jeg i så fall dypt skuffet. Hvis du ikke fører notater eller journal kan du heller ikke kalle din virksomhet for behandling. I hvert fall ikke seriøs.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tom Arild Haugen - oktober 20, 2010 at 4:17 pm
 14. Aldri trodd jeg skulle si dette, men Fedon har ett godt poeng her!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Daniel j - oktober 20, 2010 at 4:24 pm
 15. “I tillegg til dårlige spåevner (…)”

  Hva er da de reelle tallene? Siden evnene hennes er dårlige må du jo ha “fasiten”? Det er jo forøvrig disse tallene som er lakmustesten på om det du driver med fungerer eller ei?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jo C. Bruusgaard - oktober 20, 2010 at 4:26 pm
 16. Takk for godt og saklig innlegg. Kari fremstår som så lite seriøs nå for tiden, at jeg og de fleste jeg kjenner bare sitter og himler og ikke klarer å ta henne seriøst. Jeg hadde tiltro til henne før, men etter disse seneste utspillene, er det veldig få jeg kjenner som ikke er negativ til henne. Synd for henne, egentlig, men hun burde ha seg for god til å komme med sånt svada!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Cathrine - oktober 20, 2010 at 4:49 pm
 17. Dette er en tullete diskusjon. Jaquessen har selvsagt rett i at fedme oppstår når man spiser mer enn man forbrenner. Period! Det burde andre debattanter berømme henne for og bekrefte. Atfor mange mener de overvektige pga en “sykdom” eller lidelse som ligger utenfor deres kontroll. Og de tror de må “behandles” for å bli slankere.

  Det er bra at noen setter skapet på plass.

  Fedon svarer heller ikke på Jacquessens hovedspørsmål: Hvilken sykdom eller unormal tilstand i kroppen er det som skal behandles medisinsk ved overvekt?

  Har man kreft, åreforkalkning, nyresten, eller whatever annen sykdom, så er det ting som ligger utenfor ens egen kontroll å gjøre noe med. Man trenger (i de fleste tilfeller) medisinering, operasjon eller annen behandling.

  For fedme, er det tilstrekkelig å endre livsførsel. Selvsagt er det ikke alle som KLARER dette. Men det er feil å støtte opp under en forestilling om at fedmen er forårsaket av en SYKDOM.

  Likeledes er det feil å gi folk inntrykk av at den eller den kuren/behandlingen er løsningen på problemet. Kari har rett i at eneste løsning – på sikt – er å gjøre endringer i livsførsel.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Elisabeth - oktober 20, 2010 at 4:52 pm
 18. Støtter deg Fedon! Kari J. er veldig usaklig, og ikke minst er hun tydeligvisk helt uinteressert i forskningen som ligger bak ditt arbeid med overvektige. Det som mange har lagt merke til med deg er at du følger med på den nyeste forskningen, og tar det i betrakting når du stadig revurderer ditt opplegg! Fint at du tross personangrep klarer å holde en god tone. Jeg tror Kari J. med sine utspill har ført til at en del folk har skiftet mening om henne. Utspillene hennes virker nå desperate og ganske ekstreme. Selv har jeg i løpet av det siste halvåret mistet mange kilo på lavkarbokosthold, uten å sulte, og UTEN Å TRIMME. Stå på Fedon, det er mange som støtter deg nå!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anett - oktober 20, 2010 at 4:59 pm
 19. Kari sitter der med sammenbitt fjes og skylapper, sååååå skråsikker. Fytterakkern!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Gro - oktober 20, 2010 at 5:02 pm
 20. Jeg har ikke mye å si i forhold til hva du har skrevet nå Fedon, annet enn at jeg er så utrolig glad for at jeg fant ut hva lavkarbo er, både gjennom dine bøker og nettet. Har siden midten av barneskolen alltid vært litt småfeit, god og rund som besteforeldrene sa! Men når det bare gikk oppover, uansett hvor flink jeg var å spise “sunt” og å være i fysisk aktivitet så er det søren meg ikke lett å opprettholde den type livsstil. Man får ikke lyst til å prøve mer, når man aldri får noe positivt resultat. Nå, etter mange år på “slankeren” (og jeg er bare 20 år!!) så trives jeg så uendelig mye bedre. Humøret er på topp (og ikke minst stabilt), eksemen er ikke like “mye tilstede” som tidligere, huden generellt ser bedre ut, jeg “craver” ikke etter sukker og jeg går ned i vekt. Jeg går ned i vekt av å spise – man skulle jo tro at jeg prata om et mirakel, men det er mye enklere enn det, jeg har funnet løsningen som passer meg. Jeg har funnet ut hva lavkarbo er (selv om man kan se på det som et lite mirakel, personlig er det iallefall et mirakel for meg).

  Det er synd at så mange er så negative som de er til andre måter å spise på enn det staten anbefaler. Hva med å bare akseptere og ikke ha fordommer og negative holdninger til alt annet enn det man selv foretrekker?

  Jeg tror forresten at du og Kari kunne fått til en ganske bra løsning på “fedmeproblemet”; du står for ernæring og kostholdsveiledning, Kari lærer oss å trene(bedre).

  Eller Dr.Hexeberg og Drevon…for å ikke nevne Roede må jo også inn i dette samarbeidet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rebecca - oktober 20, 2010 at 5:03 pm
 21. Fedon Lindberg skriver om “diabetes” som om det var én sykdom. Det er svært slurvete av en som kaller seg fagperson. For Lindberg har vel fått med seg at det er store forskjeller på diabetes 1 og diabetes 2? Eller?

  Dessuten finnes det nyere forskning som peker på at heller ikke type 2 nødvendigvis er utelukkende selvforskyldt.

  Jeg har ikke mye til overs for slike grove feil fra folk som spiller på sin status som fagpersoner. Et minstemål av nøyaktighet må kunne forlanges.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  key dee - oktober 20, 2010 at 5:43 pm
 22. Ja hvorfor Kari! sånt synes ikke jeg noe om.
  Fedon har hjulpet mange og kommer til å hjelpe fler. Ja tenk om dere kunne slå dere sammen vov det hadde vært noe.Det kunne blitt noe stort! en slanke og trim farm som alle hadde hatt råd til:)slanke Norge.
  Vi trenger noen med erfaring når det gjelder å kjøpe og spise riktig mat.Og trene riktig det kunne vært et tilbud på 3mnd av gangen. Begynn her i Oslo og utvid.
  Jeg blir sprø av denne slanke greie den ene sier det og den andre sier det.
  Det vi vil ha en enkel mat å lage som du får kjøpt over alt variert behøver ikke å være så spennende det skal bare spises,men treningen den kan være morsom i grupper.
  Jeg har Fedon boka din Kari -Grete sin blodtypedietten og mange mange fler.
  Det hjelper ikke gå på kurs koster flesk.
  Derfor gi folk blaffen og spiser det de vil det blir for innvikla.
  Vi må ha noe lett vi kan følge og ikke for dyrt.

  Men nå er det jo slanke inngrep som er in for de som er veldig store noe som jeg synes er kjempeflott.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bente - oktober 20, 2010 at 5:44 pm
 23. Hei!
  Jeg gikk på et av Fedon kursene i Oslo og det fungerte kjempefint for meg! Jeg gikk lett ned 6-7kg på litt over en mnd. Desverre greide jeg ikke å følge opp dette senere, Men det er helt klart min egen sløvskap som sto for det.

  Men jeg bruker fortsatt en god del jeg lærte…

  Stå på Fedon opplegget ditt fungerer kjempefint uansett hva Kari sier!

  hilsen en som har lært mye på Fedon kurs.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Stein Terje - oktober 20, 2010 at 5:51 pm
 24. Flott innlegg !! Takk for at du beholder roen og sakligheten i denne debatten.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thea - oktober 20, 2010 at 5:53 pm
 25. Tok meg ikke tid til å lese bloggen, men Kari har HELT RETT

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hans - oktober 20, 2010 at 6:19 pm
 26. Takk Fedon for at du svarer kari tilbake

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Marianne - oktober 20, 2010 at 7:15 pm
 27. Godt skrevet Fedon!
  Det er svært vanskelig for mange å bare spise mindre og bevege seg mer, selv om det høres enkelt ut. Spesielt hvis de skal følge de kostrådene som våre myndigheter sier vi skal følger. Mange blir syke av å følge disse rådene.

  Fedon leverer et opplegg som fungerer for mange, også over tid hvis man vil. For det er jo opp til oss selv å velge å leve på en måte som gjør at vi holder oss sunne og friske, er det ikke? Men uheldigvis er det ikke så enkelt for mange, når det er svært vanskelig å orientere seg i jungelen av gode intensjoner og råd som finnes “der ute”.

  Før syntes jeg Kari Jaquesson var mest en positiv trim-dame, som sikkert hadde et og annet å tilby en del av målgruppen som kanskje trenger å leve litt sunnere. Men nå sitter hun på sin høye hest, og har tydeligvis skaffet seg eierskap på sannheten og løsningen for helseproblemene ang fedme i Norge. Kalorioverskudd er den eneste årsaken i følge Kari, ja, det er nok noe med at de som er feite spiser for mye. Men selv om løsningen i all enkelhet er å spise mindre, er det altså ikke så enkelt for mange.

  Kari Jaquesson har med sine utsagn i det siste mistet all den troverdighet jeg har hatt til henne.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  lasse - oktober 20, 2010 at 9:53 pm
 28. Fedon fungerte fabelaktig for meg! Det, kombinert med høyere bevissthet og trening har hjulpet meg å gå ned 30kg! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Tale - oktober 20, 2010 at 10:05 pm
 29. KLOKE ORD og GODT SKREVET! ikke hverken Kari J eller GretheRoede har medisinsk kompetanse så jeg tar ikke seriøst det de sier. dessuten kan du bare se hva som har skjedd de siste årene; uansett “slankekur”, er nå alle enige om at karbo er den store synderen! nettopp det Fedon ble mobbet for i alle år! takk for det! nå har alle andre også tatt etter! du har hatt rett hele tiden! men jeg er enig med Kari J at fedme ikke er en sykdom, på tross av mine 30 kg overvekt. jeg har kun meg selv å takke for at jeg har putta så mange “bomber” inn i munnen! det største problemet er for mange viljestyrken, ikke mangel på kunnskap, de fleste feite vet nemlig veldig mye om mat, men at det ofte er langt fra tanke til handling. det er ikke lett å lære seg til å like grønnsaker uansett form, når det fetende SMAKER best. lykke til videre Fedon, du har åpnet nordmenns øyne!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bra, Fedon - oktober 20, 2010 at 10:15 pm
 30. Bra at Fedon Lindberg holder seg for god til å svare tilbake med “eder og galle”. Viktig debatt, men jeg savner både Kari Jaquesson og myndighetenes evne og vilje til å se saken fra et annet ståsted (lavkarbo).

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  mariatistel - oktober 20, 2010 at 11:16 pm
 31. Glimrende innlegg fra Fedon Lindberg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trultemora - oktober 21, 2010 at 12:01 am
 32. Fedon – før har jeg vært skeptisk til deg,og positiv til K.J.
  Nå er det omvendt. Flott innlegg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  M. A. L. - oktober 21, 2010 at 1:04 am
 33. Jeg skjønner hva fedon vil frem til-som selv er litt overvektig. rettferdig?
  Bildet var å gå over streken, men Kari setter seg også ut som person, og fronter et budskap med seg selv som skyteskive.

  livsstils-sykdommer er vanskelige, men ikke umulige å løse.

  et eksempel som har blitt høyt diskutert er prisene. fedon burgeren på burger king koster en hundrelapp. det er mye for et måltid mat.

  om alle utestedene hadde hatt kontrollert mat, og alle butikkene var samkjørte for å fore befolkningen, ikke selge mat til dem, ville ting vært annerledes. som nå er det en jungel der ute. og det bør endres.

  fedme = byggende vane +/og/eller -dårlig forbrenning.
  enkelt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bbjørn - oktober 21, 2010 at 1:59 am
 34. Flott debatt! Fedon Lindberg har den medisinske kunnskapen som skaper forståelse for hvilke matvarer som er med å skape fedme. Jaquessons argumenter i forhold til fedme er jo logisk! For mye inntak av energi gir overvekt, dvs inntaket av energi er større enn forbruket. Jeg er rimelig sikker på at Lindberg og Jaquesson er enig om dette. Jeg er enig med Lindberg at det kler ikke Jaquesson å angripe Lindberg og sette hans motiver i tvil. Håper selvfølelsen din er sterk nok til å beklage akkurat dette feilskjæret. Det du sier er at du har gode motiver og sitter med sannheten, mens andre aktører har kun økonomiske motiver. For de med fedme så tror jeg at kombinasjonen av Lindberg og Jaquesson vil bevisstgjøre og hjelpe flere overvektige. Jeg støtter forslaget om at dere begynner å samarbeide! Lykke til!

  MVH

  Rolf-Arne

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rolf-Arne Pedersen - oktober 21, 2010 at 9:17 am
 35. Flott Fedon.

  Flott å lese et så saklig svar på en så komplisert problemstilling. Du må bare stå på videre Fedon, med din vennlige, livsbejaende instilling- og ditt realistiske kunnskapsbaserte prosjekt.

  Mvh Kaj

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kaj. Hansen - oktober 21, 2010 at 9:28 am
 36. Jeg er til dels enig i noe av det som er skrevet over, men må allikevel spørre;
  Dersom fedme ikke er selvforskyldt, hva mener du vi skal gjøre for å bedre livet til de som har dette? Sy mer puter under armene på dem?
  Om en røyker får beskjed av legen om at vedkommende har lungekreft, men nekter å røyke, så er jeg mektig sikker på at folk vil se ned på vedkommende og ja til og med nekte dyr hjelp i form av medisiner og annet.

  Bør ikke folk med et fedme problem få samme behandlingstilbud?

  Det vi kke må ha noe av er at folk med et fedme problem kvalifiserer seg som “syke” og gir opp, fortsetter å spise som før og løfter ikke en finger for å trene…
  Det er deres valg, men da får de ta følgene av det også.

  Nå har jeg store aversjoner mot alt som heter diett, etter å ha vært sammen med uttallige kvinner som har plaget seg selv av og på med slikt, og med de skadene dette på fører kroppen. Trening uansett hvor lite eller hvor mye, er noe jeg vet fungerer, som jeg vet vi mennesker er skapt for – derfor tror jeg det Kari forteller nok er det som vil fungere mest effektivt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Richard F - oktober 21, 2010 at 9:54 am
 37. Må bare si at jeg er helt enig i det du skriver, og at det som Jaquesson gjør akkurat nå er ikke bare totalt respektløst i henhold til andre som jobber innen samme bransje, men også ovenfor “kundene”, altså folk som sliter med vekta.

  Det å være 5-10kg overvektig er en ting, men en kompis jeg har kjent i hele mitt liv, har vært overvektig og har prøvd å slanke seg siden han var 5. Rett nok var det nok foreldrene som jobbet hardest de første årene. I dag veier han over 100kg mer en meg, og jeg veier 90kg. Og han har prøvd, tro meg han har virkelig prøvd, dietter, treningsleirer, osv. Det å gå ned i vekt er bare ikke så lett som mange skal ha det til, spesielt når man hele tiden blir fortalt at dersom du ikke går ned i vekt nå blir du mest sansynelig ikke 30, i tillegg til å aldri få være med på mye av det morsome som vennene gjør.
  Neste uke skal han inn til gastrisk, og jeg håper virkelig han får et nytt og bedre liv etterpå, det har han virkelig jobbet for og fortjener det.

  Dette er kansje ikke det mest vanlige tilfellet, men dersom man har over 30kg i overvekt, så er det en fysisk umulighet å bare gå ut i spagaten å kjøre igang med fitness trening helt uten videre, uansett viljestyrke kan dette kun ende på en måte.

  Skal man gå ned i vekt og holde seg der, så må man endre livsstilen helt, få et sunt kosthold og begynne å trene. Og her tror jeg flere finner hjelp hos deg og Roede, en hos Jaquesson.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kristoffer - oktober 21, 2010 at 10:06 am
 38. hjvorfor komlisere Fedon, alle vet att for mye energi inn altså mat o.l og for lite enegi forbrukt altså fysisk aktivitet betryr opphopning og derav økte fettreserver altså økt vekt her Fedon.
  en liten promile altså en brøkdel har foskjellige energi sykdommer og er syke men det er en brøkdel av alle oss som er litt tykke og inkluderer noen skikkelig overvektige som bruker mat søtsaker osv som medisin kos.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  jan blogg - oktober 21, 2010 at 10:14 am
 39. Absolutt! Bra og saklig innlegg! :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Wendys - oktober 21, 2010 at 10:14 am
 40. Det ER latskap som er årsak til fedme. Punktum!

  Det er høyere kaloriinntak enn det du forbruker som er årsaken, og høyere kaloriinntak er en viljestyrt valgfri handling og man evner, makter eller vil ikke slutte å spise enda man vet at de ikke trenger disse kaloriene. Ergo er det svak vilje og latskap og fråtseri som er årsak til fedme. Diskusjon slutt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jack Daniels - oktober 21, 2010 at 10:34 am
 41. Problemet til Kari Jaquesson er at hun tror at kroppen virker som en forbrenningsovn. Hun er overbevist om at hvis inntaket er større enn forbuket så vil man lagre overskuddenergien som fett. Hvis hennes resonnement var riktig ville man legge på seg av å drikke parafin eller lakserolje. De fleste voksne mennesker forstår at det ikke er slik. Hun støtter seg til kostholdsråd fra tidlig i det forrige århundre, og ser ut til å tro at Sigdalsfrokost er gunstig mot fedme. Hun påpekte i et fjernsynsprogram at man spiste mye poteter på syttitallet, men da var folk slankere. Det hun har glemt er at den gangen måtte man i spesialforretninger for å kjøpe sjokolade. Godterier fikk man i kiosken, ikke i kolonialforretningen. I kolonialforretningen fikk man stort sett mat. Aggressiv markedsføring fra de som selger godterier har antagelig mye av skylden for at sukkerforbruket har økt siden syttitallet. Dette han nok mesteparten av skylden for at normenn har lagt på seg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Johansen - oktober 21, 2010 at 11:51 am
 42. Flott innlegg av Fedon. Synd Kari Jaquesson skal ha en mening om alt. Kan ikke resultatene av hennes arbeid være et svar hva man kan/bør gjøre for å få en bedre helse? Ønsket hun å provosere, så klaret hun det. Spørsmålet er om hun i det hele tatt er i stand til å sette seg inn i folks hverdag som bl.a Fedon sikter til. Folk har nok en litt mer nyansert hverdag enn hva Jaquesson tror. Det er jo en kjennsgjerning at hun som har trening også som sitt levebrød vaskelig blir sittende stille, bokstavelig talt. Tid, vår tids største knapphet, er også med på å “vanskeliggjøre” det å holde en viss standard for vår helse.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - oktober 21, 2010 at 12:22 pm
 43. Sier seg vel for faen selv at grunnen til at folk blir feite er at de spiser mer enn de trenger.

  De psykologiske grunnene til hvorfor visse folk ikke klarer å se dette selv, og bare dytter trynet fullere med mat, i ren desperasjon over et eller annet, er en annen diskusjon. Faktisk den diskusjonen Kari Jaquesson prøver å føre… men mange “sykelig overvektige”, og du tydeligvis, virker å være for nærtagne til å faktisk ta dette innover dere, og heller tar det som personlige utspill mot dere.

  Spiser du mer enn du trenger, og ikke er aktiv nok, vel da legger du på deg. Mere hokus pokus enn det er det ikke, selv om det faktum sannsynligvis gjør at du tjener litt mindre penger…..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  bøllaBob - oktober 21, 2010 at 12:22 pm
 44. Jada, det er meg.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - oktober 21, 2010 at 12:23 pm
 45. Slik eg ser det så er fedme latskap i de aller fleste tilfellene. Så klart – der finnes en liten prosentandel som føler seg sykt overtrampet her ettersom de ikke kan hjelpe for at de faktisk er overvektige, men denne lille prosenten bør ikke bli et “skalkeskjul” for alle de som “fråtser i mat” og ikke gidder å være aktive.

  Eg syns det er flott at noen tør å åpne opp for debatten, ettersom fete folk, eller de som har fedme vil du sikkert si, blir behandlet på lik linje med at det er en sykdom. Det er det ikke!!

  Det er på tide at dette blir belyst – hvordan vil ikke vår verden se ut om 20-30 år tror du? Tenk over hvor mange barn som idag er overvektige – og hvor mange av disse tror du vil ende opp som overvektige om 20-30 år?

  Det kommer til å koste den norske stat sykt mye penger, samtidig som vi har en eldrebølge å ta vare på. Med andre ord – Stakkers “oss” som ikke er for gammel eller for overvektig til å jobbe i 100 % jobb – vi skal slite for å dekke alle kostnadene i fremtiden.

  Stå på Kari !! Vi trenger noen som skaper debatt om temaet, også håper eg at noen endringer vil komme i fremtiden som følge av dette.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anita - oktober 21, 2010 at 12:34 pm
 46. Den øverste facebooklinken er feil og leder til en falsk side (muligens med virus)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  peder - oktober 21, 2010 at 12:59 pm
 47. Merkelig at Kari Jaquesson angriper Fedon Lindberg for å tjene penger på slanking når hun selv har tjent mer enn 3 Mill i fjor…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Kalle Kanin - oktober 21, 2010 at 1:18 pm
 48. Fedme skyldes både feil type mat, men for mange sikkert feil mengde også.
  Prøv å fortelle en som er overvektig at han skal slanke seg ved å gå sulten , spise grøntfor og trimme..de fleste har jo forsøkt Jackessons modell uten særlig hell.
  Fedon har et godt poeng i at det faktisk er viktigere med hva du spiser enn hvor mye !
  Kalori hysteriet er det som støyer mest i slankedebatten, men ved å fokusere mer på karbohyderater vil langt flere lykkes.
  Når jeg først ble oppmerksom på dette enkle faktum ble jeg ganske sjokkert over hva jeg fikk i meg av “overskudds-karbo” hver eneste dag, og da kan du trimme rimelig mye bare for å holde balanse i regnskapet….du går ikke mye ned i vekt av trimming alene !
  Muskler veier mer enn fett, så trimmer du aktivt etter Jackessons modell risikerer du faktisk å gå opp i vekt.
  Du må endre kosthold også vil de fleste si, og det er jo nettopp dette som er poenget. Uten endringer i hva vi putter inn, vil ikke trimminga til slankedamen fungere, men hun er jo sexy å se på….så la henne for all del være på skjermen

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  tobben - oktober 21, 2010 at 2:03 pm
 49. FEITE FOLK ER LAT!
  FOLK SOM PÅSTÅR ANNET KAN IKKE TENKE!!!!!!
  TRENING OG BRA KOSTHOLD ER NØKKELEN; SOM ALLE HAR TILGANG TIL; MEN SOM FEITE FOLK IKKE BRUKER!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ikkeenblubbe - oktober 21, 2010 at 2:05 pm
 50. Hvis fete folk er fete fordi de spiser for mye energirik mat, hvordan kan det ha seg at noen kan slanke seg ved å spise mer fett?
  Man må jo se på hva som skjer i kroppen, hvilke kjemiske og biologiske prosesser maten medfører. Det er for enkelt å se på en energibalanse.
  Jeg leser om folk som har prøvd å slanke seg ved å følge Statens Ernæringsråd sine anbefalinger, men ble bare fetere. Ved radikal endring av kostholdet raste kiloene av. Det hadde ingen ting å gjøre med latskap eller ikke! De trimmer ikke mer engang. De spiser ikke mindre heller.

  Kari J. har såret mange med sitt utspill. Mange av disse har strevd utrolig for å forsøke å slanke seg og har slitt med dårlig selvbilde, mislykkethet og dårlig samvittighet. Så kommer hun med sin lekre kropp… Uff! Hun bør be om unnskyldning!

  (Hemmeligheten med å spise mer riktig fett er å få i gang fettforbrenningen/ketosen slik at kroppen også forbruker det lagrede fettet. Det kan på en måte sammenlignes med å legge tørr ved sammen med våt ved slik at all veden brenner opp. Søk litteratur og veiledning om du vil prøve!)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Ingar - oktober 21, 2010 at 2:19 pm
 51. Jeg syns det hadde vært interresant med en dypere diskusjon omkring temaet latskap. Hva er latskap? Hva er de dyptliggende årsakene til latskap?

  Er det for eksempel en tilfeldighet at sosialt isolerte mennesker er mindre aktive enn folk med et aktivt sosialt liv?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars - oktober 21, 2010 at 2:53 pm
 52. Selvfølgelig er det latskap og mangel på selvinnsikt som i 90% av tilfellene fører til fedme!! Dra hjem og lag sunn mat, istede for og kjøpe pølser og hamburgere!! gå en ordtlig tur med bikkja iallefall!! før du legger deg på sofaen!! Er så lei av og høre på den flisespikkinga til feite folk, med selvpåført dårlig samvittighet og selvbilde!! Og til dere andre som faktisk har sykdoms relatert fedme “det er ikke dere diskusjonen er om” Alle føler seg så jævla tråkka på når dem får høre sannheten.. sannheten svir noen ganger!!

  Stå på Kari

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thomas - oktober 21, 2010 at 3:35 pm
 53. KARI?? Ikke for å bli grisete, men hvis inntaket av energi må være mindre enn forbruket av energi, hva med den maten vi driter ut?? Den inneholder jo energi den også??

  HVIS du hypotetisk sett spiser 400 g hele linfrø, da har du fått i deg ca 2000 kcal. Men mesteparten går jo UT igjen!!

  Tørrfisk inneholder 327 kcal pr 100 gram. Jeg tviler STERKT på at du bli smellfeit av å spise 600 gram tørrfisk om dag. Tro meg, jeg spiser glatt 600 gram tørrfisk om dag (det er det samme som 20 snacksposer kjøpt på butikken). At du blir feilernært er en annen sak.

  Nå spiser jeg BÅDE tørrfisk og linfrø i store mengder og sammen med grønt og rømme ligger jeg nok på et daglig inntak av kcal på ca 4000. Jeg trimmer ikke, jeg er syltynn og har normal forbrenning. MEN jeg holder meg unna de fleste karbohydrater.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Evy - oktober 21, 2010 at 5:17 pm
 54. Det er jo rart at de som går på lavkarbo, men mye kalorier går ned masse i vekt. Uten å trene….hvis det Kari J sier er riktig. Meget ensporet dame spør du meg!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Sonja - oktober 22, 2010 at 2:42 pm
 55. Every one remembers that men’s life seems to be not cheap, nevertheless we require cash for various issues and not every person gets enough cash. Therefore to get quick loan and just consolidation loans would be a correct way out.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  EulaCross - februar 10, 2011 at 5:34 pm
 56. Students that were looking for the issue referring to order essay from the writing service should use your superb article associated with this topic. In other situation, that’s available to take the assistance of the essay writing service.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  order custom essay - februar 16, 2011 at 2:03 am
 57. I argue that real professionals who are employed at custom research paper writing company can find a way from any complicated position. Moreover, we have to respect their work because they work hard to fulfill our papers writing needs!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  term paper writings - februar 25, 2011 at 6:13 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00