Fra en “evneveik”

USAs president kastet neppe bort to døgn i Oslo fordi «denne dumme mannen fra Lier» hadde satt ham i forlegenhet, skriver Thorbjørn Jagland.

Thorbjørn Jagland, leder i Nobelkomiteen og generalsekretær i Europarådet
Jagland

Journalist Jan Ovinds artikkel i VG søndag er en fin anledning til å påpeke et fenomen i dagens medievirkelighet, nemlig hvor fanget enkelte journalister kan bli av sin egen manglende evne til refleksjon over hva det er man skriver. Han innleder sin artikkel med at jeg skal ha satt USAs president Barack Obama i forlegenhet ved å tildele ham Nobels fredspris.
Oversett forskning
Smatt litt på dette, publikum – mens jeg tar en tur innom det som var journalistens egentlige anliggende. Nemlig at det er kommet ut en forskningsrapport som tydeligvis bekymrer VG. Den tegner et annet bilde av min politiske gjerning enn den som har vært opplest og vedtatt i mediene. VGs papirutgave har ikke gjengitt noe av rapporten, heller ikke andre medier. Men det er som om VG likevel er redd for at noen skal ha fått tak i budskapet. Dermed må man for sikkerhets skyld, slik at ingen skal komme på gale tanker, banke inn budskapet på nytt. Nå tas i bruk sterkere ord. Han er «selvhøytydelig keitete med verbale havarier og lider av politisk dysleksi». Når han likevel fortsatt står på skyldes det et «iboende behov for å hevde seg».
Ovind skriver riktignok at min siste Nobeltale var briljant. Men det ligger under noe han ikke tør ta helt ut. At den kan han ikke ha skrevet selv. Det kan heller ikke ha vært han som fremførte den. Han må ha hatt en stand in.
Så til saken. Denne evneløse mannen har altså ifølge VG klart å sette USAs president i en så sterk forlegenhet at presidenten tok flyet til Oslo, oppholdt seg der i et helt døgn, og tok i mot Nobels Fredspris.
Jeg formoder at Ovind bygger sin påstand om «den forlegne Obama» på hva Obamas kommentar var da Nobelprisen ble offentliggjort. Han sa at han ikke fortjente prisen og at andre fortjente den mer enn han.
Dette har alle Nobelprisvinnere sagt, det er derfor de er «noble». Men store deler av pressen har (for å kunne opprettholde påstanden om at Obama ikke ville ha prisen) sensurert bort den andre delen av hans uttalelse. Der viste han til at prisen flere ganger har vært gitt for å påskynde og støtte bestemte prosesser og personer.
I dag er det lettere å fatte at dette var begrunnelsen for fredsprisen. Uten Obamas vilje til å drøfte rakettskjoldet over Europa med russerne (som George W. Bush nektet) ville det ikke blitt forhandlinger om de strategiske atomvåpnene. Nå har vi en avtale om store reduksjoner i slike våpen. Dette har åpnet opp for et «tøvær» mellom USA og Russland og mellom Russland og NATO. Tenk på hva som skjedde på det siste NATO-toppmøtet.
En større utenrikspolitisk ekspert enn Ovind – Zbigniew Brzezinski – skrev for noen måneder siden i tidsskriftet Foreign Affairs at Obama fortjente Fredsprisen og spikret opp på veggen hva han allerede hadde gjort for å snu det politiske klimaet i verden fra konfrontasjon til forhandlinger og dialog. Ja, det finnes mange som som vil opprettholde konfrontasjonen, som prestestyret i Iran og republikanere i den amerikanske kongressen (de lever av det). Defor er det ikke enkelt å nå resultater over natten. Men prisen gikk til en som forsøker.

VGs lille verden
Vi må anta at den amerikanske presidenten kom til Oslo for å motta Nobels fredspris fordi han så den som en oppmuntring. Han kastet neppe bort to døgn fordi «denne dumme mannen fra Lier» hadde satt han i forlegenhet.
Vi får tro at lederen for verdens eneste supermakt har viktigere ting å gjøre enn å befinne seg i VGs lille verden av bisarre konflikter og infamiteter.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Hans Petter Sjøli, Hans Petter Sjøli. Hans Petter Sjøli said: Les Jaglands rasende svar på VGs "infamiteter"! http://bit.ly/h0dbYu #vgdebatt [...]

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00