Siv stikker hodet i sanden

Eirik Mosveen, politisk kommentator, VG

MonsterMosveen

Nå prøver Siv Jensen desperat å opprette et skarpt skille mellom Frp og sex-skandalen rundt hennes eget sentralstyremedlem og nære medarbeider, Trond Birkedal.

Bakgrunn:Frp-topp siktet for å ha snikfilmet mann på badet

Som Frps leder bør Siv Jensen i stedet bruke energien sin til å fortelle hva hun har visst, blitt informert eller tipset om av folk innen partiet i denne saken.

Jensen har selv en historie i en 10 år gammel sak. Den gang løy hun så det rant av henne om hva hun hadde visste om sex-skandalen i Telemark som ble avslørt av VG i februar 2001.

Siv Jensen har all mulig interesse av å redusere Birkedal-saken til en mulig kriminalsak og en personlig tragedie, som slettes ikke har noe med Frp som parti å gjøre.

Det er imidlertid et stort problem med denne strategien:

Det er ikke sant.

Og Siv Jensen vet det utmerket godt.

Sex-skandalen har i høyeste grad noe med Frp å gjøre.

Så langt i saken tyder det meste på at det i første rekke er medlemmer av Frp – eller rettere sagt Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) – som er blitt gjenstand for Birkedals oppmerksomhet og kontakt. Dette skal ha pågått i mange år. Hvorvidt Birkedal kan ha brukt sin posisjon som ledestjerne i Frp og FpU til å skaffe seg innpass hos unge gutter, er i høyeste grad i et partianliggende.

Gjennom sine uttalelser skaper både Siv Jensen og hennes generalsekretær Geir Mo inntrykk av at de kan ha hørt om det som nå er kommet frem tidligere, men at de ikke vil snakke offentlig om det.

Det var nøyaktig det samme som skjedde i 2001. Jeg har ikke noe grunnlag for å påstå at Siv Jensen eller Geir Mo har visst ting som burde utløst handlinger fra deres side. Kanskje har det bare vært snakk om løse rykter.

Men så lenge de to innrømmer at de ikke vil fortelle det de vet, skaper det et inntrykk at de er mer opptatt av å verne sitt parti fra uheldig oppmerksomhet enn å opplyse saken.

Nettopp det får denne saken til å fremst mer grisete enn den hadde behøvd å være. Det er opp til Siv Jensen å endre på det.

Har hun karakterstyrke til det?

Vanskelig å si.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

 1. Dette er en politisak, ikke en politisk sak. Hvordan Siv Jensen og FrP rydder opp i sitt eget parti (fordi det vil skje) bør holdes utenfor medias søkelys. Det er en personlig tragedie, og en forferdelig sak, men slik det ser ut nå vil mannen få sin straff. Han har allerede trukket seg fra alle verv, og vil aldri få innpass hos noe politisk parti igjen. En personlig tragedie. Siv Jensen uttrykker seg godt når hun sier at hun er “forferdet” og “lei seg”, fordi dette er fælt for alle involverte parter, mest av alt for de unge guttene som har blitt utsatt for overgrep. La partiet få håndtere arbeidet internt, politiet ta seg av det kriminelle aspektet…så kan media ta seg en kaffekopp og vie Tore Tønne – saken en tanke eller to. En heksejakt på Birkeland, Siv Jensen, FrP og alle som “kan ha visst” er ingen tjent med, ikke engang VGs lesere.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Mette - mars 23, 2011 at 1:47 pm
 2. Spørr du meg så virker det mer som de politiske partiene og de blodrøde media, journalister mm prøver å slå politisk mynt på en tragedie som like godt kunne hendt hos krf, statoil, ap, aker kværner, VG eller andre selskaper.
  Som en arbeidsgiver i større selskaper vil det alltid være rom for å gjøre feil, og slik vil det alltid være. Man kan desverre bare gjøre sitt beste, og det er jo ingen som er tjent med å “hysje” ned en slik sak, snarere tvert i mot så viser frp politisk styrke med å ta tak i dette internt og videreformidle informasjon de nå har fått til politiet.
  At frp sine “motstandere” endelig har noe de kan bruke mot frp er vel heller det som er saken.
  Om jeg skulle vært politisk leder eller arbeidsgiver og vært klar over en slik sak er selvsagt fallhøyden stor, og såpass smart er faktisk Jensen og co at om de hadde hørt om dette så hadde de enten:
  A. Fått vedkommende ut av partiet umiddelbart på ene eller andre måten og hysjet det ned.
  B. Gått til politiet og fått skryt for sin håndtering av saken for så å eksludere medlemmet når fakta har kommet frem.

  Man hadde i allefall ikke åpnet dørene oppover i systemet, for fallhøyden hadde bare blitt større, og såpass smart vil de aller fleste ha vært. Både høyre, ap, frp er såpass smarte at de hadde stengt muligheten for vedkommende om de hadde vist om dette. Enkelt å greit.
  At du som journalist prøver å skaffe deg litt oppmerksomhet ved å skrive om det er jo ditt problem, heldigvis ikke jeg som må lage 40 høns ut av 1 fjær for å beholde min jobb..

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Morten - mars 23, 2011 at 1:53 pm
 3. Alt FrP og ledelsen der måtte ha av tilleggsopplysninger og kunnskap om denne og lignende saker i partiet, bør de fortelle politiet om, ikke pressen. Når politiet er ferdige med etterforskningen, da kan pressen få sitt.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  adolph - mars 23, 2011 at 6:08 pm
 4. Morten skriver: En tragedie som like godt kunne hendt hos krf, statoil, ap, aker kværner, VG eller andre selskaper.
  Dette stemmer ikke, slike saker skjer for det meste nettopp i Frp.
  Du kaller det for en tragedie, jeg kaller det en kriminell handling eller et grovt lovbrudd.
  Jeg er enig forresten enig med Frp i at kriminelle “må tas hardt” og ikke unnskyldes og bortforklares.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Jan Johansen - mars 23, 2011 at 9:57 pm
 5. Det Birkedal gjorde var en personlig handling som ikke har noe med FRP å gjøre. Hans handling i seg er ingen politisk sak.

  Problemet er hvordan FRP håndterer saken som en politisk sak. Det er flere kilder som opplyser at sentrale personer i partiet kjente til saken, men ikke gjorde noe med det. Det gjør det til en politisk sak. Å se Geir Mo på TV2-nyhetene i dag var bare vondt. Han henviste hele tiden til “FRPS interne rutiner”, uten å si noe om når han fikk vite om de kritikkverdige forhold eller å si noe om hvilke rutiner partiet har. Det var et det amerikanerne kaller et “non-denial denial”.

  Det FRP burde gjort var å være åpne med de faktiske forhold og si sannheten. Det velger altså partiet ikke å gjøre, det er en politisk svært uklok strategi.

  Den største tragedien vil jeg likevel hevde er de som nå blindt forsvarer FRP og mener Jensen/Mo håndterer saken på en god måte. Personer som mener det har mistet så mye gangsynet at jeg ser det som en personlig tragedie for dem.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  tb - mars 23, 2011 at 10:11 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00