Look to Botswana

* Hvorfor ikke utlevere spanskrør til rektorene med beskjed om at fysisk mobbing av elevene på skolens område skal være avskaffet i løpet av en måned?

Ingvald Godal, tidl. stortingsrepresentant (H)
Ingvald Godal

Foreldrene til Knut arbeidet noen år i Botswana, og han gikk på skole der. Da han kom hjem, fortsatte han på en skole i Oslo. En dag kommer vi i prat, og jeg spør hvordan det er å gå på skole i Afrika sammenliknet med i Norge.

Himmel og helvete

Han svarer:

«Det er som himmel og helvete.»
«Og hva er himmel?»
«Botswana er himmelen og Norge er et helvete,» svarer han.
«Og hva er den store forskjellen?»
«Skoleuniform og spanskrør.»
«???????»
«Hør her. I Botswana var rektor sjefen, og på hans kontor var det et spanskrør. Det brukte han når noen gjorde noe alvorlig galt, for eksempel slo eller sparket noen som var mindre og svakere enn seg. Og lærerne hadde autoritet. Derfor var vi helt trygge på skolen i Botswana.»
Han fortsatte:
«Her i Norge er det bøllene som regjerer. Noen av de minste og svakeste blandt oss blir banket opp hver dag. Det er et helvete hele tiden. Og lærerne bare springer rundt og smisker og skal liksom være kompis med alle.»
Foreldrene har fortalt at Knut har det vanskelig på skolen og blir slått og sparket daglig, så jeg vet at han snakker sant. De har tatt dette opp med skolens ledelse, uten at det har gjort noen forskjell.
«Hvor ofte brukte rektor i Botswana spanskrøret?» spør jeg.
«Ikke ofte», svarer Knut. «Det var vel i grunnen stort sett nok at det var der, og at alle visste det. Hvorfor kan det ikke være slik i Norge også?», spør han og ser på meg med fortvilte øyne.
«Er det ikke bedre at bøllene får smake spanskrøret når de har gjort noe galt, enn at de som er svakere enn dem og helt uskyldige, skal bli banket opp hver eneste dag?»
Jeg blir svar skyldig.

Pisk, ikke gulrot

Tankene går til en ridelærer som en gang sa:

«Ha alltid en pisk med. For selv om dere ikke bruker den, så vet hesten at den er der. Det gjør hele forskjellen.»

I Norge har man pratet om mobbing i 25 år og mer, ofte anført av en høyrøstet statsminister. Det er utredet, laget rapporter, holdt seminarer og konferanser. Til absolutt ingen nytte. Mobbingen fortsetter like ille som før. Tiden må være mer enn overmoden til å konkludere med at disse metodene ikke fører fram.

Men problemet er ikke uløselig. Det trenger man bare å reise til Botswana for å se. Hvorfor kan man ikke lære av de stedene hvor mobbing ikke er et problem? Hvorfor ikke utlevere spanskrør til rektorene med beskjed om at fysisk mobbing av elevene på skolens område skal være avskaffet i løpet av en måned? Saken er ikke vanskeligere enn som så.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. En burde ihvertfall gi lærerne autoriteten tilbake, innføre gjensitting og ekstra lekser og slikt. Og så burde skolene ta mobbing og mobbere på alvor, ikke bare snu hodet andre veien og late som om problemet ikke er der. Men hovedproblemet ligger hjemme, ungene har ikke respekt for noen lenger, har aldri lært hva grenser er, og foreldrene er for travelt opptatt med sitt til å sette seg ned og prøve å forstå hva ungene sliter med. Det burde virkelig vært obligatorisk med et kurs i barneoppdragelse for alle foreldre.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    Skogtrollet - februar 22, 2011 at 10:54 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00