En underlig sak

Maria Amelie-saken viser først og fremst at eliten på venstresiden står like fjernt fra folket som det man hevder Jens Stoltenberg gjør.

Sian O’Hara, journalist og skribent
O'Hara
Det må være underlig å være kirkeasylantene Abbas og Fozia Butt nå. For selv om folkebevegelsen for Maria Amelie hevder å fronte alle papirløses sak, må følgende tanke likevel virke besnærende på søskenparet som kom til Norge som smårollinger: Hva har hun, som vi ikke har, og som mobiliserer hele Norge ut av sofaen?

Ulike reaksjoner
Maria Amelies støtteside på Facebook har i skrivende stund over 87 000 medlemmer på Facebook, mens Abbas og Fozias støttegruppe har 1627. Og det på tross av at de har vært her i over 17 år, og saken samlet sett er langt mer hjerteskjærende enn Maria Amelies. En rask sjekk på Facebook viser også at jeg har felles venner med Maria Amelie. Flere av dem er journalister som har dekket hennes sak i nasjonale medier. Det er lav terskel for å spekulere i sammenhengen mellom ofre og hudfarvenyanser her til lands. Selv er jeg mer tilbøyelig til å tro at antallet kontakter på venstresiden har vært utslagsgivende. Ikke minst med tanke på antallet kjendiser som har kastet seg på bølgen. I både ånd og gjerning har byenes venstreside fint lite til felles med vanlige folk. Og det er jo ikke så rart, i og med at det er den øvre middelklassen vi snakker om. Det måtte en papirløs til deres rekker for å mobilisere voldsom støtte til opphold i det som er, som UDI med riktighet sier, en ordinær rutinesak.
Flere tusen ble sendt ut i fjor. Mange av dem barn, både med og uten familie. Noen til Irak, noen til Algerie. Noen til Hellas hvor de må bo på gaten og spise søppel til de blir sendt videre ut av Europa. Kjendistruppen og alle andre støttespillere later til å være sjokkerte over at vi har en komplisert forvaltning på utlendingsfeltet. Men de vil åpenbart ikke å sette seg inn i det. Et utvisningsvedtak er i stor grad basert på tillit til at den utviste selv drar. Alternativet er straff for ulovlig opphold. Det er foreslått at langvarig ulovlig opphold skal gi rett til opphold. Hvor lenge? Skal vi gi opphold til dem som er her i fire år, og straffe dem som bare har vært her i tre? Skal kvalifikasjoner og CV spille inn? Og hva med opphavslandet? Ekstra poeng for krig? Nord-Ossetia er bare et annet grimt sted i Russlands enorme bakgård, og er ikke «Kaukasus» på samme måte som Tsjetjenia og Ingusjetia er det. Ingen eller dårlige forbindelser til russiske myndigheter er dessverre russisk hverdag for hvermannsen.
Nå det ikke lenger klart hvorfor Maria Amelie skal ha opphold, og venstresiden har kludret til sin egen argumentasjon for forsvaret av de svake. Hun har skrevet bok, er skoleflink og relativt lovlydig. Folket roper, i tabloidavisenes nettfora: Slike innvandrere vil vi ha! Problemet er bare at Moskva huser flere flinke og tilpasningsdyktige russere enn det finnes nordmenn i universet. Hvis vi i tillegg inviterer alle flinkiser fra de andre russiske byene, blir vi Russlands mest folkerike – og flinke – fylke. Det er med andre ord mange å velge mellom, og hittil har ingen gitt gode begrunnelser for dette urettferdige folkeropet om forskjellsbehandling.

Hjelper ingen andre
En lovendring om arbeidsinnvandring kan kanskje hjelpe Maria Amelie, men det hjelper ikke andre papirløse. De har som oftest ikke utdannelse, eller de har ikke-godkjente utdanninger fra hjemlandet. Reglene om arbeidsinnvandring er til for å skaffe Norge spesialisert arbeidskraft som vi har underskudd på. Denne saken blir komisk om vi får offisielt mangel på samfunnsvitere. I Nansenåret må vi spørre oss hva asylinstitusjonen vår skal være. Hvem trenger kvoteplassene mest? Skal de lyses ut via stillingsannonser?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

13 kommentarer

 1. Veldig bra :)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  eva - januar 18, 2011 at 12:41 pm
 2. [...] This post was mentioned on Twitter by ivarrystad. ivarrystad said: http://vgdebatt.vgb.no/2011/01/18/en-underlig-sak/ [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. Skulle ønske at regjeringen kunne forklart seg bedre.
  Alle må ha likhet for loven?
  Men det kan man se ikke fungerte i denne saken her.
  En narkodømt ble løslatt før hun ble satt i arrest for å gi plass til henne.
  Hvorfor?
  kirkeasylantene Abbas og Fozia Butt er ikke i kirken i dag.
  Men venter på en avgjørelse om å få opphold.
  Det er umenneskelig.
  En politikk om å renske landet pågår

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trond-D - januar 18, 2011 at 5:40 pm
 4. De ynkelige støttespillerne til Medina går først og fremst etter hudfarge, utseende og kjendisstatus.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Øyvind - januar 18, 2011 at 5:50 pm
 5. Finnes folk som har vært i Norge i 7 år, giftet seg med en nordmann, fått barn, jobbet og skattet og oppholdt seg lovlig under saksbehandling som er blitt eller vil bli sendt ut snart. Ingen som engasjerer seg i disse sakene. Ingen som ser kritisk på lovendring i forbindelse med Navrudsaken og ser at den kun gjelder de og nesten ingen andre. Ingen som står i fakkeltog for disse barna som er blir eller blir splittet unødvendig fra en av sine foreldre og disse barna er norske. Facebookgruppene til disse familiene har ikke mer enn under 500 medlemmer og når ikke frem til folk fordi media ikke vil skrive om sakene. Helt utrolig. Er det ikke viktigere å fremme saker som angår barn da de ikke kan fronte sin sak selv? Alt går jo tydeligvis på bekjentskapet. Amnesty er engasjert fordi Amelie kjenner han John (eller hva han heter) personlig. Helt utrolig.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anne - januar 18, 2011 at 7:50 pm
 6. Hei
  Ingen kritikk, for jeg er 100% enig, bortsett fra at jeg tror også at rasefaktoren spilte inn her…
  Men hvordan har du slik kunnskap om hvordan asylprosessen foregår, for det er tydeligvis svært få nordmenn som var klar over dette… Hevdes det…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KostMe - januar 18, 2011 at 11:09 pm
 7. Jeg mener… Var dette noe du visste om på forhånd, eller foretok du en sjekk? Uansett, velformulert artikkel… Du skulle jeg gjerne hatt som “facebook-venn”:-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KostMe - januar 18, 2011 at 11:12 pm
 8. Det kan jo være at Abbas’ dom for diverse vold og slikt spiller inn, jeg tror ikke Maria Amelie er i den kategorien:

  Sitat:

  “Abbas Butt ble i 2003 dømt for grov vold, et tilfelle av heleri, besittelse av 0,2 gram hasj og uttak av penger fra annen manns konto. For dette ble Abbas dømt til 75 dagers fengsel. Abbas ble i 2007 dømt til ett års besøksforbud mot en familie. “

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  RuneH - januar 19, 2011 at 10:03 am
 9. Jeg er enig med deg!Les mer om Maria Amelie fra mennesker av Osetia og alle disse kommentater er her: http://region15.ru/blogs/sageeva/2011/01/18/daesh-osetii-mariyu-ameli/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KjorkAnna - januar 19, 2011 at 3:20 pm
 10. Det finnes ganske mange, og noen av oss, jeg for eksempel, tilhører den velutdannete øvre middelklassen, og vi mener at Amelie skal få opphold fordi hun kom til Norge som mindreårig. Hun kom til Norge etter å ha vært på flukt sammen med foreldrene sine i mange år og derfor ikke selv er ansvarlig for den situasjonen hun har havnet i. Abbas og Fozia er to andre representanter for mennesker i denne gruppen, rett nok innvandrere, men de kom til Norge som barn, er vokst opp her og skal nå kastes ut. Det finnes noen av oss, som i lang tid har prøvd å få fokus rundt denne problemstilllingen. Men vi når ikke frem. Statsministeren og justisministeren, de som virkelig bestemmer over asylsøkere og innvandrere, de unngår oss. De later som de ikke hører oss, eller ser oss. De svarer aldri på våre spørsmål. Jeg er glad for at det endelig blir stor oppmerksomhet rundt en utvisning. Hvis du følger litt med på hva som blir sagt i de ulike mediene, vil du se at mange har en helt annen vinkling enn at Maria Amelie skal få bli fordi hun er pen og flink. Jeg håper bare at vi blir hørt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Thale Plesser - januar 20, 2011 at 11:00 am
 11. Jeg har, etter denne artikkelen i VG, dessuten etter Maryam Tahirs kommentar i Dagsavisen om barndomsvenninne Fozia Butt, blitt oppmerksom på denne saken. Jeg synes denne saken er svært stygg og uforståelig.

  Jeg synes likevel du ikke burde sette Maria Amelies sak sakene opp mot Abbas’ og Fozias. I begge disse tilfellene dreier det seg jo om personer som er bragt hit som barn og der de formelle feilen som skaper problemer i hovedsak er begått av foreldrene.

  Jeg synes heller ikke man skal sette Maria Amelies sak opp mot alle andre barn i nød, slik du gjør i denne artikkelen. Dette blir en sammenblanding av to ulike problemstillinger:

  PROBLEMSTILLING 1: Hvem har størst beskyttelsesbehov, hvem skal prioriteres?
  I Amelies sak og i denne saken er det et annet MINST like viktig spørsmål:
  PROBLEMSTILLING 2: Når skal man få lov til å føle seg som norsk?

  Ja hva skal Amelie (og Abbas/Fozia) få lov til å føle seg som? De kjenner bare Norge. Hva er det som gjør at Amelie stadig blir sammenlignet med andre nødstilte? Jo det er at hun for snart 15 år siden bodde i Nord-Ossetia, men altså bragt hit av sine foreldre. Bør ikke hun nå ha lov til å føle seg like norsk som meg?

  Det skal ikke brukes til hennes fordel at hun er vellykket, hvit og ressurssterk. Men det skal da i anstendighetens navn ikke brukes mot henne heller? Var det galt av henne å lære seg perfekt norsk, interessere seg for norsk kultur og delta i samfunndebatten? Er det Fremskrittspartiets populisme og anti-intellektualisme som spøker i bakgrunnen her?

  La oss derfor heller kjempe for begge sakene! Det vi i første omgang må kreve er:
  1) Regjeringen må se på regelverket med fokus på personer som er kommet til Norge som barn og blitt voksne i landet.
  2 De som kommer inn under denne gruppen må ikke utvises så lenge denne vurderingen pågår.

  Vi må ikke bruke kreftene opp på å bekjempe hverandre!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jon-Øivind Storaker - januar 20, 2011 at 7:36 pm
 12. Jeg har allerede skrev at man ikke kan være så godtroende og naiv.
  Jeg absolutt forstå at mange av hennes sympatisører, men for de følelsene ser ikke
  åpenbare ting …..
  Først av alt, når hele selskapet og er nå alle medier
  Media snakket om det som om personen mennesker som lever uten lovlig dokumentov.No som for meg, så det er ikke ansiktet, og rent vann grimaser …
  Fordi hun ønsker å representere udokumenterte folk lov til å bo og arbeide i Norge av juridiske grunner, har det også vært
  Falske dokumenter, som hun polzavalas og svært selv bevisst.
  Og hvis Runa er det nesten en grunn til å respektere og etterligne.
  Så hvorfor ikke etterligne de som transport og selger narkotika, fordi de har en dårlig økonomisk situasjon, eller de er like ulovlig her i Norge. Du kan alltid finne begrunnelse for sine handlinger.
  Jeg ville også gå til å forsvare det hvis Amelie viste seg som en mann som ville sende den til media og noen på forumet.
  Det er den uheldige jenta som var alene i et fremmed land, og som fant styrke til å lære og integrere i det norske samfunnet med 100%. Men jeg har ikke bare et par viktige detaljer, er det hennes oppriktig anger: Jeg har ikke hørt at skulle være der heller, enten i boka, enten i et intervju, sa hun det var en stor feil foreldrene til å bruke falske dokumenter, og at hun ønsker å minst som en noe å sone for den skyld og hennes foreldre.
  Og betaler de skatter, som hun ikke betalte da hun jobbet for hele 8 år.
  Velge ikke å motta opplæring, som det tar en annens plass og siden
  fikk det på forfalskede dokumenter.
  Og viktigst, ikke be om unnskyldning til nordmennene, som å bryte loven hver dag, oppholder seg ulovlig i Norge …
  Så mange mennesker støttet den ….
  Og så for de fleste nordmenn, vil det være en av de mange ulovlige innvandrere, som for all del prøve å bo i Norge, som, i stedet for å selge narkotika i Oslo, selger boken i bokhandlere.
  Jeg kan bare legge til at for normale mennesker som ser alt dette, og forstår er mye mer sympati for tiggere fra Romania eller jente i Afrika som ikke prøver å vise at de er noen andre og være ærlig om deg selv ….
  Og jeg kan helt til slutt å berolige alle så bekymret for hennes skjebne i Rossii.Ne bekymre deg, alt er allerede ordnet med hodet og håret vil ikke falle, for hvis enten at det vil skje i Russland, den nåværende regjeringen ledet av Statsministeren vil avslutte karrieren i Sturtinge svært raskt.
  Og for dem er det viktig at hun returnerte til Norge hele og friske.
  Så sover godt, vil alt være i orden …..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KjorkAnna - januar 23, 2011 at 2:52 pm
 13. Jeg har allerede skrevet at man ikke kan være så godtroende og naiv.
  Jeg kan absolutt forstå mange av hennes sympatisører, men pga følelsene ser de ikke
  åpenbare ting …..
  Først av alt, når hele dette selskapet startet,
  snakket media om henne som om én person av mange som lever uten lovlige dokumenter. Noe som sier meg at hun er uærlig …
  Fordi hun ønsker å representere papirløse folk og få lov til å bo og arbeide i Norge av juridiske grunner, har det også vært falske dokumenter,som hun bevisst brukte.
  Og hvis hun er en å respektere og etterligne, så hvorfor ikke etterligne de som transporterer og selger narkotika fordi de har en dårlig økonomisk situasjon, eller de er like ulovlig her i Norge. Du kan alltid finne begrunnelse for deres handlinger.
  Jeg ville også forsvare Amelie hvis hun viste seg som en normal person, slik som media og noen andre her på forumet prøver å fremstille henne.
  Hun er den uheldige jenta, alene i et fremmed land, som fant styrke til å lære og integrere seg i det norske samfunnet 100%. Men jeg har aldri hørt hennes oppriktige anger, jeg har ikke hørt at skulle være der heller. Hverken i boka, eller i intervju, har hun sagt at det var en stor feil at foreldrene brukte falske dokumenter, eller at hun ønsker i det minste å gjøre opp for den skyld og for hennes foreldre.
  Og betale tilbake skatt for sine 8 studie år som hun fikk gratis, brukte en annens studieplass og fikk det på forfalskede dokumenter.
  Og viktigst, ikke be om unnskyldning til nordmennene, for å bryte loven hver dag, oppholde seg ulovlig i Norge …
  Da ville mange mennesker ha støttet henne ….
  Og så for de fleste nordmenn, vil hun være en av de mange ulovlige innvandrere, som for all del prøve å bo i Norge, som, i stedet for å selge narkotika i Oslo, selger boken i bokhandlere.
  Jeg kan bare legge til at for normale mennesker som ser alt dette, og forstår dette, de har mye mer sympati for tiggere fra Romania eller en jente i Afrika som ikke prøver å være noen andre og er ærlig om seg selv ….
  Og jeg kan helt til slutt berolige alle som er så bekymret for hennes skjebne i Russland. Ikke bekymre dere, alt er allerede ordnet, for hvis noe vil skje med henne i Russland, må den nåværende regjeringen, ledet av statsministeren, avslutte karrieren i stortinget svært raskt.
  Og for dem er det viktig at hun returnerer til Norge hel og frisk.
  Så sov godt, alt kommer til å bli bra…..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KjorkAnna - januar 23, 2011 at 3:54 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00