Jødehets på Oslo øst

En tid nå har medias søkelys vært rettet mot jødehets i Skandinavia. Spesielt fra Malmö har det innløpt rapporter om trusler og overfall.

Av John Willy Kopperud, medlem i Alna bydels råd for funksjonshemmede (SV) og assistent på ungdomsklubb i Østensjø
bydel.

De mest synlige, ortodokse, får unngjelde mest. Fraflyttingen er merkbar. Heller ikke her har vi unngått uvesenet. Selv er jeg ansatt på fritidsklubb i Oslo Øst og la først merke til «jøde» som skjellsord på klubben etter de store Gazademonstrasjonene. «Jødene» var krigerske og de «tok livet av» palestinerne. Under småkrangling inne i lokalet kunne en ungdom kalle en annen «jøde» eller «jødejævel.»

Mobbing
Dette har ikke kommet «over natta.» Mullaer og islamistiske skribenter har lenge tydd til antisemittisk retorikk. Etter hvert som trykket mot befolkningen i Gaza økte, viste jødehatet seg bl.a. i form av skytingen mot synagogen i Bergstien. Aviser har meldt om mobbing av jødiske elever.
Tidligere var den norske opinionen ensidig proisraelsk. Særlig i forbindelse med Israels aksjoner i Gaza forandret mediebildet seg.
Offerrollen jødene hadde hatt etter krigen ble overtatt av palestinerne. Den enkleste måten å oppfatte konflikten på nå er at «jødene» tyner palestinerne. Dermed blir det uproblematisk å rette fingeren mot dem i alminnelighet. I 1999 ble Benjamin Hermansen, en mørkhudet unggutt på Holmlia, drept av nynazister. Mange av disse hadde tilhold på Oslo Øst. Drapet var ensidig rasistisk motivert. Rasismen fra muslimer mot jøder blir muligens tolerert og godtatt av mange «norske nordmenn», i kjølvannet av opinionens svingninger. Selv synes jeg det er på tide å møte jødehetsen høyt oppe på banen. Vi som jobber med barn og unge må aldri gi skinn av at det er greit å «ta» jødene. Skulle ungdommen sitte igjen med det inntrykket av voksensamfunnet rundt seg, er kampen mot antisemittismen tapt i denne runden. På «min» fritidsklubb har jeg kunnet konfrontere fordommene og har snakket med den enkelte ungdom om akkurat hva ytringene innebærer. Har hver enkelt jøde et personlig ansvar for innmarsjen i Gaza? I Israel er det til enhver tid den valgte regjering som styrer troppene. Fredsbevegelsen i Israel får riktignok ikke støtte fra et flertall i befolkningen, men de er da like fullt jøder? Har jeg, som norsk borger, nødvendigvis et personlig ansvar for at Norge sender soldater til Afghanistan?
Slike spørsmål må stilles og tenåringene må tas på alvor. Gi tydelige signaler om hvilke verdier du setter høyt. Når du fram til én muslimsk ungdom med slike fordommer har du faktisk utrettet noe! Personlig har jeg et par ganger fått tilbakemelding fra klubbens brukere om at argumentasjonen har gjort inntrykk.

Må ta ansvar
Unnfallenhet fra politiske myndigheter og ungdomsarbeidere er ingen farbar vei. Jødehetsen nådde sitt mest fatale nivå under nazistenes herjinger.
La ikke muslimene blant oss føre denne tradisjonen videre. I Oslo har vi hittil ikke hatt noen merkbar jødisk fraflytting. Skal det vedvare må hver enkelt av oss ta ansvar!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. [...] Jødehets på Oslo øst  » http://vgdebatt.vgb.no [...]

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Jødehets på Oslo øst | Placedelamode - desember 24, 2010 at 8:08 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00