Følg Frankrike

Mona Eltahawy
Mona E

Som muslim, kvinne og feminist støtter jeg det franske forbudet mot å dekke til ansiktet i offentlige rom. Flere burde følge etter.
Da Egypts første feminist Hoda Shaarawari kom hjem fra en internasjonal kvinnekonferanse i Italia i 1923 fjernet hun ansiktssløret på jernbanestasjonen i Kairo og erklærte det som et plagg fra fortiden.

Hvordan ville hun reagert på dagens argumenter for kvinners «rett» til å dekke til ansiktet?

Det altfor mange går glipp av i dag er at de som fremsetter disse argumentene har bakgrunn i en ideologi som ikke en gang anerkjenner konseptet om kvinners rettigheter. Innenfor denne ideologien beskrives kvinner som «sukkertøy», «diamantringer», eller «en verdifull stein» som må holdes i skjul for bevise sin «verdi».

Dette er ikke et budskap muslimer lærer i den hellige Koranen, eller noe som forsvares av majoriteten av islamske boklærde. Men det er en av hovedsøylene i den ultrakonservative fortolkningen av islam kjent som salafisme – nært knyttet til Saudi Arabia, der kvinner de facto behandles som ansvarsløse barn (og hvor jeg tilbrakte mesteparten av mine ungdomsår). I Saudi Arabia har ikke kvinner lov til å kjøre bil eller ferdes ute alene og er utestengt fra de mest fundamentale helsetjenester uten godkjenning fra en mannlig «verge».

Niqab (en fullstendig tildekking av kroppen der bare øynene er synlige) og burka (der til og med øynene må skjules bak et gitter) representerer en ideologi som sidestiller fromhet med usynlighet; jo mindre av deg jeg kan se, jo nærmere Gud må du være.

Innenfor denne ideologien er kvinner utslettet som individer.

VG – 29.04.2011

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00