Berggrens kortslutning


*Er det forskjell på pastorer som svir av Koranen og komikere som hiver Bibelen på bålet?

* Det må gå an å forvente at også muslimer har evnen til å reagere på en fornuftig måte når de føler seg krenket.

Vebjørn Selbekk, redaktør DagenMagazinet

Selbekk

Det er da merkverdig at noe av den kraftigste retorikken mot ytringsfriheten her i landet skal komme nettopp fra mennesker som har gjort det til sitt levebrød å benytte seg av den. Forfatter Arne Berggren tar i gårsdagens VG til orde for å om nødvendig fengsle mennesker for å hindre at de brenner Koranen. Berggrens forfatterkollega Dag Solstad skrev i et essay i Samtiden i 2008 at han forholder seg «helt likegyldig» til ytringsfriheten.I sin kronikk uttrykker nå også Berggren at han har blitt usikker på hva ytringsfriheten handler om. Tydeligvis

Berggren og jeg er enige om en ting. Ingen av oss er tilhengere av bokbål. Pastor Terry Jones brenning av muslimenes hellige skrift er en særdeles infantil ytring. Det er det ingen tvil om. Men det er like fullt en ytring.
Og skal vi virkelig møte ytringer vi ikke liker med politi, rettsvesen og fengsel?
Det finnes mange nasjoner der man gjør nettopp det. Men jeg tror ikke Berggren kjenner noen dragning mot å flytte dit. For de makthaverne som undertrykker ytringsfriheten har nemlig en lei tendens til å nekte sine borgere også andre av de grunnleggende menneskerettighetene.
Overkommelig pris
Å måtte forholde seg til ytringer man finner krenkende er prisen vi må betale for å leve i et fritt, liberalt vestlig demokrati. Det er en overkommelig pris som andre religiøse grupper i Norge har måttet betale i årevis.
Hvor var Arne Berggren for eksempel da Otto Jespersen brant Bibelen på torget i Ålesund i 2006? Er det forskjell på pastorer som svir av Koranen og komikere som hiver Bibelen på bålet? Jeg kan ikke huske å ha lest noen harmdirrende kronikk fra Berggrens hånd om sistnevnte hendelse.
Men kanskje er ikke det så rart. For både i Norge og store deler av den vestlige verden har det utviklet seg én standard for ytringer om islam og én annen for nær sagt alle andre temaer. Vi har i stor grad fått det Presseforbundets Per Edgar Kokkvold har kalt «en halv ytringsfrihet».
Vi kan debattere, diskutere og lage satire omkring de fleste temaer og religioner. Men bare ikke om islam. Ikke fordi man har større respekt for disse troende enn for andre. Grunnen er ganske enkelt at det finnes miljøer innenfor denne religionen som både vil true med og utøve vold for å hindre ytringer de ikke liker.
Og vi må dessverre innrømme at den taktikken har vært ganske effektiv. Det er nok flere enn Dagbladets tegner Finn Graff som åpent vil innrømme at man trår spesielt varsomt i omgangen med islam fordi han jo «ikke vil få strupen skåret over».

Mer rasende
Det aller merkeligste med Berggrens artikkel er imidlertid at han klarer å skrive nesten 5000 tegn om denne saken uten å finne plass til ett eneste kritisk ord om morderne i Mazar-e Sharif. Det kan nesten virke som han er mer rasende på den amerikanske koranbrenneren enn på islamister som halshugger ubevæpnede FN-medarbeidere.
Der er han for så vidt i godt selskap. Den svenske FN-representanten Staffan de Mistura sa jo til og med at han holdt de afghanerne gjerningsmennene helt ansvarsfrie for massakren i Mazar-e Sharif. Det var pastor Jones skyld ene og alene.
De Mistura måtte senere moderere uttalelsen noe. Men inntrykket står likevel fast. Menigheten i Florida er i beste fall like skyldige i drapene som de som begikk udåden.
Omvendt rasisme
Den samme typen kortslutning så vi under karikaturstriden. Jonas Gahr Støre snakket om «ekstremister på begge sider». De som brenner og dreper er ekstremister. Men det er også de som trykker tegninger. Jens Stoltenberg mente at undertegnede var medansvarlig for at Norges ambassade i Damaskus ble brent ned fordi jeg hadde latt trykke en faksimile av Muhammed-tegningene.
Men det er særdeles viktig at vi klarer å skille mellom ytringer og vold. Det er to helt vesensforskjellige størrelser.
Den ene er en grunnlovsfestet rettighet i hele den frie verden. Ja, ytringer kan iblant være ubehagelige, støtende og heslige. Men de skal møtes med ord. Ikke med vold. Og ikke med å «bure inn idiotene» som Berggren tar til orde for.
Spørsmålet er om ikke Berggren i gårsdagens artikkel ufrivillig står i fare for å gjøre seg til talsmann for en type omvendt rasisme. Bøffelsammenligningen sin nevner han jo selv. Men vi bør også passe oss for å argumentere med at vi må avstå fra utfordrende ytringer fordi asiatiske og arabiske muslimer i praksis er så kulturelt tilbakestående. Man må liksom bare regne med opptøyer, myrderier og terror dersom man skulle støte dem.
Selv har jeg i hvert fall større tro på muslimer enn som så. Det må gå an å forvente at også de har evnen til å reagere på en fornuftig måte når de føler seg krenket.
Vi må ha tro på at muslimer skal prøve å motbevise det Terry Jones sier om at Koranen fremmer vold og drap på andre måter enn ved nærmest å bekrefte det. Ved å skjære hodet av forsvarsløse mennesker.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

5 kommentarer

 1. Handler det egentlig om Koran eller Bibel ?

  Eller den persiske gulfen som utløser enhver brenning og ethver angrep.

  Den dangen at både muslimer og kristne og ellers de troende brenner de seg for en hellig bok eller for et statue så ingenting brennes enn en tro.

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - april 6, 2011 at 12:24 am
 2. Til dette kan det forresten legges at folk som deltok på Aftenposten/NRKs debatt på Litteraturhuset 4. April 2011 siterer Torbjørn Jagland på å ha sagt om å kappe hodet av to mennesker og å brenne en koran: “Begge deler er like avskyelig”.

  At Jagland som en Ap-nestor og leder for Europarådet (gitt at disse kildene og sitatet er korrekt) mener at koranbrenning og hodeavkutting er like avskyelig er tankevekkende.

  Det er og en pekepinn og en veiviser for ideologien som driver Arbeiderpartiet i fortid og fremtid.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Leif Leifsen - april 6, 2011 at 12:57 am
 3. Et godt bidrag til debatten. Jeg gir min tilsluttning til innholdet. Leve demokratiet.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Steinar - april 6, 2011 at 7:59 am
 4. Det er to forskjellige ting som har skjedd, separert baade i tid og rom:

  - Jones brenner koranen i Florida (lovlig ytring)
  - 10 dager senere dreper muslimer FN-ansatte i Afganistan

  Det er lett aa vaere enig i at Jones opfoerer seg idiotisk, men der stopper det ogsaa. Han fortjener ikke Berggrens oppmerksomhet, ei heller den offentlige fordoemmelsen fra Stoere. Dette blir fullstendig feil fordi det gir et skinn av en slags unnskyldning for drapene i Afganistan, mens disse ene og alene er overlagte mord. Meget slett diplomatisk haandtverk fra vaar utenriksminister.

  - Fordoemmelse av drapene i sterke ordelag er paa sin plass.
  - HVIS koranbrenningen brukes som en “unnskyldning” saa boer det vaere en skjerpende omstendighet (fordi det er saa komplett taapelig).
  - Naar skal muslimene vise oss at islam er den “fredens religion” som de hevder den er? Vi faar stadige bekreftelser paa det motsatte!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Knut Garshol - april 6, 2011 at 9:55 am
 5. Takk for fin artikkel, Selbekk. Synes du treffer spikeren bra på hodet her.
  Det må bli slutt på dette ynkelige knefallet for brutale, primitive kulturer. Vi må våge å mene noe, stå for noe, tro på noe. Feigheten er blitt ledestjernen for litt for mange mennesker i vår del av verden. Synd at også forfatterne blir blant dem. Deres ryggradsløse opptreden er patetisk og pinlig. De “krenkede” muslimer må lære seg å leve med at deres koran-bok er som andre bøker, og langt fra noen ukrenkelig helligdom hevet over resten av verden. Vi forbeholder oss retten til å si og mene hva vi vil om hvilken som helst bok. At noen til og med vil brenne en hvilken som helst bok er en del av dette. Otto Jespersen brente en bibel, pator Jones brente en koran. So what?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Iver W. - april 6, 2011 at 10:38 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00