Useriøst i operaen

• Det er ikke sant at en stadig større andel av oss står utenfor arbeidslivet.
• Hvorfor serverer NHO falske fakta til sine konferansegjester i Operaen?

Magnus E. Marsdal, utreder, Manifest analyse

I dag samler NHO samfunnseliten i Den Norske Opera & Ballett. Under den storstilte årskonferansen i det hvite praktbygget ved Bjørvika kan blå storinvestorer møte både rødgrønne statsråder fra Norge og høytflyvende professorer fra det store utland. I disse lystige omgivelsene, slår NHO-sjef John G. Bernander an en alvorlig tone: «En stadig større andel av befolkningen er utenfor arbeidslivet.» Denne påstanden fremmer Bernander i sin presentasjon av NHOs Årskonferanse. Det er på denne bakgrunn elitene inviteres til å diskutere noe NHO kaller «trygdebølgen», som kommer i tillegg til «eldrebølgen».

Da er det litt uheldig at påstanden er bare tull. Fri fantasi. Faktafeil. I virkelighetens Norge, er en stadig større andel av befolkningen innenfor arbeidslivet. Andelen utenfor arbeidslivet blir derfor ikke «stadig større». Den blir mindre.
Virkelighetens Norge er blant de tre landene med aller høyest sysselsettingsnivå. Arbeidsfolk flest bidrar hver dag bidrar med sitt arbeid til å skape et solid velferdssamfunn og en økonomi med skyhøy produktivitet. Så finnes det problemer. Ikke minst med tendenser til et ekskluderende arbeidsliv, der innsparing og underbemanning sliter ned arbeidshelsa til pleiere og andre hverdagshelter lenge før tida. Dette må vi ta tak i. Men på en saklig måte. Hva tjener NHO på å svartmale Norges høyt sysselsatte befolkning som om vi var rammet av «trygdebølgen» og snart hjelpeløst fanget i «velferdsfellen»?

Det hadde ikke vært vanskelig for ressurssterke NHO å skaffe seg fakta om forholdene i eget land. Tallene finnes hos Statistisk sentralbyrå. Andelen som er innenfor arbeidslivet er høyere siste tiår enn på 90-tallet, som lå høyere enn 80-tallet, som lå høyere enn 70-tallet. Mens sannheten er at en stadig mindre andel av befolkningen er utenfor arbeidslivet, forteller NHO sine gjester i Den Norske Opera at «en stadig større andel av befolkningen er utenfor arbeidslivet». Mangler NHO respekt for fakta?
Eller er det innsatsen til landets millioner av vanlige ansatte NHO mangler respekt for? Den forrige NHO-sjefen, Finn Bergesen Jr, hevdet at nordmenn er «en nasjon av sytere». Da var det ansattes sykefravær han snakket om. Polakker «har en helt annen innstilling og arbeidsmoral» enn nordmenn, sa tidligere NHO-direktør Kristin Clemet til VG høsten 2009. Hvor respektfullt er det av høyresidens høytlønte direktører å rakke ned på arbeidsmoralen til mennesker de aldri har møtt?

Sammenlignet med de fleste land, er «den norske modellen» for felles velferd og regulert arbeidsliv en stor suksess. I Norge går sterkere velferdsrettigheter og mindre ulikhet enn i andre land hånd i hånd med høyere sysselsetting og skyhøy produktivitet. Det finnes mange meninger om hva som er viktigst i denne «modellen». Men til grunn for hele suksesshistorien lå noe svært verdifullt som ikke bør gå tapt: Systemet bygde på en grunnleggende respekt for og tillit til vanlige arbeidsfolks innsats, moral og skaperkraft.
NHO-toppene ser ut til å ha mistet respekten for vanlige arbeidsfolk. Nå er det visst mistillit som gjelder. NHO svartmaler landets imponerende arbeidsstyrke med ord som «trygdebølgen» og døper om velferdsstaten vår til «velferdsfellen». Denne ideologiske offensiven må være drevet av følelser. For det er ikke fakta som ligger til grunn.

Virkeligheten er den stikk motsatte av hva NHO forteller sine gjester i Den Norske Opera. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser at en stadig økende andel av oss klarer seg på egen inntekt. Andelen personer med hovedinntekt fra offentlige ytelser (trygd) var lavere i 2008 enn 15 år tidligere. Den har faktisk gått ned hvert eneste år siden 2004. En stadig større andel greier seg hovedsakelig på egne, private inntekter. Tross disse gode nyhetene, syter og klager NHO over «trygdebølgen» og fremmer usanne påstander om at en stadig større andel av befolkningen er utenfor arbeidslivet. Dette er paradoksalt. Hvis NHO virkelig bekymres over at nordmenn er «en nasjon av sytere», burde NHO avgrense egen syting til faktiske forhold og ikke finne opp problemer ved befolkningen som NHO kan klage over.

En slik omgang med fakta passer dårlig inn i den norske modellen. Den krever at partene i arbeidslivet viser respekt for hverandre. De må også opptre redelig og seriøst. Det har landets 1,5 millioner fagorganiserte gjennom mange tiår vist at de er i stand til. Det fantasifulle grunnlaget for årets samling i Operaen tyder på at NHO fortsatt har en vei å gå.
I samfunnsdebatten har alle rett til sine egne meninger. Selv ikke NHO har rett til sine egne fakta.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Manifest Analyse, Hans Petter Sjøli. Hans Petter Sjøli said: Magnus E. Marsdal ønsker å knuse NHO-myter. Lykkes han? http://bit.ly/hG9VHn #vgdebatt [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Det er riktig at det stod en feil på NHOs nettsider, som nå er rettet opp. Vi er fullt på det rene med at Norge har høy yrkesdelatkelse, men vi ser noen ilevarslende trekk som debttateres på NHOs årskonferanse idag. Se også http://blogg.nho.no/blog/hvor-er-de-hjemmeværende-fraværende/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Baard Meidell Johannesen - januar 5, 2011 at 12:52 pm
 3. Skulle gjerne sett tallmaterialert du bygger på – det virker jo litt merkelig at oppfatningen av konkrete statistiske data er så forskjellig. Dessuten; Vedr Clemets eventuelle (etter din mening misoppfattede) statistiske grunnlag for sin uttalelse om arbeidsmoral; det er vel ikke vanlig – og heller ikke mulig – at man har møtt alle enkeltindividene i slike sammenhenger?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bodil - januar 5, 2011 at 4:58 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00