Libya på vei til kaos?

* Håndteringen av Libya burde vært outsourcet til Den arabiske liga.

* Operasjonen er lite gjennomtenkt og kan få uante konsekvenser.

Asgeir Ueland, Midtøsten-ekspert

Asgeir

Hva i all verden handler de alliertes luftangrep på Libya om? Så langt henger det bare en formidabel forvirring over den allierte luftoperasjonen i Libya. Selv om operasjonen blir solgt inn som en humanitær intervensjon, finnes det så langt ingen plan på hvor langt man skal gå eller når man skal stoppe. Siden FN-mandatet ikke tillater å styrte den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi, er jeg stygt redd dette kommer til å ende i et rotete scenario som eventuelt vil kreve intervensjon også på bakken. En trenger ikke mange lik på al–Jazeera før det som startet med en takk fra opprørere i Benghazi snur til et ytterligere hat mot Vesten i den islamske verden.

Araberne burde handlet
Helt fra starten var det klart at det libyske forsvarets kapasitet, som i hovedsak består av eldre sovjetisk materiell, ikke er noen match for vestlig teknologi. Denne teknologien er i dag også tilgjengelig, om ikke helt på samme nivået, i den arabiske verden. Feil nummer en var at en ikke presset de arabiske landene til selv å ta affære da Den arabiske liga gikk inn for et flyforbud over Libya.
En koordinert handlig fra Egypt, Saudi Arabia og enkelte av Golfstatene (med amerikansk etterretning) kunne håndhevet flyforbudet de selv krevde. I stedet ser man en groende skepsis i mange av disse landene. Til nå er det bare Qatar og De forente arabiske emirater som har sagt seg villige til å stille, og disse utgjør bare en liten dråpe i det arabiske folkehavet. Det virker også merkelig at man fra Den arabiske ligas side tilsynelatende mener at de vestlige landene skal opprettholde et flyforbud, uten å først uskadeliggjøre det libyske luftforsvar og flyvåpen. For alle militære styrker handler aksjoner først og fremst å begrense egne tap, og dermed er handlingsmønsteret utvilsomt logisk fra et militært synspunkt.
Den kanskje viktigste regionale observasjonen er at Natolandet Tyrkia ikke er villige til å delta, og dermed blokkerer muligheten til at dette kan bli en Nato–ledet operasjon. Med det styrker Tyrkia sin neo–osmanske utenrikspolitikk, der landet stadig søker større innflytelse i Midtøsten, Nord–Afrika og i Sentral–Asia. Dette styrker observasjonen, (i forenklet form), om at Tyrkias øyne er rettet mot øst, og den islamske verden i stedet for mot vest, og med det tar ytterligere steg bort fra arven etter Atatürk.

Kompleks nasjon
De jublende massene i Benghazi er selvsagt fornøyde med at deres såkalte revolusjon ble reddet i tolvte time. Men man bør huske at de samme opprørerne for få uker siden, mens opprøret ennå gikk deres vei avviste en hver form for hjelp fra utsiden.
Går man det libyske samfunnet litt nærmere i sømmene vil man fort finne at det er preget av store motsetninger mellom landets 140 stammer og klaner. Dr. Faraj Abdulaziz Najam, en libysk statsviter, har anslått at omtrent 30 av disse har en genuin innflytelse i landet.
Mens de libyske opprørerne jobber seg vestover i ly av den allierte bombingen, må man spørre om utfallet det kan gi på sikt. Som alle brutale regimer har Muammar al-Gaddafi i over førti år styrt Libya med jernhånd og sørget for at stamme og klanskonflikter ikke har kommet til overflaten i nevneverdig grad. Skulle regimet forsvinne over natten vil det være en overværende sannsynlighet for at gamle stammekonflikter vil kunne blusse opp. I et slikt scenario vil blodbadet ikke vil bli noe mindre enn det man fikk forespeilet om Gaddafi tok Benghazi. For å unngå dette må man da få inn en stabiliseringsstyrke som kan sikre overgangen fra dagens diktatur til et nytt styresett.
Selv om luftangrep er effektivt i en tidlig fase er det bare Kosovo–krigen som har blitt vunnet med luftstyrker alene. Men selv der rykket man inn med bakkestyrker fra Bosnia, for å sikre og stabilisere situasjonen etter at kamphandlingen var over. I Libya virker det så langt ikke som man har en slik plan, men skal man få orden i kaoset, er det trolig at man til slutt må gjøre det for å sikre at situasjonen i landet ikke kommer ut av kontroll. Det mest sannsynlige blir da at det er de vestlige land som er en del av koalisjonen som må ta oppdraget, med mulighet for noen spredte bidrag fra arabiske land.

Tredeling?
Gjør man ikke det, vil trolig Libya føres inn i en kaossituasjon. På sikt kan dele opp landet i tre som var tilfellet under det osmanske imperiet.
Operasjonen i Libya er først og fremst en lite gjennomtenkt handling som på sikt vil diskreditere Vestens allerede trengte situasjon i den islamske verden.
Håndteringen av Libya skulle vært outsourcet til Den arabiske liga.
Man kan selvsagt slå i bordet med det humanitære kortet, men det er lite trolig at dette vil være et vendepunkt i så måte. Dagens situasjon i Elfenbenskysten er for eksempel mye verre enn i Libya. Som i Irak, handler det heller ikke om olje. Selv om intensjonene i London, Paris og et nølende Washington kanskje er gode, virker det denne gangen som man har glemt hva realpolitikk virkelig handler om.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

3 kommentarer

 1. Det handler om olje.
  Libya har et av verdens største oljereserver som ennå ikke er utvunnet.
  Dette vil USA ha, derfor har de nå manipulert med seg FN og EU til å angripe og ta over kontrollen i landet.

  Det er jo sånn de pleier å gjøre det.
  Problemet er at det gikk litt for fort denne gangen, og de andre allierte skjønner ikke hvorfor de er der.
  Skjønner ikke at folk ikke ser dette.

  Hvorfor Norge er med?
  Jo, vi fikk jo en fin premie forrige gang vi hjalp USA med dette: http://e24.no/olje-og-raavarer/statoil-topp-irak-er-selve-indrefileten/3419594

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Bange Anelser - mars 24, 2011 at 10:19 am
 2. En stabiliseringsstyrke kan – grunnet faren for økt hat mot vesten – aldri settes inn. Vestens innsats må begrenset til luftstyrken. Trengs det en stabiliseringsstyrke er isåfall det noe de arabiske landene må sørge for alene.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Geir - mars 24, 2011 at 12:32 pm
 3. Hva har FN tenkt aa gjoere naar det smeller i Syria, Iran, Saudi Arabia osv osv. Hykleriet ligger saa tjukt utenpaa at det er ubegripelig at man kan tillate seg dette.

  Libya kommer til aa ende opp i nok ett kaos uten ende, der det blir MYE vanskeligere aa trekke seg ut, enn det var aa jumpe inn. Hvorfor laerer de aldri?

  La araberne rydde opp i sitt eget rot. Det finnes ikke noen mulighet for annet enn utdeling av skyld for alt som gaar galt naar vestlige land blander seg inn. I tillegg gir det optimal rekruttering til Al Qaida og andre ekstremist-grupper. Hellige enfold!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut Garshol - mars 25, 2011 at 4:38 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00