Seiler under falskt flagg

SHIP TO GAZA

Ørum

Arne Ørum, rådgiver – internasjonalt og flerkulturelt arbeid,  Rådet for psykisk helse

*Radikale islamistiske organisasjoner dominerer konvoialliansen.

*Har velmenende politikere skjønt at de samarbeider med folk som vil ofre martyrer?

*I allianse med islamister ser man bort fra deres målsettinger og handlinger.

Denne uken setter Freedom Flotilla II kursen mot Gaza. Jeg frykter at enkelte av organisasjonene som står bak konvoien, på samme måte som i 2010, ønsker voldelig konfrontasjon med israelerne. Da seiler ikke-voldelige Palestina-venner fra Norge under falskt flagg. For det er radikale islamistiske organisasjoner som dominerer konvoialliansen. De har motiver og en agenda som overstyrer mer idealistiske og fredelige aktivister. De har også et sett av verdier det er vanskelig å identifisere seg med.

Martyrdøden

Like før avreise for fjorårets internasjonale konvoi til Gaza viste Al-Jazeera en gruppe konvoideltagere som kortet ventetiden med taktfaste kamprop. Men ropene ga illevarslende gjenlyd fra radikal islamisme og middelalder. Et varsku til jødene [israelerne] om at de nå, som under krigene på Den arabiske halvøy på 600-tallet, ville bli utryddet: «Husk Khaybar, dere jøder, Muhammeds hær vender tilbake!» På kaien like ved sto en kvinne som bar et 1 år gammelt barn «varsomt på armen.» Oppglødd fortalte hun om to lykkelige utganger, «enten martyriet, eller så når vi Gaza.» Det samme fremkom i tallrike innslag i arabiske, tyrkiske og internasjonale nyhetsmedier. Radikale islamister som med vold motsatte seg israelske forsøk på å stanse konvoien, om nødvendig med martyrdøden som utgang.

Om bord på konvoiens moderskip Mavi Marmara var det religiøse appeller på tyrkisk og arabisk før konfrontasjonen. Lederen for den radikale islamistiske hjelpeorganisasjonen IHH Bülent Yildrim oppildnet aktivistene på øvre dekk og ba dem være modige. Han advarte mot feighet som «ikke er velbehagelig for Gud.» Om de border skipet, vil vi kaste dem i sjøen … vi skal nedkjempe de israelske kommandosoldatene ropte Yildirim, mens aktivistene svarte i kor, «millioner av martyrer marsjerer mot Gaza!» (BBC: Death in the Med). Etter tragedien viste Al Aqsa TV (Hamas) et intervju med imamen Ahmed Ibrahimi, konvoikoordinator for den algeriske delegasjonen som var den største av de arabiske. I intervjuet, som er fullt av hat og antisemittisme, sier Ibrahimi blant annet at israelerne ikke er likeverdige, men foraktelige, feige og som dyr («mødre og brødre til aper og griser»). I intervjuet sier han også at alle de vantro (ikke-muslimer) er en gruppe som det ikke kan komme noe godt fra.

Glødende stemning

Om ikke hatet var i forgrunnen, var det flere av deltagerne på Mavi Marmara som i ettertid fortalte om en glødende politisk-religiøs stemning. «Ropene om at Allahu Akbar og lesningen fra Koranen … du følte at du la ut på et islamsk erobringstokt,» fortalte journalisten Saleh Al-Asraq i Al-Hiwar TV (UK) 4.6.2010. IHHs Hussein Orush gjenga de siste dagboknotatene til Furkan Dogan, en av de ni som ble drept, 19 år gammel (Al-Jazeera 5. 6. 2010). «Bare en kort stund gjenstår nå til martyriet … det viktigste punktet i mitt liv …» Ifølge Orush døde de ni tyrkiske deltagerne «smilende alle sammen, fingrene pekte mot martyrdommen. Vårt mål var å nå Gaza eller å dø.»

I kjølvannet av tragedien med Gaza-konvoien i fjor var norske nyhetsmedier kritiske mot Israel, mens Gaza-konvoien syntes å være hevet over kritikk. Slik var det stort sett også i opinionen ellers. Mye oppmerksomhet ble naturlig nok viet de tre norske deltagerne, men lite av dette var av kritisk art.

Når Freedom Flotilla II nå skal seile inn i det samme farvannet er det betimelig å stille kritiske spørsmål. For det er den samme alliansen som står bak, med radikale islamister som Bülent Yildirim og IHH i spissen. Spørsmålet er om idealistiske solidaritets- og fredsarbeidere, velmenende politikere og kjendiser har forstått at de samarbeider med folk som har sagt at de også i år er rede til å ofre martyrer. Utenriksminister Gahr Støre har i likhet med flere andre vestlige ledere advart mot en ny Gaza-konvoi. Til VG sa Støre bl.a. at han fryktet at deltagere i den planlagte konvoien til Gaza «står i fare for å bli utnyttet av grupper med andre motiver enn dem.» Så vidt jeg har registrert har ikke Ship to Gaza aksjonen tatt denne problemstillingen alvorlig, men fullstendig avvist at det skulle være et problem. Det er bekymringsfullt.

Gaza

AKTIVISTER: Flere hundre aktivister – deriblant to norske stortingsrepresentanter – er på vei til Gaza. Båtene vil ventelig bli stoppet av israelske skip. Foto: AFP

Bortforklaringer

Kan det ha blitt slik, at man innenfor den propalestinske opinion, i tråd med en bedrøvelig arv fra venstresiden, fortsatt ignorerer, bortforklarer, unnskylder, og i verste fall forsvarer politisk vold, voldelige ytringer og ideologier? Med den tiltagende islamiseringen av Midtøstens politikk og samfunn de siste tre tiårene har vi kunnet høre stadig mer av ekkoer fra middelalderen, bokstavelig talt, om idealisering av martyriet, drap på jøder og om utslettelse av staten Israel, også her i Norge. I det propalestinske miljøet har det samtidig vært en merkbar og ubehagelig motvilje mot å ta opp, og å snakke om dette.

I allianse med islamister av ulike avskygninger, velger man åpenbart å se bort fra deres ytringer, målsettinger og handlinger. Det er forstillelse, bedrag og selvbedrag.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00