Ikke-tenkningen

Norske kvinner og menn forsøker hele tiden å slutte med ting: røyking, sukkerspising, jobbskulking eller krangling. I det store og hele lykkes ikke dette noe særlig, men det er ett område der mange etter hvert virkelig har klart å slutte: tenkning.

Pål Veiden, førsteamanuensis, HiO
Veiden
Stadig flere personer står frem som vellykket kurerte fra tenkningens lumske farer, og bekjenner sin glede over å ha lagt tenkningen bak seg. Som TV-programmet ”Hjernevask” viste, har også en del samfunnsforskere klart å slutte helt. Det kan også for mange andre oppleves som både vanskelig og slitsomt å tenke. Dette er ikke bare noe den såkalte ”mannen i gata” har oppdaget, men også mange intellektuelle. Fri udogmatisk tenkning kan være like belastende som røyking eller overdrevet alkoholinntak. Her noen råd, og som den praktiserende ikke-tenker jeg er, har jeg stjålet mye fra den tyske journalisten Hannes Stein, så er det sagt.

Bli byråkrat!
En rekke yrker som gir gode muligheter for ikke-tenkning, men et par skiller seg nok ut. Aller først: Bli byråkrat! Byråkraten har ingen interesser, hvis vi skal tro den for lengst døde tyske sosiolog Max Weber. Ordre kommer ovenfra, om ikke himmelen, så i alle fall noen som vet og tar ansvar. Kanskje. Det er uansett ikke ditt problem. Er reglene fulgt? Hvis ja, kryss av og send saken videre. Du har gjort dit. Ingen grunn til å gruble i det uendelige.
Bli antropolog! De forstår menneskets mangfold og underlige kulturer. Og hvis man kan det, og vet at alt har en årsak, ja, så er det jo egentlig greit, ikke sant? ”Dette må sees på bakgrunn av..” sier de, og forklarer hvorfor kvinner blir pakket inn, barn slått helseløse, og folk får kappet av armen fordi de har stjålet to pakker sigaretter. Fordelen med denne form for ikke-tenkning er at den har stor akademisk legitimitet. Selvfølgelig er ikke alle antropologer slik, men mange nok til at ikke-tenkningen har et stort forståelsesfullt miljø.
Bli kriminolog! Mange nordmenn er oppbrakt over økende kriminalitet. Kriminologer deler ikke denne opphisselsen, for de vet at det ikke er sant. Kriminalitet er nemlig ”kriminalitet”, og den er sosialt konstruert. Ofte er den bare en fordom i ditt tenkende hode. Hvis du derfor slutter å tenke på det, vil den såkalte kriminaliteten bli borte. Tøm hodet for kritisk tenkning og åpne deg for kriminologien!
Religion har ofte vært bra for ikke-tenkere. Her skal vi være forsiktig med å fremheve den ene religion på bekostning av andre, det er knallhard konkurranse, men mye tyder på at Islam tar rollen som den ledende ikke-tenkende religion nå for tiden. På massemøte på min høgskole (!) har studenter konvertert til Islam. Hvorfor ikke? Kritisk pensumlesning, debatter om Guds eksistens eller samfunnsmessige motsetninger? Neida, det er slitsomme saker, brøl heller Allah er stor! Det du vet er sant, behøver du ikke gruble på. Altfor mange kristne nages av tvil, der de diskuterer frem og tilbake de kristne læresetninger. Deler av Islam gir deg muligheten til å slippe slik tenkning.

Multikulti
Som ikke-tenker bør du ta inn over deg at multikulturalisme er fremtiden. Ord som mangfold kan du ganske enkelt ikke bruke ofte nok. Si det til deg selv så ofte at du tror det. Den truende gjengen på T-banen og systematisk trygdesvindel? Mangfold! Ærlig talt, nordmenn er da ikke noe bedre, kan du si. Og vi lever i en globalisert verden, det har Gahr Støre sagt, og han er en flink fyr. Fordelen med det multikulturelle er at det er en trosretning, som både er spørsmål, svar og fakta i samme fenomen. Hva mer kan en ikke-tenker ønske seg?
Hvilket politisk parti skal man anbefale ikke-tenkere? Partivalg er ikke så viktig, men det lønner seg å være venstreradikal. Ingen kan si ”ny-liberalisme” som venstreradikale og samtidig forklare så mange sosiale problemer. Etter at Margareth Thatcher ble britisk statsminister ved valgt i 1979, har venstreradikale hatt svar på nesten alt mellom himmel og jord. De fattige blir fattigere, kvinner taper, distriktene dør, innvandre blir diskriminert. Alt dette skjer hele tiden overalt og vil ikke endre seg. Det bare er sånn. Ingen vet riktig hvorfor, men det har altså noe med ny-liberalismen å gjøre. Dette er i og for seg ingen fullgod forklaring, men vi snakker altså om ikke-tenkere. Her må du som ikke-tenker godta ordet ny-liberalisme som et mantra: gjenta det for deg selv og du vil langsomt merke hvordan all tekning forsvinner ut og vekk, for aldri mer å plage deg.
Et lite yrkestips til de vordende ikke-tenkere: I NRK politisk avdeling treffer du utelukkende likesinnede og slipper brysomme mot-argumenter. Hvis du i tillegg er kvinne og kan snakke nynorsk, er du å regne som ansatt.
Når alt kommer til alt: Det beste argumentet for å bli ikke-tenker er at det er morsommere enn å tenke. Grubling ved et overlesset skrivebord? Å nei du! La det erstattes av taktfaste rop, dans i gatene, en følelse av fellesskap. Gateteater mot USA og noen knuste ruter mot Israel! Litt gammeldags action er mye morsommere enn støvete og endeløse debatter, skriverier, argumenter. Ikke-tenkning er spennende, du føler at du lever, ikke tenker!

Oljelandet
I olje- og gass-Norge har ikke-tenkere en stor fremtid. Innen mange yrker – særlig på ledelsesnivå blant administrative stillinger – er det stort behov for ikke-tenkere, dessuten er presse og kringkasting mulige markeder. Ok, dette var noen råd, noe å tenke på? Selvfølgelig ikke.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Sjetil Wahlstavehd and Marius Thorsen, Hans Petter Sjøli. Hans Petter Sjøli said: Pål Veiden om ikke-tenkningens triumf. http://bit.ly/dQ0H6C #vgdebatt [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Tusen takk, Pål Veiden, gamle ørn. You made my day.
  Deler gjerne et sitat med dere: “Livet er en tragedie for de som føler og en komedie for de som tenker.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Wenche M. Wangen - januar 31, 2011 at 1:26 pm
 3. Tusen takk, Pål Veiden, gamle ørn. You made my day.
  Deler gjerne et sitat med dere: “Livet er en tragedie for de som føler og en komedie for de som tenker.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Wenche M. Wangen - januar 31, 2011 at 2:15 pm
 4. Veiden på sitt beste. Gratulerer.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut Michelsen - januar 31, 2011 at 2:27 pm
 5. Oppgaven til antropologer og kriminologer er vel å forske på temaer hvor de fleste reager med ryggmargsrefleks i stedet for å ta i bruk en eneste hjernecelle, for eksempel kriminelle og innvandrere. Og hadde det ikke vært for kriminologien hadde vi vel kappet av armen til folk som stjeler en røykpakke her også. Og hva er det egentlig han insinuerer her, at alle som IKKE skriker om mer politi, høyere straffer og mindre innvandrere ikke er tenkende?
  Jeg syns denne kronikken viser at man ikke trenger å tenke stort for å bli førsteamanuensis…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fjodor Pavlovitsj - februar 13, 2011 at 7:57 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00