Utrydningstruet?

Jeg er en kvinne med Downs syndrom. Er jeg ikke ønsket av samfunnet?

Mona Wexelsen Goksøyr, skuespiller
Marte

I tiden før og under annen verdenskrig ønsket Nazi-Tyskland å rendyrke sitt befolkningsmateriale. Alle barn med funksjonshemning skulle fjernes, og senere også voksne. De ble drept, utryddet. De passet ikke inn, hørte ikke til i et «vellykket, perfekt samfunn».

Plass til alle
Onsdag 26 januar ble 10-årsjubileet for drapet på Benjamin Hermansen markert med fakkeltog i Oslo. Benjamin som var mørk i huden, ble myrdet av to nynazister på Holmlia. Statsminister Jens Stoltenberg så det som viktig å delta i dette fakkeltoget. Norge skal være et inkluderende samfunn, med plass til alle.
Samme dag som dette jubileet ble markert, fremmet Arbeiderpartiet forslag om tidlig ultralyd til alle gravide i uke 12. Dette hovedsakelig for å lete etter fostre med Downs syndrom. Ifølge Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester er ultralyd i uke 12 en dårlig markør for hjertefeil. Dersom mistanken om Downs syndrom blir bekreftet gjennom blodprøver og fostervannsprøve, blir neste skritt å opplyse om mulig svangerskapsavbrytelse.
Inngrepet hvor man foretar abort, er så sent som i 20 uke av svangerskapet. I uke 24 blir fosteret regnet som levedyktig.

Aborter
I Danmark ble det for flere år siden innført tidlig ultralyd til alle gravide. Det har resultert i at det nå sjelden fødes barn med Downs syndrom i Danmark. Da praksis med tidlig ultralyd til alle gravide ble evaluert, ble tiltaket regnet som vellykket, fordi antall aborterte fostre med Downs syndrom hadde økt dramatisk.
Norge i dag aksepterer ikke Hitler og Nazi-Tysklands metoder til å rendyrke sitt befolkningsmateriale. Men er dette ønske om å hindre at barn med Downs syndrom blir født ved å ta livet av dem så sent som i 20 uke av svangerskapet noe av det samme? Er noen mennesker i utgangspunktet mer ønsket og mer verdifulle enn andre?
Vil vi ha et sorteringssamfunn hvor vi dyrker det perfekte, hva nå det er, og fjerner de menneskene vi mener er mindre vellykkede?
Jeg er en kvinne med Downs syndrom. Jeg har ingen kromosomfeil, men et ekstra kromosom. Er jeg ikke ønsket av samfunnet? Hører jeg ikke til? Er jeg ikke så «vellykket» at jeg har rett til å leve?

Ikke syk
Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Tore Hagebakken uttaler (dna.no, 24. januar) at formålet med tidlig ultralyd «er å gi viktig kunnskap på et tidlig stadium, samt avdekke sykdom». Jeg er ikke syk.
Hva er da «viktig kunnskap» om Downs syndrom?
Hvor blir det av statsminister Jens Stoltenbergs ønske om at Norge skulle bli verdens mest inkluderende samfunn?
Igjen, er nazismens ønske om det «perfekte» mennesket fremdeles levende i vårt samfunn?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Aksel, John David Didriksen. John David Didriksen said: http://vgdebatt.vgb.no/2011/02/15/utrydningstruet/ Viktig! Les les les! [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Kjære Goksøyr!
  Jeg er mor til ei spesiell lita jente som også hadde et kromosom ekstra. Hun hadde ikke trisomi 21, eller Down syndrom, som deg, men trisomi 18, Edwards syndrom, som ofte er en god del alvorligere enn Down. Vi fikk vite underveis i svangerskapet at vår datter hadde dette syndromet, og følte helt klart at det ble forventet at vi tok abort. Det gjorde vondt å føle at andre mente hennes liv ikke var verdt å ta vare på.
  Vi valgte å bære fram jenta vår, og fikk tre vakre dager med henne. Hadde jo ønsket at hun fikk leve lenger, men er allikevel glad for tiden vi fikk.
  Vi får en rikere verden dersom vi ønsker alle barn velkomne, enten de har for mange eller for få av det ene eller andre kromosomet, eller har andre utviklingsfeil.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  SFBerg - februar 16, 2011 at 8:28 pm
 3. [...] Innlegget Marte Wexelsen Goksøyr skrev i VG i forgårs kan leses her. [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. Veldig bra innlegg! Synes det er helt forferdelig at det har blitt sånn, at mennesket skal kunne “velge bort” på denne måten. Greit nok at tanken er i tilfelle babyen ikke er levedyktig, men men med en de med down syndrom har like rett til å leve de, som andre med en liten funksjonshemming. Som f.eks at noen er blinde, døve eller andre ting. De kan da leve et bra liv fordi, og foreldrene vil da ha masse glede av deres liv, like mye som med et barn med downs syndrom!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Trine - februar 19, 2011 at 7:56 pm
 5. [...] i 2007. Siden Arbeiderpartiet nå ønsker å innføre tidlig ultralyd, skrev hun forrige måned et leserinnlegg i VG der hun gikk sterkt ut mot dette og spør ”Er jeg ikke så ”vellykket” at jeg har rett til å [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Heia Marte! « Menneskeverds Blog - mars 10, 2011 at 3:07 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00