Hva blir det neste?

* Prinsesse Märtha Louise legitimerer hele alternativbransjen.
* Prinsessen vil gjøre oss alle en tjeneste om hun selv sa fra seg prinsessetittelen.

Erik Lundesgaard, statsviter og Høyremann
Lundesgaard

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn er i vinden igjen. Prinsesse Märtha Louise med Italia-lansering av engleboken og Ari Behn med det nyskrevne teaterstykke Treningstimen.
For drøye ti år siden var Ari Behn et friskt pust i norsk kulturliv. Nå er han på grensen til patetisk.
Ifølge TV2 mener Ari at stykket er et oppgjør med det overfladiske i samfunnet. For meg fremstår dette som et uttrykk for dårlig innsikt i sosiale relasjoner og hva som er et tegn i tiden. Personlig har jeg aldri følt meg hverken overfladisk eller intim med min personlige trener, snarere er det først og fremst effektiv trening.

Skjult kamera
Hvis Ari Behn virkelig hadde hatt noe å komme med, ville han ikke skrevet et teaterstykke om de «interessante sosiale spenningene på et treningsstudio», men snarere laget en avslørende dokumentarfilm med skjult kamera om sin kones alternative virke. Det hadde hatt den subversive kraft han etterstreber, og i så måte vært et oppgjør med «det overfladiske i samfunnet».
Det sies den mest skjellsettende hendelsen i det norske kongehus de siste tiårene, er møtet mellom Ari Behns mor, Marianne Solberg Behn og prinsesse Märtha.
Solberg Behn introduserte ikke bare prinsessen for Rosenterapien; hun introduserte henne også for Ari Behn. Begge møter har vært sentrale hendelser for både dem selv og kongehuset, og utvilsomt har møtet med alternativ bevegelsen vært viktig for prinsessen.
Svært ofte nevnes Behn-familiens tilknytning til Steinermiljøet. Det er intet galt i å sverge til alternativ pedagogikk. Men Steinerskolemiljøet er mer ekstremt enn de fleste er klar over. Vi snakker om et miljø selveste Verdens helseorganisasjon (WHO) har advart mot på grunn av deres lemfeldige befatning med virussykdommer. Mange i miljøet trosser skolemedisinen og norske myndigheters pålegg om vaksiner mot blant annet meslinger. I verste fall kan en slik vaksinenekt resultere i dødsfall. Rudolf Steiner mente angivelig meslinger var en positiv sykdom for ens personlig utvikling. I dag vet vi bedre på grunn av vitenskapelig forskning, men det har ikke alle i Steinermiljøet tatt inn over seg.

Først eventyr, så engler
I og med at prinsesse Märtha Louise nå blir stadig mer alternativ i sine uttalelser om det alternative, kan man undre seg om det neste er at hun går i bresjen for vaksinenekt. Først var det eventyr, så var det engler, så snakke med dyr og hva er det neste? Det er virkelig mange merkelige fenomener prinsessen og hennes familie har latt seg bli forbundet med de senere årene.
Personlig har jeg sterke motforestillinger mot at prinsessen får bruke sin tittel for å selge sine merkverdige produkter. Når hun nå nylig var i Italia ble hun presentert som «Principessa Märtha Louise di Norvegia». Det får meg til å reagere, for det fremstår som hun presenterer Norge, ikke seg selv. Hun gir det hele et halvoffisielt preg.
Med prinsessetittelen og sitt knefall for alternativbransjen, gir hun legitimitet til en hel bransje, hvor mange ikke bare driver med tull og tøys, men faktisk også tilbyr «behandlinger» som er direkte helseskadelig. Vi snakker om kvakksalveri og folk som påstår de kan kurere kreft med mirakler. Martha mener kanskje det hun driver med er uskyldig moro, fordi hun selger «selvrealisering med en åndelig dimensjon». Men saken er at det hun driver med er uansvarlig, fordi hun fremstår som en beskytter for hele bransjen, selv om det sikkert ikke er hennes hensikt. Med sitt knefall på det alternative representerer prinsessen og til dels Behn-familien verdier som trosser bærebjelken i det vestlige samfunnet, nemlig fornuft og vitenskapstro.

Tatt helt av
Det alternative er en sterk trend i tiden. «Det er mer mellom himmel og jord», er blitt vår nye trosbekjennelse, sies det ofte. Og etter at myndighetene rundt årtusenskiftet, åpnet opp for alternativ behandling i offentlig helsevesen, har det alternative tatt helt av. Det er det grunn til å være kritisk til. Prinsessen og Behn-familien vil kanskje mene det er bra, men saken er at det meste av det alternative er helt på jordet.
Folk må selvfølgelig tro på hva de vil, enten det er engler eller vannterapi, men at prinsessen gir det hele en halvoffisiell status er et overtramp. I beste fall er hun bare naiv. I verste fall er hun del av en stor konspirasjon om å gjøre alternative behandlinger sturent og bli en post på statsbudsjettet.
Uansett hvordan hun vurderer det, så har hun og kongehuset sviktet i sin vurderingsevne i denne saken, når hun får bruke prinsessetittelen for å selge dette tullet. Etter mitt syn er det hennes moralske plikt er å frasi seg prinsessetittelen, fordi saken ikke handler om henne. Saken handler derimot om deg og meg, samfunnet og staten. Prinsessens virke skitner til det norske samfunnet, og alt vi står for som er positivt og oppbyggelig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

14 kommentarer

 1. Det nest beste hadde vært om hele kongehuset abdiserte frivillig. Det beste var om de ble tuppet på hodet ut mot sin vilje.

  Den eneste funksjonen de har i dag er å holde liv i sladderpressen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  adolph - februar 25, 2011 at 4:57 pm
 2. [...] hadde jeg denne kronikken om prinsessen og Ari Behn i [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik Lundesgaard - februar 28, 2011 at 12:34 pm
 3. Det hun driver er skadelig for metal helse og fordi hun er Prinsesse er det veldig lett å markedsføre seg. Svært umoralsk og uetisk. Tjene penger på falske påstander er rett og slett svindel. Hun burde blitt fratatt prinsesse titelen.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jalil - februar 28, 2011 at 3:59 pm
 4. [...] ogs mitt oppgjør med prinsesse Märtha Louise og Behn-familien i VG her. Dette innlegget ble publisert i Helse. Bokmerk permalenken. ← Hoff-dialogen – et [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. [...] min kronikk i VG som er utgangspunkt for debatten her. Alternativ bransjen Av homeopat Morten [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Skepsis eller frelse? | Erik Lundesgaard - mars 11, 2011 at 10:45 am
 6. “Lemfeldig” betyr “forsiktig”, “skånsom”, “varsom”, så dersom omgangen med kjønnssykdommer er “lemfeldig”; høres det ut som om alt er i skjønneste orden.

  Lær deg norsk før du ytrer deg offentlig!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Nina - april 8, 2011 at 1:31 pm
 7. Kanskje en av de dårligste og mest usaklige kronikker jeg noen sinne har lest. Særlig imponert er jeg over hetsingen av det “ekstreme” steinermiljøet. Jeg har to barn i Steinerskolen og har aldri – gjentar, aldri – vært i nærheten av å se noe av det Lundesgaard her hevder.
  Er også mektig imponert over spekulasjonene om at Märtha – hvis overtro jeg ikke deler – skal være del av en alternativ-konspirasjon.
  Lundesgaard, ta et godt råd; hvis DETTE er representativt for dine intellektuelle evner bør du seriøst vurdere å bruke livet på annet enn politikk og skriving.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Erik - april 8, 2011 at 2:27 pm
 8. http://vafler.blogspirit.com/archive/2010/01/09/du-er-du-og-du-duger-og-jeg-digger.html

  Ædda bædda!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anders - april 8, 2011 at 2:28 pm
 9. Elendig, usaklig kronikk av en fyr som er så full av fordommer at det tyter ut av ørene på ham. Lær deg kommareglene! Du er en nobody, man.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  LJK - april 8, 2011 at 4:12 pm
 10. Jeg påberoper meg ikke tittel som tilhenger av kongehuset vårt, men har vært høyre mann i snart 20 år.

  Beklageligvis må jeg innrømme at denne kronikken er noe av det mindre intelligente jeg har brukt 5 minutter på den senere tid.
  Dersom slike krumspring representerer dagens Høyre representanter, ja så ser jeg ingen fremtid i dere.

  Makan til spekulativ mobbing i det offentlige rom er det lenge siden jeg har sett…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Christian Dahl - april 8, 2011 at 4:49 pm
 11. Alltid underholdene med “intellektuelle ord” fra intellektuelle fjompenisser!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Fred - april 8, 2011 at 6:58 pm
 12. Utrolig dårlig kronikk. Makan…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jonny Vang - april 8, 2011 at 7:36 pm
 13. Erik: vaksineparty og barn som har blitt alvorlig syke av meslinger i “steinermiljøet” er et faktum.

  Nå for tiden er Steinersken blitt allemannseie og foreldre vet knapt hvem Rudolf Steiner er og har garantert ikke lest hans artikler og anbefalinger til barns helsepleie.

  Rudolf Steiner advarer mot pompøsitet og elsk kanoniske rundt egen religiøsitet. Dette står i kontrast til Ari sin grelle oppførsel. Vi er vokst opp i samme miljø på samme tid og det er ikke alle av oss som er blitt henfalne til narsissime, glamorøsitet, pompøs adferd og blasfemisk spradebasseri. (Sensurer gjerne siste setning hvis det er for drøyt, men det er min ærlige mening). Jeg vil gjerne slippe at Ari skal bli offentlig representant for det miljøet jeg vokste opp i, han får stå for sitt alene. Forøvrig synes jeg det er latterlig selvopptatt og tillate seg og ringe rundt og skjelle ut kritikere når du velger å innta en så kontroversiell rolle i offentligheten og det skinner igjennom at målet er oppmerksomhet fra ende til annen. Kritikken av bruken av Prinsessetittel er velberettiget. Kongehusets rolle er å være ambassadør for folket og det er lite forenelig med kommersielt kvakksalveri. Jeg synes også det er på tide at noen tar seriøst til orde for å stoppe dem som tjener penger på å overbevise folk om at jorda er flat og å spre sladder og rykter på Internett. Jeg synes at alle som er kommersielle bør dokumentere at de de selger holder vann i forhold til markedsføringen. Eller?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  embla - april 8, 2011 at 9:57 pm
 14. word man!!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  wadada - april 13, 2011 at 2:46 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00