De rødgrønnes kvinnesvik

*SV har aldri vært opptatt av folk over 40 og forærer de unge milliarder i goder.

*Arbeiderpartiet og Sp sørger for at de aldrende pionerkvinnene kan overses.

*Gårsdagens kvinnfolk gir denne regjeringen blaffen i.

MENER Ellen Guthe, Pioner og nypensjonist

Guthe


De rødgrønne får mye pepper fra pensjonister fordi den har forverret vilkårene deres vesentlig. Pensjonister med moderat og høyere pensjon må gi til dem med lavere, sier regjeringen, det kalles solidaritet. Da gir jeg ikke mye for denne regjeringens solidariske reflekser.

Pionerene straffes

Men når man kjemisk renser sine politiske arenaer for kvinner over 60, blir denne svadaen resultatet.

Hva bryr unge kvinnepolitikere seg om at noen tok en krevende jobb for å legge forholdene til rette for dem?

De ble kalt pionerer de som tidlig på 70-tallet fulgte oppfordringen om å gå ut i arbeid og 1) kunne forsørge seg selv og 2) tjene opp sin egen pensjon. Debatten gikk høyt. Den gjaldt likestilling og selvstendighet. Kvinnene som lot utfordringen ligge, gjorde det med åpne øyne. De rødgrønne har nå bestemt at det er de som likevel var de smarte. Pionerene straffes. Regjeringen reduserer den lille pensjonsfordelen som slitet skulle gi, for å forære den til de andre.

Ikke velkomne

For å unngå opprør har de valgt strategien man tidligere forbannet kapitalmakten for å bruke – splitt og hersk. Vår pensjonsskatt går til hva som helst. Men regjeringen har snedig proklamert at den skal finansiere de andre, de som valgte utfordringen bort. Og de som får mer, synes det bare skulle mangle.

Dette er et historisk kvinnesvik. Det lønnet seg ikke det spøtt å kjempe frem likestilling og leve et så mye mer slitsomt liv enn de som ble hjemme eller jobbet mye mindre. Realisere seg selv? Ha!

For det var slitsomt å venne yrkeslivet til kvinnene. Vi var ikke velkomne. Vi ble hundset på så mange måter, ikke minst steile holdninger. Vår oppgave var å se pene ut, ta ansvar for rydding og kaffe, tie mest mulig i forsamlinger og aldri plage mennene med egen jobb.

Det var ukvinnelig å være aktiv og det var alltid slik at vi ikke forsto hva saken egentlig gjaldt. Avansement var for gutta, selvfølgelig. Lett å le av i dag, men ikke den gang.

Kvinnens rolle var å holde hjemmet i orden. Uendelig mange bidro til at det ble tungt å endre denne oppfatningen.

Vi ble kalt egoister og det var synd på mann og barn. Selv såkalte progressive personer påpekte at det ikke var så lett for mannen da, som var vant med å ha koneservice hjemme.

Ikke mye solidaritet

Arbeiderpartiet var da som nå mer opptatt av mannen. Etter all kvinnerolledebatt oppnevnte statsråd Sissel Rønbeck i 1986 et utvalg – som fikk navnet Mannsrolleutvalget. De konsekvensene kvinnens yrkesdeltagelse fikk for mannen var viktigere enn konsekvensene for kvinnen.

Kvinnene som valgte yrkesaktiviteten bort, ga mange begrunnelser, ofte den at mannen så det som et nederlag om han ikke alene kunne forsørge familien.

Det var ikke mye solidaritet å hente fra den kvinnekanten. De begynte å kalle seg «hjemmearbeidende».

Vi i jobb ble bare oppgitt. For vi gjorde nøyaktig de samme oppgavene hjemme i tillegg, bare med mindre tid til disposisjon – husvask, klesvask, matstell, foreldremøter, høytlesing – før vi forberedte oss til jobben dagen etter for å vise at vi kunne.

Gir blaffen

Det vi ikke fikk, var fritidens gode liv. Det er først når vi nå pensjonerer oss at vi skulle ta fatt på det.

Vi trodde vi i det minste skulle få igjen det vi var blitt lovet og som vi har planlagt pensjonslivet etter.

Men så kom det en rødgrønn regjering. SV har aldri vært opptatt av folk over 40 og forærer de unge (jevnaldrende) milliarder i goder. Senterpartiet er alltid bare opptatt av bonden og gir milliarder til ham.

Sammen med Arbeiderpartiet sørger de for at de aldrende pionerkvinnene kan overses. De hadde ingen stor pensjon i sikte, dog altfor stor for regjeringen. Minstepensjonistene må gjerne få mer, fra felleskassen. Men det er et stort svik å si at det er yrkeslivets kvinnepionerer som skal betale.

Gårsdagens mannfolk hedres uavlatelig for sin innsats for faglige rettigheter. Gårsdagens kvinnfolk gir denne regjeringen blaffen i. Bitterheten er stor. Forhåpentlig fører den til noe etter hvert.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

2 kommentarer

 1. [...] er det med pensjon også. I dagens VG står en knallgod kronikk om pensjon, og om hvilke virkninger en overdreven omfordeling i pensjonssystemet bidrar til å [...]

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. Jeg er meget enig i det du sier. Men dette gjelder da ikke bare kvinner.

  I norge er det da blitt slik at det ikke skal lønne seg å jobbe.
  Omfordeling av velferdsgoder heter det.. Å dem legger på skatten til dem som virkelig jobber litt ekstra.

  Dem som bare sitter hjem og ikke får trygda til å strekke til får bostøtter.. og tilog med tilskudd når strømmen er dyr.

  Jeg mener at folk må da ha penger til mat og klær. Men samfundet må etterhvert se litt mer på hva et menneske trenger og MÅ ha… Så må dem faktisk vektlegge innsatsfaktor. Det er viktig at folk får mer i lønningsposen av å jobbe.. Å det er viktig at dem får mer pensjon for å jobbe. Det må være difrensieringer ellers så kan man jo like gjerne sitter hjemme.. Å det er i norge hvor dem klager over at det er for lite arbeidskraft til tider..

  Det er viktig å bli belønnet for innsats.. TIdlig som sent i livet.. Å jeg mener ikke brutto… Men netto.. Hva skal folk faktisk “strebe etter” dersom du er forhåndsdømt til å lande samme sted uansett….

  Nei dette virker som komunisme… å det er vel ingen verdensøkonomier med “betydning” som faktisk er rene komunistiske… se bare hvordan kina har forandret seg siden mileniumsskifte. Vi må slutte å sutre over at noen er rike.. Vårt mål må vel være å fø alle.. men insatsen er det som skal skaffe dem ferier, hytte på fjellet og andre luksus goder.. gjennom det lange liv…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

  KranJan - juni 20, 2011 at 11:28 am

Beklager, men kommentarskjemaet er nå lukket.

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00