Selskapslek eller psykiatri?

* New Age er en industri i vekst, med sine egne merkevarer og skoler, som Steinerskolen.
* Både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre gir legitimitet til Steinerbevegelsens menneskesyn.

Kristín A. Sandberg og Trond K.O. Kristoffersen, forfattere av boken “Det de ikke forteller oss - Steinerskolens okkulte grunnlag.”

Sandberg

Torgrim Eggen påstår i VG 26/3 at folk er blitt numne og mener det er et problem at ingen lenger reagerer på de alternative tankene til Ari og Märtha. Å påkalle sin avdøde bestefar på TV er god underholdning. En prinsgemal på tur med sin lurvete venn, der alt er betalt for og ingenting kan gå virkelig galt, gjør det enda bedre.

Jens og Jonas
Eggen sammenligner Ari og Märtha med kunstnerparet Aune Sand og Marianne Aulie. Sammenligningen er god: Både Aune Sand og Ari Behn vokste opp med antroposofi og steinerskole, der «åndsvitenskapen» er grunnlaget for pedagogikken. Ari giftet seg med prinsessen og omgås engler i det daglige. Siden Behns biografi er eventyrlig, er det lett å glemme at New Age er en industri i vekst, med sine egne skoler og merkevarer. For mange er karma og reinkarnasjon spennende effekter i livet – for andre kan det ødelegge det ene livet de har.

Eggen snakker om damer i lilla, flagrende gevanter i sin kronikk, men mye mer påfallende er de mektige herrer med penger og makt. De som sitter i kulissene og i regjeringen. At sentrale medlemmer av regjeringen støtter denne bevegelsen personlig, gir legitimitet til et menneskesyn der, for eksempel astmaplager, kan forklares med incest i et tidligere liv.

Reinkarnasjon
Steinerskoleforbundet henvender seg personlig til Jens Stoltenberg når de vil ha den nye læreplanen godkjent, og skriver «Kjære Kristin,» (Halvorsen, forf.anm.) når de vil ha unntakene sine gjennomført. Jonas Gahr Støre og kona Marit Slagsvold engasjerer seg personlig i støttekampanjer for Steinerskolen, og deltar i dåp og konfirmasjon i Kristensamfunnet – antroposofenes menighet.

I det tyske antroposofiske tidsskriftet, Info 3, går det for tiden en føljetong der en reinkarnasjonsterapeut viser hvordan hun behandler sykdommer hos pasienter ved hjelp av innsikt i pasientens tidligere liv. I utgave 7-8, 2010, forteller hun om en elegant dame som kom til henne med astmaplager og et trykk for brystet.

Det viser seg at damen hadde en «påhengt sjel» som hadde vært der helt fra hun ble født. Muligens sjelen til en eldre søster, som ikke var født ennå. Historien har enda dypere røtter, for damen har vært tvilling, viser det seg, i et tidligere liv. Der moren døde i barsel og ble med henne over i tvillingjentas liv. «Dette blir et dårlig utgangspunkt for barnet», forteller den antroposofiske reinkarnasjonsterapeuten. Fordi morens sjel «vil reagere på faren.» Og slik gikk det også i denne historien, for i puberteten skjer det lett, (stadig i følge «terapeuten»), at en slik jente med en mor hvis sjel stadig henger på henne, at incest blir en truende fare.

For å gjøre en lang historie kort: Damen med astmaplager får hjelp til å finne ut at hun i et tidligere liv ble voldtatt av far fordi hun med morens sjel virket tiltrekkende på ham. Tvillingbroren dreper far etter voldtekten og tar søsteren med seg for å redde henne. Mange viderverdigheter senere blir hun gjemt i en stall, bror blir drept, og hun sulter i hjel. I et tidligere liv, altså.

Etter at terapeuten og pasienten har funnet ut dette behøver hun ikke lenger å søke karmiske forklaringer på hvordan det hele henger sammen. Den ufødte eldre søsteren kan slutte å bekymre seg, «gå over i lyset», og damen har da «sitt eget bryst fritt for seg selv». Så bra?

Det er mulig denne historien ikke ville gjort seg like godt på TV. Det er flere grunner til det. Som underholdning er fortellingen grotesk, og sladrer om en grenseløs historieforteller. Terapeutens virkelighetsbeskrivelse er til forveksling lik psykiatriske pasienters virkelighetsbrudd. Å hilse på en avdød bestefar er nokså banalt, men skader ingen. Det har underholdningsverdi, og vi behøver ikke ta det alvorlig. Den antroposofiske artikkelen er imidlertid ikke ment som underholdning, men som «innsikt». Steinerbokhandleren Antropos i Oslo selger dette tidsskriftet, og det har mange lesere i steinerskolemiljøet i Norge, ifølge abonnementsavdelingen i Info 3. Det er vanlig at konflikter i dette livet forklares med konflikter i tidligere liv i Steinermiljøet. Der det som viser seg som astma i dette livet egentlig kan være et uttrykk for sultedød, i en fattig stall, i en annen tid.

Skjuler seg bak makt
Reinkarnasjonsterapeuten Marianne Carolus, med praksis blant annet i Rotterdam, kan fortelle at den treårige utdannelsen har Rudolf Steiners mysteriespill som eneste kilde. Som Ari Behn demonstrerte på TV, lar klienten reinkarnasjonsterapeuten «navigere» ham gjennom barndomsminner og tidligere livs erfaringer. Disse blir undersøkt og får en form for «katarsis».

Når det som for mange er en selskapslek, blir en forklaring på hvordan overgrep skjer, har reinkarnasjonsfortellingen konkrete konsekvenser. Disse konsekvensene kommer sannsynligvis ikke til å ramme verken statsministeren eller Jonas Gahr Støre – i dette livet. De skjuler seg bak penger og makt, de har stort nettverk og kan søke hjelp når det butter i livet. For dem kan støtten til New Age fortsette å være dobbeltspill. Spørsmålet er; når blir denne selskapsleken psykiatri?

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

1 kommentar

  1. For oss med kristen åndelig virkelighetsforståelse er okkultismen enda mer urovekkende, og man finner mange paralleller der slikt kan villede folket åndelig. Ånder kan binde menneskers frie vilje.

    Endog politiske beslutninger kan påvirkes negativt.

    Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

    noamish - mars 31, 2011 at 10:47 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00