Ut av Afghanistan

Matlary

Janne Haaland Matlary, professor Univ i Oslo og Forsvarets Høyskole MENER:

*Osama bin Laden ble skjult med viten og vilje fra deler av pakistansk forsvar eller etteretning.

*Nå blir det enklere å trekke seg ut av Afghanistan.

* Vi kan ikke vente oss færre terrorangrep

Mandag våknet vi til nyheten at verdens fremste terrorist var eliminert. Det ideelle hadde vært om han ble tatt i live og kunne fått en rettergang. Men han ble bokstavlig talt tatt på senga og forsvarte seg.

Pakistan visste

Operasjonen ble gjennomført av de beste amerikanske spesialstyrkene, Navy Seal Team 6, som sammen med Delta Force fra hæren er verdens beste. Ved hjelp av de beste natt-flygerne, Tthe night stalkers – landet de med flere Black Hawk helikoptre innenfor villa-muren og tok seg fra rom til rom med nattsyn. Det var 24 soldater og det var også et Chinook-helikopter med, som er et stort transporthelikopter. Hensikten var tydeligvis å transportere fanger, dvs. Bin-Laden med følge.

Osama

Det er også viktig å merke seg at styrken fløy inn fra Afghanistan så lavt at den ikke ble sett på radar. Pakistan var ikke informert om aksjonen. Dette sier svært mye, særlig når vi vet at Bin Laden bodde like ved det pakistanske militærakademiet. Villaen han var skjult i, ble bygget rundt 2004-5, med høye murer. Det kan ikke herske tvil om at han ble skjult med viten og vilje fra deler av pakistansk forsvar eller etteretning.

Hva betyr denne aksjonen sikkerhetspolitisk?

Tre forhold er viktige: Afghanistan, Pakistan og spesialstyrker/etterretning:

USA kan trekke seg ut

At bin Laden endelig er borte gjør det mye enklere enn før å forlate Afghanistan. Hensikten med angrepet i oktober 2001,’ Operation Enduring Freedom’, var å finne Bin Laden. Taliban-regjeringen måtte falle fordi den beskyttet Al-Qaida.

Den falt, men ikke Bin-Laden. Nå er altså det viktigste målet nådd for hele den militære operasjonen i Afghanistan. Jeg tror man nå lettere vil kunne si at ideen om  nasjons-bygging er umulig og reversere til den opprinnelige målsettingen, nemlig anti-terror kamp. Da er målet nedskalert kraftig, men det er oppnåelig.

For president Obama er det nå mulig å si at det viktigste målet er nådd. Han trenger å komme seg ut av Irak og Afghanistan – det koster enormt, det gir ingen klare resultater, og USAs sikkerhetspolitiske problemer ligger mer og mer i Asia med Kinas økende makt, samt i Pakistan.

sy5cbac3


Stoler ikke på Pakistan

Pakistan har kjernevåpen og det har fienden India også. Vi er vant til å tenke oss at en regjering har kontroll på både sitt territorium og sitt militærvesen. Men det stemmer ikke i mange land, det er ofte militæret som har kontroll på regjeringen, slil vi så i Egypt nylig. I Pakistan lever etterretningstjenesten et selvstendig liv, og mistanken om samarbeid med Taliban er sterk.

Militæret er også en egen maktfaktor, og det har ikke kontroll i områdene mot Afghanistan. Regjeringen er meget svak. Denne regjeringen har kjernevåpen. For USA er Pakistan et hovedproblem pga. dets kjernevåpen – som USA aldri vil la komme på terroristers hender – og dets forhold til India.

USA har nylig gjort mye for å alliere seg med India, bl a støttet landets kandidatur til fast plass i Sikkerhetsrådet. India kan balansere Kina. Her ligger en annen nøkkel. USA har altså sentrale sikkerhetspolitiske interesser i Pakistan – i at terrorister holdes i sjakk der og i at konflikten med India ikke eksploderer, noe som lett kan skje.

Pakistan lever farlig, som en amerikansk offiser sa til meg i Washington i forrige uke, «vi kan ikke stole på dem». Det var før Bin Laden-aksjonen.

Spesialstyrker og etterretning

Hva slags våpen kan verne oss mot terrorisme? Terrorisme er en kampmetode som er helt avhengig av å skape maksimal frykteffekt. De fleste samfunn er åpne. Åpenheten er demokratiets styrke – friheten, pluralismen, individets selvbestemmelse. Skulle vi kontrollere alt og alle, hadde terroristene vunnet uten å angripe noen som helst. Men da er det også fritt frem for angrep, f eks på tog, sportsplasser, etc.

Det som har stoppet mer enn femti terrorangrep i vesten de siste årene, er etterretning. Det var også nitidig etterretning som gjorde mandagens aksjon mulig.

Etterretningen deles mellom land man stoler på, og det er et meget godt slikt samarbeid mellom vestlige tjenester. I felt er etterretning ofte det spesialstyrker driver med; de skal kunne komme inn bak fiendelinjer og være usett der i ukesvis. De skal også kunne slå til som i aksjonen mot Bin-Laden, usett. Norges spesialstyrker, som også kan settes inn ved terrorangrep her i landet, er blant de beste i verden, og trener med de beste, som amerikanske Navy Seals. Det er kun ca. 3000 spesialsoldater i NATO, og de samarbeider nært.

Vi kan neppe forvente færre angrep fremover selv om Bin-Laden er borte, fordi terrorister ikke er organisert i samme grad som før, men mer opptrer  free-lance. De er mer amatørmessige, men vanskeligere å oppdage etterretningsmessig. Dette gjør kombinasjonen etterretnig-spesialstyrker enda mer nødvendig.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

11 kommentarer

 1. HELT ENIG!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Looki - mai 4, 2011 at 10:36 am
 2. Til å stole på!
  Etterretning dreier seg om å fremskaffe sanne opplysninger. I etterretning kan en ikke stole på noen, men komme frem til opplysningene på en nær måte. En nasjon eller avdeling som skal utføre en handling basert på “å stole på noen” er i utgangpunktet risikosport /lottospill.
  Midtøsten, Pakistan og India, Afganistan og deler av tidligere sovjetstater er rene “rottereirene”, hvor moralen er å lure, lyge og manipulere for å oppnå eget beste. Slik er det bare, der mennesker og pengene råder.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Pove - mai 4, 2011 at 10:54 am
 3. Takk for interessante tanker!
  Så enig – så enig…..

  Anne Panne

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Anne Panne - mai 4, 2011 at 12:19 pm
 4. Klart vi trenger mer etteretning. Adolf sa det samme på 30 tallet under trusslen om den jødiske fare.
  Opprett stasi mappe på alle nordmenn så vi kan være trygge.
  “Det folk som gir opp personlig frihet for sikkerhet, fortjener ingen av delene” Franklin.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Hebbels - mai 4, 2011 at 12:38 pm
 5. Interessant når Matlary seier at Obama treng å koma seg ut av Irak og Afghanistan fordi “det koster enormt og gir ingen klare resultater”.
  I årevis har professor Matlary sagt det stikk motsette – kor nødvendig det er at USA og NATO held fram krigane sine.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Lars Slettebö - mai 4, 2011 at 12:45 pm
 6. Men, inn i Kongedømmet Bahrain og ikke Kuwait.

  Vel, Afghanistan må velge mellom persisk eller arabisk og Iran altså har ikke noe annen valg enn persisk eller arabisk.

  takk
  zohre

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Zohre - mai 4, 2011 at 12:54 pm
 7. For meg kan det virke som om etterretningsvirksomhet
  dreier seg om manipulering av “offentlig sannhet” og
  spredning av desinformasjon for å skjule vertsnasjonens
  egentlige planer. Knappe timer etter henrettelsen av
  Bin Laden bugner det av motstridende informasjon.
  Noen aviser skriver at han gjorde motstand og dekket
  seg med “levende skjold”, andre kilder hevder han ikke
  foretok seg noe som helst. Ingen kan være så dum at
  de ikke kjenner fiskelukten i denne saken.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Didier - mai 4, 2011 at 1:23 pm
 8. Navy seals verdens beste spesialstyrker? Hva henviser du til av bevis for å si dette? arrengeres det VM i SOF miljøet? Hadde vært spennende å se hva du ville skrevet om det viste seg at osama var i fjellet og norske Sofere tok han ut. Ja hvem vinner VM da?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  VM? - mai 4, 2011 at 2:24 pm
 9. Så nå er det altså Pakistan som skal tas og som skal svartmales så globalistene har legitimitet til å komme inn og ta over enda et land.Stakkars folk.Pakistan har ofret mye for å gjøre amerika til lags og dette er takken de får.Håper dere globaalister har fått med dere at vi vanlige folk begynner å gjennomskue den taktikken dere bruker for å innføre deres NEW WORLD ORDER.WE THE PEOPLE!

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Rothma - mai 4, 2011 at 3:48 pm
 10. Jeg har ingen ting imot å bli overvåket hvis mer overvåking kan hindre terror angrep i Norge. Det vi burde frykte mest er hjemmedyrket terrorister, andre og tredje generasjons Muslimsk innvandrer. Mange flere en vi få lov å nevne anser Osama bin Laden for å være helt og forbilde.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  Philip Smeeton - mai 4, 2011 at 4:56 pm
 11. “Knappe timer etter henrettelsen av Bin Laden bugner det av motstridende informasjon.” Nettopp. Kan man vente noe annet etter en så komplisert operasjon, der så mange hiver seg frempå med tro og ønsketenkning? Litt tidlig å kjenne fiskelukten etter min mening.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  breu - mai 4, 2011 at 5:15 pm

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00