Gjest i haiens univers

Kristin Spitznogle. Foto: Krister Sørbø*Haier har et ufortjent dårlig rykte, og angriper sjelden uprovosert.
*Situasjonen i Sharm El Sheik er like alvorlig som den er usedvanlig.
*Haier er ikke ondskapsfulle skriver Kristin Spitznogle som selv møtte hai i ferieparadiset.

Av Kristin Spitznogle, psykolog og dykker

Jeg kan ennå huske min egen skrekkreaksjon etter å ha sett thrilleren Haisommer; Steven Spielbergs store kassasuksess fra midten av 70-tallet. Etter å ha fulgt de dødelige angrepene til filmens blodtørstige hvithai, turte jeg knapt dusje i etterkant.
Dette grusomme beistet var fremstilt så hevngjerrig og intelligent at jeg var overbevist om at den sikkert kunne dukke opp når som helst – selv hjemme i badekaret mitt.

Viktig å nyansere
Nyhetsbildet de siste dagene har gitt meg et aldri så lite flashback til barndomstraumene, bla VG’s oppslag «Panikk i Sharm El Sheikh»; «Dødshaien» mv.
Det er ingen tvil om at situasjonen i Sharm El Sheikh er like alvorlig som den er usedvanlig, men nettopp derfor er det viktig og ikke miste hode når katastrofealarmen går på forsidene.
Som ivrig sportsdykker og ambassadør for en undervannsverden jeg har dyp respekt for, har jeg derfor lyst til å nyansere litt. Jeg har valgt å utdanne meg til redningsdykker, og har i år hatt tre treningsopphold nede på Sinai – da med base i nettopp Sharm El Sheikh. Den berømte nasjonalparken Ras Mohammed ligger like i nærheten, og er et ettertraktet mål for dykkere fra alle verdenshjørner. Ved siden av dette har jeg også dykket på alle de lokale stedene og er godt kjent i området.
Da jeg for en tid tilbake hang på oppstigningslina for et sikkerhetsstopp etter et vrakdykk lenger ut i havet, passerte en tre meter lang hai like forbi meg.
Den var majestetisk og flott, og både jeg og min dykke-buddy hadde en betydelig adrenalinrus da vi kom opp på båten etterpå. Det er noe helt spesielt ved det å få observere disse dyrene på nært hold, og for mange av oss i dykkermiljøet er slike opplevelser høydepunkter blant alt det spektakulære vi får ta del i under havflata.

Vi er gjester
Like fullt er det viktig å understreke at man i seriøse kretser har en sterk miljøbevissthet og helt klare retningslinjer for hvordan man skal forholde seg til akvatiske organismer. Økosystemet under vann er nemlig svært sårbart, og det er en langt større risiko for at vi kan skade både plantene og dyrene der – enn motsatt.
Vi er gjester i deres univers, og skal utvise stor respekt og varsomhet for det samspill som eksisterer der. Man kan passivt observere, men bør unngå å intervenere, forstyrre og provosere. Ikke minst plikter man til en viss grad å sette seg inn i den atferd som kjennetegner de dyr man måtte kunne møte på, dette for å beskytte både dem og enn selv.
Det eksisterer nemlig en del myter og feilaktige forestillinger om livet under vann, og da spesielt om farlige dyr som man tror bevisst oppsøker og angriper mennesker. Vi er nok dessverre litt for påvirket av måten de har blitt personifisert og utstyrt med menneskelige trekk, da spesielt gjennom både film og litteratur, samt diverse vandrehistorier. Vi kjenner alle til mannen som fikk en sååå stor fisk, og en liten pigghai blir fort til et kjempemonster. I VG blir da også en nysgjerrig hvittipp hai som snuser på en svømmer, til «dødshaien» – uten at vi helt kan vite at dette stemmer.

Forsvarsreaksjoner
Fakta er at haier angriper sjelden uprovosert. De er heller ikke ondskapsfulle, de handler bare instinktivt slik det er naturlig for dem. Ofte vil det dreie seg om forsvarsreaksjoner. Vanlige årsaker er at de forsvarer seg selv, sitt revir eller sitt avkom.
Kanskje forsøker de å skaffe mat, men om de angriper et menneske er det som oftest som følge av en feil.
Svømmere, snorklere og surfere kan for eksempel bli tatt for å være naturlig bytte, da de kan bli forvekslet med sel, skilpadder eller sjøløver om de ligger og plasker i vannflata. Som regel vil haien gå nært og sjekke ut målet, og skader kan oppstå ved eventuelle bitt. Like fullt må vi huske at sjansene for å bli drept av hai er statistisk på lik linje med risikoen for å omkomme som følge av at en kokosnøtt faller ned i hodet på deg.

Menneskeskapt problem
Haier har et ufortjent dårlig rykte, sannheten er at de stort sett har nok med seg og sitt. Atferdsmønstrene deres er i stor grad forutsigbare, og ved å studere dem og unngå å bli oppfattet som en trussel eller et byttedyr kan man i nesten alle tilfeller unngå trøbbel når man entrer deres miljø.
Det stemmer at det i Sharm El Sheikh ved noen tilfeller har vært kastet ut kjøtt for å tiltrekke hai til området og tilfredsstille spenningssøkende turister. Dette er et eksempel på akkurat hva man ikke skal gjøre, og kanskje er det nettopp derfor det har gått galt.
I så måte er problemet menneskeskapt, og de siste dagers triste nyheter blir et vitnesbyrd på at viktigheten ved miljøbevissthet og respekt for det akvatiske økosystemet – er noe naturen selv stadig må minne oss på.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

 1. Jeg er så klart helt enig med deg, Kristin.

  http://www.denafrikanskefarmen.com/2010/12/07/jaws-innprentet-redsel-og-ufortjent-darlig-rykte/

  Til nå har jeg vært _litt_ skeptisk til chumming og ‘baited dives’, men likevel vurdert det og vært fristet. Det er tross alt noe helt spesielt med haier, og å få lov til å oppleve dem på nært hold.

  Etter de siste dagenes begivenheter i Sharm begynner jeg nok å helle mot å være direkte anti chumming. Riktignok er det den sikreste måten å oppleve hai i mer enn et lite glimt idet den stikker av når den blir skremt av dykkerne. Men vi manipulerer og trigger en egentlig unaturlig atferd. Noen ganger med tragiske konsekvenser.

  I Sør-Afrika er dette en kontinuelig diskusjon siden bur-dykking med hvithai i stor grad er basert på foring.

  Men uansett…jeg vil understreke hvor viktig det er at vi som dykkere (og dykkeroperatører) og som ambassadører for den fantastiske undervannsverdenen vi liker å oppholde oss i, forsøker å være en fornuftig motvekt til Haisommer-skrekken media hauser opp til.

  *Stjerner til deg*

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Silje - desember 8, 2010 at 1:30 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00